Óriásszörnyek érkeznek a Hajdúságba

2019.07.29. 17:36

Óriásszörnyek érkeznek a Hajdúságba
Traktorhúzás Böszörményben (Fotó: agrarszektor.hu)

Több ezer lóerős monstrumokat csodálhat meg a nagyérdemű.

Hirdetés

Hajdúböszörményben 2003 óta rendezik meg a Közép-Kelet-Európában is egyedülálló Traktorhúzó Bajnokságot. Idén is fantasztikus gépcsodák érkeznek a városba, az európai versenyzők mintegy 12 géppel mérik össze tudásukat augusztus 10-én és 11-én.

A Tractor Pulling az USA-ban született az '50-es években, Európába a '70-es években jutott el. Az első Európa-bajnokságot 35 évvel ezelőtt tartották, és mára már 15 európai ország tagja az Európai Tractor Pulling Szövetségnek.

Hazánkat a hajdúböszörményi traktorhúzó egyesület képviseli 2014 óta.

Idén a böszörményi traktorhúzó verseny az Európa Kupában résztvevő külföldi csapatok pontszerző versenye lesz. A versenyen többféle traktortípus vesz részt, kezdve a hagyományos szériagyártású mezőgazdasági traktoroktól egészen az újonnan épített többmotoros, több ezer lóerős monstrumokig. Némely traktort világháborús, átalakított repülőgépmotorokkal szerelnek föl, másokat helikopterturbinákkal, vagy a legkülönfélébb tuningolt és metanol üzemmódra átalakított nyolchengeres motorokkal látnak el.

A verseny lényege, hogy egy súlygépnek nevezett önjáró, 24 tonna induló súlyú gépet kell elvontatni a 100 méteres vízszintes versenytávon, úgy, hogy a traktor és a vontatott súlygép a 10 méter széles versenypályán belül maradjon. Az a versenyző győz, amelyik a leghosszabb távon tudja elvontatni a súlygépet.

Szóljon hozzá!

Hirdetés