Hirdetés

Hirdetés

Mérföldkő a debreceni egyetemi kar műszerfejlesztésében 

Cívishír

2019.06.20. 10:24

Mérföldkő a debreceni egyetemi kar műszerfejlesztésében 
Jelentősen növelik a kutatási potenciált (Fotó: Unideb.hu)

A természet- és élettudományi kutatásokat is segíti.

Hirdetés

Hirdetés

– Világviszonylatban is kiemelkedő teljesítményű és érzékenységű a három nagyberendezés, melyek beszerzésével hazánkban páratlan szerkezetvizsgáló és analitikai műszerközpont jött létre a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán – jelentette ki Kéki Sándor a műszerfejlesztési projekt június 19-i sajtótájékoztatóján.

A kar tudományos dékánhelyettese – írja az Unideb.hu – köszöntőjében kiemelte, a 700 MHz-es NMR spektrométer, a CE-MS tömegspektrométer és az XRD röntgendiffrakciós spektrométer beüzemelése az elmúlt 20-25 év legjelentősebb műszerfejlesztése, amelyet európai uniós forrásból valósítottak meg a kémiai intézetben.

Kövér Katalin egyetemi tanára kifejtette, hogy a nagy áteresztőképességű, integrált nagyműszeres szerkezetvizsgáló központ világszínvonalú multidiszciplináris természet- és élettudományi kutatások végzését teszi lehetővé a szerkezeti kémia, a szerkezeti biológia, a gyógyszer-, élelmiszer- és környezettudományok területén. A projekt szakmai vezetője hozzátette, a műszerközpont egyedülálló komplexitása jelentősen növeli a kutatási potenciált, olyan vizsgálatok elvégzésére ad lehetőséget, amire korábban nem volt mód, és fontos szerepe lesz a kiváló hallgatók és fiatal kutatók intézményen belül tartásában, valamint a hazai természettudományos utánpótlás-nevelésben.

Gáspár Attila műszerfelelős elmondta, a projekt 2016. szeptemberi indulása óta eddig 42 hazai és nemzetközi publikáció jelent meg a szervetlen és analitikai kémia legmeghatározóbb lapjaiban az Analytical Chemistry-től az Analytica Chimica Actán át a Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Reports-ig. A tudományos közlemények mellett 13 szak-, diploma-, illetve PhD-dolgozat született a műszereken végzett kutatásoknak köszönhetően.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.