Ilyen hidat építenek debreceniek Tokaj-Hegyalján

civishir.hu

2019.07.04. 08:29

Ilyen hidat építenek debreceniek Tokaj-Hegyalján

Lesz köze a borhoz is.

Hirdetés

Harmadik alkalommal költözik a Tokaji borvidékre július 5. és 12. között több mint 100 fiatal építész és tervező a Hello Wood szervezésében. Az idei építész mustra összegyetemi táborában hét településen tíz új alkotás születik. Az eddigiekhez hasonlóan 2019 nyarán is a hazai építész képzést nyújtó egyetemek és a Magyar Képzőművészeti Egyetem csapatai mérik össze tudásukat, és kezdenek párbeszédet a régió természeti-, kulturális- és épített örökségével. A program célja változatlanul az, hogy a diákok és vezetőik választ találjanak a megújulás kérdéseire, felelevenítsék a bor és az építészet kapcsolatát, és az Y-generáció kreatív energiáival segítsék a régió újjászületését. 

A felsőoktatási intézmények harmadik éve építik be tantervükbe a Hello Wood programját, így a tábor gyakorlati tapasztalata kiegészítheti a hallgatók elméleti képzését, és kellő idő marad a megvalósuló projektek kidolgozására is. A mustrát megelőző előkészítő félév során a csapatok aktív kapcsolatot létesítettek a települések lakóival, a készülő alkotások ennek köszönhetően természetes módon illeszkednek a régió életéhez, funkcionalitásuk és fenntarthatóságuk pedig biztosítja az installációk hosszútávú jelenlétét a tájban.

Idei projektek

ERDŐBÉNYE. A Debreceni Egyetem hallgatói a Bényei-patak fölé emelnek hidat, amely nem csupán átkelő, de találkozóhely is egyben. A furmint Tokaj-Hegyalja egyik ikonikus szőlőfajtája, a régió és a termés mára szinte egybefonódott, nem véletlen, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai is a furmintot választották inspirációs forrásul. Pihenőhelyük a szőlőfürt formájában kapcsolja össze a bort és az építészetet.

ERDŐHORVÁTI. Egy olyan teret hoznak létre a győri Széchenyi István Egyetem diákjai, amely helyszínt biztosít a közösségi együttlétnek a településen. A koncepció a Lázár Ervin meséiből ismert Négyszögletű . Kerek Erdőt idézi meg, ahová mindenki odatalálhat, bárhol is legyen, és amely, bár közösségi tér, de intimitásában mégis mindenkinek külön-külön is a sajátja.

OLASZLISZKA. Két alkotás is megvalósul a településen. A Pécsi Tudományegyetem csapata egy meglévő híd megújulását segíti elő;az építészhallgatók egy elegáns kiegészítéssel biztosítanak teret mindenki számára, akik átkelnének a patak túloldalára. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) diákjai a település központjában álló játszóteret alakítják át a legautentikusabb felhasználók, a helyi gyermekek igényei szerint.

SZEGILONG. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata a község határában épít borteraszt. A Gyertyános-dűlő ideális kirándulóhely, az enyhítő árnyékot adó építmény a pihenésre és a borozásra is tökéletesen alkalmassá teszi a település legmagasabb pontját.

TOKAJ. A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészi Intézet diákjai szintén egy pihenőhellyel gazdagítják a települést. A csapat a Makovecz Imre 1977-es tokaji népművészeti táborában épült granica fedésű közösségi ház nyomán alkotja meg saját épületét, amely a négy évtizeddel ezelőtt készült eredeti „DNS-lenyomata” lesz. Organikus építészet a mai diákok szűrőjén áteresztve. 

TOLCSVA. „FOX te még mozizni” – hangzik a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) projektjének címe. A csapat a Szirmay-Waldbott kastély kertjében alakítja ki szabadtéri moziját, amellyel a tolcsvai születésű amerikai filmmogulra, a 20th Century Fox filmgyár alapítójára, William Foxra emlékeznének. A Szent István Egyetem - Ybl Miklós Építéstudományi Kar diákjai pedig a település Tilalmas elnevezésű részének rehabilitációjára vállalkoznak. A több részből álló projekt központi eleme egy tekepálya, amely bekapcsolná a kieső területet Tolcsva mindennapjaiba.

VÁMOSÚJFALU. A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának csapata S-alakú parkot hoz létre a településen, amely a közelben található „érzékek kertjével”, Vámosújfalu különleges, közösségi pihenőhelyével lép izgalmas párbeszédbe. A vonalvezetés, illetve a forma térbeli játéka mellett a helyi lakosok által felajánlott növényeknek is kiemelt szerep jut, ahogy a fenntarthatóság is létfontosságú eleme a tervnek.

Hello Wood

Szóljon hozzá!

Hirdetés