Hirdetés

Hirdetés

Elérték a debreceni városvezetésnél, amit akartak

Cívishír

2019.09.19. 22:10

Elérték a debreceni városvezetésnél, amit akartak
Egyes telkeken lebontották a családi házat, megágyazva a 8-10 lakásos társasházaknak (Fotók: Cívishír)

Megérte protestálni a társasházépítések miatt.

Hirdetés

Hirdetés

Célt ért a Diófa utcaiak aláírásgyűjtő akciója: e hónap végével egy ingatlanon csak egy lakás kialakítását engedélyezné a városi főépítész. Elkészült az erről szóló előterjesztés, amit az önkormányzat közgyűlése szeptember 26-án feltehetően elfogad.

A Cívishír júliusban írt arról, hogy betelt a pohár, a lakók megelégelték, hogy az elharapódzó társasházépítések miatt túlzsúfolttá vált a keskeny utca. Nehézkessé vált a közlekedés, az autók alig férnek el egymás mellett a helyenként mindössze 3,5 méter széles úttesten, a családi házak fölé tízlakásos társasházak tornyosulnak. Ráadásul olyan telek is van már, ahol két nagyobb lakóépületet is felhúztak. 

Élhetetlenné válik az egykor csöndes, a belvárostól tíz percre lévő utca, mondták a helyiek, akik az év elején Barcsa Lajos alpolgármesterhez és Gábor István főépítészhez fordultak. Kérték: az önkormányzat a jövőben ne engedélyezze az életminőségüket és az ingatlanuk értékét  rontó soklakásos társasházak építését.

Barcsa Lajossal beszéltünk korábban, akkor azt mondta, a szabályozási terv módosításával kapcsolatosan a városvezetés konszenzusra jutott a lakókkal. A megoldás részleteiről júliusban még nem kívánt többet elárulni, mondván, az éppen a beruházók érdekeit szolgálná a lakók ellenében.

Nem öröm, amikor egy családi ház tulajdonosa azzal szembesül, hogy a szomszédban valóságos monstrum épül fel

Szeptember 19-én viszont azt közölte a Cívishírrel, hogy a közelgő városi közgyűlésen már előterjesztésként szerepel a helyi építési szabályzatról és szabályozási tervről szóló rendeletmódosítási javaslat. Ennek lényege, hogy ha a közgyűlés rábólint, úgy a jövőben egy ingatlanon csak egy lakás (úgynevezett rendeltetési egység) alakítható ki. – Ez a már kialakult és kialakuló, magánúttal feltárt építési telkekre is vonatkozik – tette hozzá.

Ratalics László

közgyűlésDebrecentársasházBarcsa Lajos

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.