Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezek a leggyakoribb halálokok Hajdú-Biharban

| 2019. 06. 30. | 14:28:00
A járások is jelentős különbséget mutatnak a betegségek halálosságában. 
Ezek a leggyakoribb halálokok Hajdú-Biharban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A keringési rendszer betegségeiben halnak meg a legtöbben Hajdú-Biharban, a második helyen a daganatos megbetegedéseket találjuk. A férfiaknál a harmadik leggyakoribb halálok balesetből, önsértésből adódik, míg a nőknél légzőrendszer betegségeiből – derül ki a 2018-as egészségügyi helyzetről szóló megyei tisztiorvosi jelentésből. 

A beszámoló a vezető halálokokra egy 2013-2017-es kutatás alapján következtet, akkor több mint 30 ezer hajdú-bihari lakos adatait vizsgálták (fele-fele arányban nőt és férfit). A keringési rendszer betegségei a vizsgált férfiak 45, míg a nők 56 százalékánál bizonyultak végzetesnek. A daganatos megbetegedések az elhalálozott férfiak 30, míg a nők 23 százalékánál játszottak főszerepet. A férfiaknál az említett baleset, önsértés 6,6, míg a nőknél a légzőrendszeri betegségek 4,9 százalékos arányban voltak jelen.

A férfiaknál a halálozás kockázata a nyíradonyi járásban volt a legmagasabb, de az országos átlaghoz képest a hajdúhadházi, a derecskei, a püspökladányi, a berettyóújfalu és a balmazújvárosi járásokban is rosszabb a helyzet (ebben a sorrendben). A debreceni és a hajdúszoboszlói járásban viszont a kockázat alacsonyabb. A nőket vizsgálva szintén a nyíradonyi járás szerepelt a leggyengébben, a berettyóújfalui követi.

A keringés esetében említendők a szívérrendszeri betegségek (elsősorban a szívinfarktus), amelyek Hajdú-Biharban évente átlagosan mintegy 3200 ember halálát okozzák. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a zsíranyagcsere-zavarok, az elhízás, a stressz, a dohányzás a legfontosabb kockázati tényezők, míg a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás a legjobb a megelőzésre.
A teljes lakosság körében a férfiaknál a megye északnyugati része – a debreceni járással – az országos átlagnál alacsonyabb halálozási kockázatú területnek bizonyult. Ezzel szemben jelentős a halálozási kockázat a berettyóújfalui, a püspökladányi, a nyíradonyi és a derecskei járásokban. A tendencia a nőknél hasonló. Ugyanakkor a keringési rendszer betegségeiből adódó elhalálozások száma mind Magyarországon, mind a megyében csökken.

Idejében észlelve a rák sem mindig halálos

A daganatok kialakulását számos kockázati tényezőre lehet visszavezetni, így az életmódra (dohányzás, mozgásszegény életmód, túlzott alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás stb.),a környezeti, biológiai hatásokra és a genetikai hajlamra.

Hajdú-Biharban a férfiak az országosnál nagyobb, a nőknél alacsonyabb arányban halnak meg rákos megbetegedésekben.

A férfiaknál a halálozási kockázat csak a debreceni járásban maradt az országos átlag alatt (a legrosszabb a balmazújvárosiban), míg a nőknél sehol sem emelkedett az  átlag fölé. Helyes életvezetéssel, az embert védő munkakörnyezet biztosításával, az ivóvíz, a levegő és az élelmiszerek biztonságának növelésével mérsékelhető a rosszindulatú daganatok kialakulásának valószínűsége. Továbbá az egyes daganatok okozta halálozás csökkentésében – állapítja meg a beszámoló – elvitathatatlan szerepe van a szűrővizsgálatoknak (méhnyak, emlő, vastagbél, prosztata, szájüreg, melanóma). 

A teljes lakosságra vetített halálozási okok Hajdú-Bihar megyében (2013-2017)

Olyan légzőrendszeri betegségekben, mint az alsó légúti fertőzések, a tüdőgyulladás, a krónikus obstruktív légúti betegség (CODP), vagy az asztma, évente körülbelül 340-en vesztették életüket a vizsgált időszakban. Bár ez nem sok, mivel nagyrészt elkerülhető haláloknak számít, felértékelődik a súlya a jelentés szerint. A kialakulás leggyakoribb tényezői a környezeti ártalmak, a dohányzás, a különféle fertőzések és a genetikai hajlam. Bár a megye a nyíradonyi és a hajdúhadházi járást leszámítva az országos átlag alatt maradt, a megbetegedések száma emelkedik. 

A teljes lakosságra vetített halálozási okok Hajdú-Bihar megyében (2013-2017)

A máj-, a gyomor-, a belek-, és az epe betegségei évente átlagosan mintegy 270 életet követelnek Hajdú-Biharban. Ezen emésztőrendszeri rendellenésségek rizikótényezői lehetnek a helytelen táplálkozás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, a dohányzás, a bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek és a stressz. 
A nyíradonyi, a hajdúhadházi és a derecskei járásokban az országos átlagnál több férfi, a derecskei járásban több nő hal meg emiatt.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.