Hirdetés

Hirdetés

Debrecen történelmet ír! Los Angeles, Montreal, Tokió és Mexikóváros előtt

2019.08.26. 12:40

Debrecen történelmet ír! Los Angeles, Montreal, Tokió és Mexikóváros előtt
Medygessy Dóráék a végső sikerre is esélyesek az Európa-bajnokságon (Fotók: Fogarasi Renáta/Cívishír)

A belépés egész héten ingyenes!

Hirdetés

Hirdetés

Debrecen ötödik alkalommal tart világeseményt a kosárlabda 3x3-as szakágában, és ezzel történelmet ír, hiszen a nemzetközi szövetség, a FIBA égisze alatt még egyetlen város sem volt öt egymás utáni esztendőben házigazda – hangzott el a 2019-es torna sajtótájékoztatóján.

Papp László polgármester büszkén ecsetelte, hogy Debrecent olyan metropoliszokkal együtt emlegetik a FIBA-nál, illetve a 3x3-as kosárlabdás berkekben, mint Los Angeles, Mexikóváros, Montreal, Prága vagy éppen Tokió. Ezek a nagyvárosok a professzionális World Masters Tour állomásai, Debrecennel együtt.

Alig ért véget a karneváli hét, máris folytatódik a pezsgés. Hajrá, magyarok!

- utalt a város embere arra, hogy a küzdelmek már hétfőn délután elrajtolnak. Augusztus 26-án egy női felkészülési tornával indul a hét, ezzel hangolódnak a csapatok, a közönség és a szervezők a felnőtt, női és férfi Európa-bajnokságra, amely az egyhetes torna fő eseménye lesz péntektől vasárnapig. Közben a World Tour Masters, azaz a profi felnőtt pénzdíjas versenysorozat hajdúsági állomását is megtekintheti a nagyérdemű (augusztus 27-28.), majd az U23-as Nemzetek Ligáját bonyolítják le (augusztus 29-30).

Balról: Becsky István, Papp László és Julien Debove
A 3x3-ban a mérkőzéseket egy palánkra játsszák egy fél kosárlabdapályán. Nevéből adódóan három a három ellen játsszák, a csapatok létszáma 3+1 fő. A támadási idő 12 másodperc. Az a csapat nyer, amelyik hamarabb eléri a 21 pontot, vagy 10 perc után több pontot ér el. Döntetlen állásnál az a csapat nyer, amelyik a hosszabbításban hamarabb elér 2 pontot. Minden dobás egyet ér, a hárompontos vonalon kívülről értékesített dobás kettőt. A büntető is egy pont.

Tíz év alatt olimpiai sportággá fejlődött

Julien Debove, a FIBA kommunikációs menedzsere az udvarias vendég módjára a debrecenit a 3x3-as kosárlabdázás legjobb helyszínének nevezte, és kijelentette, hogy egyetlen eseményt sem hagyna ki a Nagytemplom tövében, mint ahogyan eddig is eljött az összes debreceni gálára az elmúlt öt évben. A nemzetközi szövetség magas rangú tisztségviselője a továbbiakban arról beszélt, hogy a 3x3-as kosárlabda tíz év alatt nőtte ki magát olimpiai sportággá – 2020-ban, Tokióban már nyolc-nyolc női és férfi csapat küzdhet az olimpiai érmekért –, köszönhetően annak, hogy ma már a debrecenihez hasonló eseményeket világszerte száznál is több televíziós csatorna közvetíti, továbbá a 3x3-nak több mint kétmillió követője van a közösségi médiában.

Julien Debove Debrecent méltatta                    

Debreceni az olimpián?

A magyar női 3x3-as válogatott egyik oszlopos tagja nem más, mint a debreceni kézilabdás ikonok, Medgyessy Sándor és Sáfi Márta lánya, Medgyessy Dóra, aki tagja volt a nemrég világbajnoki ezüstérmet nyert magyar együttesnek.

Nem sok sportolónak adatik meg ez, hogy a szülővárosában szerepeljen felnőtt Európa-bajnokságon, így másfél éve, amióta kiderült, hogy Debrecen rendezheti az EB-t, én ezzel kelek és fekszem

- mondta a debreceni sportoló, aki reményét fejezte ki, hogy a hazai közönség - soraiban a család és a barátok – belehajtja a magyar válogatottat a győzelmekbe. Dóra lehet az első debreceni, aki olimpián is szerepel kosárlabdázóként, a magyar 3x3-as válogatott olimpiai kvalifikációs részvétele biztosnak látszik. A férfi válogatott eredményességben még elmarad, a nőitől, de Ivosev Tamás szerint nagyon iparkodnak, hogy utolérjék Medgyessy Dóráékat.

A szponzornak jár a póló Becsky Istvántól!
 

Becsky István főszervező a debreceni kollégáknak hálálkodott, akik öt éve kitartóan és alázattal dolgoznak azért, hogy Debrecen a 3x3-as kosárlabda európai központja legyen. Elmondása szerint az idei torna az eddig legnívósabb, és egyúttal köszönetét fejezte ki a magyar szövetségnek, amely felismerte a 3x3-ban rejlő lehetőségeket, így sok anyagi és szakmai támogatást is nyújtott a szakágnak. Lám, nem volt hiábavaló, 2020-tól olimpiai sportág a 3x3-as kosárlabda.

2019-es 3×3-as események Debrecenben:
augusztus 26-27.: nemzetközi női torna
augusztus 27-28.: World Tour Masters
augusztus 29-30.: U23 Nemzetek Ligája
augusztus 30.-szeptember 1.: 3×3-as Európa-bajnokság

A slusszpoént Papp László polgármester a végére tartogatta: 2020-ban ismét pattognak a labdák a Kossuth téren, ahol - többek között - U18-as világbajnokságot rendeznek.

Cs. Bereczki Attila

Galéria

Európa-bajnokságkosárlabdaDebrecen3x3

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.