Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezek a leggyakoribb halálokok Hajdú-Biharban

| 2019. 06. 30. | 14:28:00
A járások is jelentős különbséget mutatnak a betegségek halálosságában. 
Ezek a leggyakoribb halálokok Hajdú-Biharban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A keringési rendszer betegségeiben halnak meg a legtöbben Hajdú-Biharban, a második helyen a daganatos megbetegedéseket találjuk. A férfiaknál a harmadik leggyakoribb halálok balesetből, önsértésből adódik, míg a nőknél légzőrendszer betegségeiből – derül ki a 2018-as egészségügyi helyzetről szóló megyei tisztiorvosi jelentésből. 

A beszámoló a vezető halálokokra egy 2013-2017-es kutatás alapján következtet, akkor több mint 30 ezer hajdú-bihari lakos adatait vizsgálták (fele-fele arányban nőt és férfit). A keringési rendszer betegségei a vizsgált férfiak 45, míg a nők 56 százalékánál bizonyultak végzetesnek. A daganatos megbetegedések az elhalálozott férfiak 30, míg a nők 23 százalékánál játszottak főszerepet. A férfiaknál az említett baleset, önsértés 6,6, míg a nőknél a légzőrendszeri betegségek 4,9 százalékos arányban voltak jelen.

A férfiaknál a halálozás kockázata a nyíradonyi járásban volt a legmagasabb, de az országos átlaghoz képest a hajdúhadházi, a derecskei, a püspökladányi, a berettyóújfalu és a balmazújvárosi járásokban is rosszabb a helyzet (ebben a sorrendben). A debreceni és a hajdúszoboszlói járásban viszont a kockázat alacsonyabb. A nőket vizsgálva szintén a nyíradonyi járás szerepelt a leggyengébben, a berettyóújfalui követi.

A keringés esetében említendők a szívérrendszeri betegségek (elsősorban a szívinfarktus), amelyek Hajdú-Biharban évente átlagosan mintegy 3200 ember halálát okozzák. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a zsíranyagcsere-zavarok, az elhízás, a stressz, a dohányzás a legfontosabb kockázati tényezők, míg a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás a legjobb a megelőzésre.
A teljes lakosság körében a férfiaknál a megye északnyugati része – a debreceni járással – az országos átlagnál alacsonyabb halálozási kockázatú területnek bizonyult. Ezzel szemben jelentős a halálozási kockázat a berettyóújfalui, a püspökladányi, a nyíradonyi és a derecskei járásokban. A tendencia a nőknél hasonló. Ugyanakkor a keringési rendszer betegségeiből adódó elhalálozások száma mind Magyarországon, mind a megyében csökken.

Idejében észlelve a rák sem mindig halálos

A daganatok kialakulását számos kockázati tényezőre lehet visszavezetni, így az életmódra (dohányzás, mozgásszegény életmód, túlzott alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás stb.),a környezeti, biológiai hatásokra és a genetikai hajlamra.

Hajdú-Biharban a férfiak az országosnál nagyobb, a nőknél alacsonyabb arányban halnak meg rákos megbetegedésekben.

A férfiaknál a halálozási kockázat csak a debreceni járásban maradt az országos átlag alatt (a legrosszabb a balmazújvárosiban), míg a nőknél sehol sem emelkedett az  átlag fölé. Helyes életvezetéssel, az embert védő munkakörnyezet biztosításával, az ivóvíz, a levegő és az élelmiszerek biztonságának növelésével mérsékelhető a rosszindulatú daganatok kialakulásának valószínűsége. Továbbá az egyes daganatok okozta halálozás csökkentésében – állapítja meg a beszámoló – elvitathatatlan szerepe van a szűrővizsgálatoknak (méhnyak, emlő, vastagbél, prosztata, szájüreg, melanóma). 

A teljes lakosságra vetített halálozási okok Hajdú-Bihar megyében (2013-2017)

Olyan légzőrendszeri betegségekben, mint az alsó légúti fertőzések, a tüdőgyulladás, a krónikus obstruktív légúti betegség (CODP), vagy az asztma, évente körülbelül 340-en vesztették életüket a vizsgált időszakban. Bár ez nem sok, mivel nagyrészt elkerülhető haláloknak számít, felértékelődik a súlya a jelentés szerint. A kialakulás leggyakoribb tényezői a környezeti ártalmak, a dohányzás, a különféle fertőzések és a genetikai hajlam. Bár a megye a nyíradonyi és a hajdúhadházi járást leszámítva az országos átlag alatt maradt, a megbetegedések száma emelkedik. 

A teljes lakosságra vetített halálozási okok Hajdú-Bihar megyében (2013-2017)

A máj-, a gyomor-, a belek-, és az epe betegségei évente átlagosan mintegy 270 életet követelnek Hajdú-Biharban. Ezen emésztőrendszeri rendellenésségek rizikótényezői lehetnek a helytelen táplálkozás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, a dohányzás, a bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek és a stressz. 
A nyíradonyi, a hajdúhadházi és a derecskei járásokban az országos átlagnál több férfi, a derecskei járásban több nő hal meg emiatt.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kiváló debreceni szakember nyert 190 millió forint támogatást
Kiváló debreceni szakember nyert 190 millió forint támogatást
Új kutatócsoport létrehozására kapta a pénzt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb akciótervet indít a magyar kormány
A kisvállalkozásokat segítenék.
Több épületet is korszerűsítenek Görbeházán
Hajdúdorogi cég végzi a munkákat.
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Minimális adminisztrációt ígér a turisztikai ügynökség.
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.