Hirdetés

Hirdetés

Hajdú-Biharban is védekeznek a veszettség ellen

MTI

2019.09.19. 10:06

Hajdú-Biharban is védekeznek a veszettség ellen
A kép illusztráció. (Fotó: pixabay.com)

Az immunizálás idejére ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el.

Hirdetés

Hirdetés

A vadon élő rókákat idén ősszel is immunizálják veszettség ellen, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szeptember 19-én az MTI-vel. Az ország déli és keleti megyéiben október 5-én kezdik meg a vakcinázást. Az immunizálás során vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről dobják le, ez a lakott, sűrűn beépített területeket nem érinti.

Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok tájékoztatják a lakosságot, a külterületen pedig plakátok figyelmeztetik a kirándulókat.

A hivatal közölte: a veszettség fő hordozói a vörös rókák, amelyek magyarországi állománya mintegy 75 ezer egyedre becsülhető. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede ette meg a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken. A rókaimmunizációs program eredményeként az országban elvétve fordul elő a veszettség. A veszettség veszélyt jelent a házi emlősállatokra is: a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott.

A kezelt területek térképes, valamint megyei bontású tájékoztató jellegű listája a Nébih honlapján érhető el. 
veszettségHajdú-Bihar

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.