Hirdetés

Hirdetés

A környezettudatosságra helyezik a hangsúlyt a debreceni fesztiválon

civishir.hu

2019.07.08. 17:35

A környezettudatosságra helyezik a hangsúlyt a debreceni fesztiválon
(Fotók: Cívishír)

Július 17-én rajtol a Campus Fesztivál.

Hirdetés

Hirdetés

18 programhelyszín, 28 egyéb attrakció, 248 zenei fellépő, 40 debreceni zenekar és 25 helyi DJ és mintegy 200 egyéb program

– ez várja a látogatókat a 12. Campus Fesztiválon július 17. és 21. között. A Campus az elmúlt években bebizonyította: a minőségi kultúra, a kiegyensúlyozott színvonal, a zenei sokszínűség jellemzi. Ez most sem lesz másképp, idén is bekerült a minősített európai fesztiválok közé – hangzott el a július 8-i sajtótájékoztatón, mely előtt néhány fellépő és helyi élsportoló állapotfelmérésen vehetett részt a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központban.

Debrecen legnagyobb kulturális eseményére július 17-től négy napon át összesen 70 helyszínnel készülnek a szervezők.

A zenei programkínálatban olyan világsztárok szerepelnek, mint Limp Bizkit, Alan Walker, Willy Williams, a Dog Eat Dog, a Delinquent Habits, Alice Phoebe Lou vagy Nora En Pure. A hazai mezőny legjobbjai közül jelen lesz többek között a Tankcsapda, a Halott Pénz, a Road, Majka, a Kowalsky meg a Vega, a Quimby, Rúzsa Magdi, a Punnany Massif, Horváth Tamás és Ganxsta Zolee is. A debreceniek évről évre magasabbra teszik a lécet, 2018-ban is rekordot döntöttek a 108 ezres látogatói számmal. A fesztivál támogatói között jelen vannak a városba települt nagyvállalatok, kitelepülnek a helyi intézmények, vállalkozások.

– A mi fesztiválunk a legnagyobb a Dunától keletre és nyugodtan mondhatom, a látogatószámot tekintve is felnőtt a nagy fesztiválok közé – hangsúlyozta Kósa Lajos országgyűlési képviselő. Hozzátette: sok fesztivált nagy állami támogatás mellett rendeztek meg a kezdetektől, a debreceni pedig „lassan haladt előre”, az állam idén 65 millió forinttal támogatja a Campust. A politikus szerint vitathatatlan, hogy a debreceni fesztiválon a legszebb környezetben és a legkulturáltabban lehet szórakozni.

A Campus Fesztivál az ország egyik legnépszerűbb multikulturális eseményeként nagy hangsúlyt fektet a környezetterhelés csökkentésére.

Kiemelt cél a Nagyerdei környezet megóvása, a fesztiválozók környezetbarát szemléletének mélyítése. Idén is számos zöld programmal készülnek a szervezők. A résztvevők az elmúlt évekhez hasonlóan újrahasznosítható repohárban kapják az italokat, ez a műanyaghulladék csökkentése szempontjából is óriási előrelépést jelent.

Papp László polgármester szerint vitán felül áll, hogy Európa egyik legszebb parkerdejében lesz megtartva idén is fesztivál, ezért fontos annak megóvása is. – Fontos az a megállapodás, amely a város és a szervezők között létrejött, miszerint a parkot úgy kapjuk vissza, ahogy átadjuk. Kihívás környezeti szempontból – akár a fesztiválról, akár más szabadtéri rendezvényről beszélünk –, hogy a környezetre ne csak a helyreállítás okán figyeljünk. Éppen ezért a fesztiválozók újrahasznosított anyagból készült poharat fognak használni – mondta. A polgármester bejelentette: Debrecen hadat üzen az egyszer használatos műanyag termékeknek és augusztusban szeretnének elindítani egy kezdeményezést, hogy ezeket a tárgyakat kiűzzék a városból.

Különleges műszerekkel és a tudományos felfedezés játékos formáival várja az idei Campus Fesztivál látogatóit a Debreceni Egyetem.

Az intézmény 30 standján valamennyi tudományterületből kapnak ízelítőt a fesztiválozók. Az Egyetem Tér az előző években a leglátogatottabb nappali rendezvénytér volt a főbejáérat mellett. A felsőoktatási intézmény kiállítói idén is izgalmas programokkal készülnek 1200 négyzetméteren, valamint 40 színpadi programot is kínálnak. Bemutatkozik a 100 éves DEAC egyetemi sportklub is.


– A pavilonokban speciális eszközöket és kísérleteket próbálhatnak ki a látogatók, lesz 3D nyomtatás, sebészeti műszerbemutató, szövettani metszet- és mikrobiológiai vizsgálat is. Az egyetemi standok a fesztivál minden napján 14 órától várják a látogatókat, a színpadon pedig 15 óra 30 perctól hajnalig egymást váltják majd a könnyűzenei koncertek és a szórakoztató műsorszámok – tette hozzá Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. Mint mondta, az egyetem amellett, hogy megfelelő szintű képzést és piacképes diplomát ad, megfelelő életkörülményeket is szeretne biztosítani a hallgatóknak. Olyat, ami más egyetemeken nincs, így kiváló lehetőséget biztosítanak a kulturális és szabadidős lehetőségek tekintetében is, és ezért mutatják meg magukat a Campus Fesztiválon is.

– Sok éve a rendezvény mellett zajlik a Campus Sportfesztivál, amely alkalmanként több mint 1 000 sportolót hoz össze az ország különböző részeiből. Ezen kívül arra jutottunk, hogy a fesztivál területe már nem tud növekedni, így próbáltunk abban is gondolkodni, hogyan lehetne az egyes célcsoportokat még jobban megcélozni. Sok látogató nem este jön a rendezvényre, ezért kísérő eseményként megrendezzük a Campus Artot a Békás-tó partján és a Campus Kidet a Vidámparkban – mondta Miklósvölgyi Péter, a Campus Fesztivál igazgatója. Hozzátette: tavaly elindítottak egy akciót, melynek köszönhetően több mint 500 állami gondozott szórakozott a vidámparkban. Idén is „jó célt szemeltek ki”: a Pallagi úti idősek otthonát támogatnák adományokból. Rekreációs parkot alakítanának ki, a mindennapokban használatos multimédiás eszközöket vásárolnának az intézmény számára. A fesztiváligazgató jelképesen egy laptopot adományozott az intézményvezetőnek, remélve, legalább 8 millió forintot sikerül összegyűjteni a támogatóknak köszönhetően.

A DKV Zrt. idén is indít éjszakai járatokat, hogy a fesztiválozók minél könnyebben hazajuthassanak. A buszok éjféltől tíz perceként fognak közlekedni hajnali fél 4-ig, a villamosok pedig 23 órától 20 percenként szállítják az utasokat hajnali fél 5-ig.

További információk: www.campusfesztival.hu
Online jegyvásárlás: http://campus.jegy.hu

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.