Hirdetés

Ezek a leggyakoribb halálokok Hajdú-Biharban

Cívishír

2019.06.30. 12:28

Ezek a leggyakoribb halálokok Hajdú-Biharban
Akikért egy férfinak muszáj tennie a saját egészségéért (Fotó: Pixabay)

A járások is jelentős különbséget mutatnak a betegségek halálosságában. 

Hirdetés

A keringési rendszer betegségeiben halnak meg a legtöbben Hajdú-Biharban, a második helyen a daganatos megbetegedéseket találjuk. A férfiaknál a harmadik leggyakoribb halálok balesetből, önsértésből adódik, míg a nőknél légzőrendszer betegségeiből – derül ki a 2018-as egészségügyi helyzetről szóló megyei tisztiorvosi jelentésből. 

A beszámoló a vezető halálokokra egy 2013-2017-es kutatás alapján következtet, akkor több mint 30 ezer hajdú-bihari lakos adatait vizsgálták (fele-fele arányban nőt és férfit). A keringési rendszer betegségei a vizsgált férfiak 45, míg a nők 56 százalékánál bizonyultak végzetesnek. A daganatos megbetegedések az elhalálozott férfiak 30, míg a nők 23 százalékánál játszottak főszerepet. A férfiaknál az említett baleset, önsértés 6,6, míg a nőknél a légzőrendszeri betegségek 4,9 százalékos arányban voltak jelen.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból tudjuk, 2017-ben 5376 hajdú-bihari élveszületésre 6450 halálozás jutott, vagyis 1074 fős természetes fogyás volt tapasztalható. A születéskor várható átlagos élettartam a megyében a nőknél 79,8 év, a férfiaknál 72,9 év. Ez a magyarországi átlagnál picit jobb (78,99, illetve 72,4 év), az európai uniósnál viszont rosszabb (84,5, illetve 79,5 év).

A férfiaknál a halálozás kockázata a nyíradonyi járásban volt a legmagasabb, de az országos átlaghoz képest a hajdúhadházi, a derecskei, a püspökladányi, a berettyóújfalu és a balmazújvárosi járásokban is rosszabb a helyzet (ebben a sorrendben). A debreceni és a hajdúszoboszlói járásban viszont a kockázat alacsonyabb. A nőket vizsgálva szintén a nyíradonyi járás szerepelt a leggyengébben, a berettyóújfalui követi.

A keringés esetében említendők a szívérrendszeri betegségek (elsősorban a szívinfarktus), amelyek Hajdú-Biharban évente átlagosan mintegy 3200 ember halálát okozzák. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a zsíranyagcsere-zavarok, az elhízás, a stressz, a dohányzás a legfontosabb kockázati tényezők, míg a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás a legjobb a megelőzésre.
A teljes lakosság körében a férfiaknál a megye északnyugati része – a debreceni járással – az országos átlagnál alacsonyabb halálozási kockázatú területnek bizonyult. Ezzel szemben jelentős a halálozási kockázat a berettyóújfalui, a püspökladányi, a nyíradonyi és a derecskei járásokban. A tendencia a nőknél hasonló. Ugyanakkor a keringési rendszer betegségeiből adódó elhalálozások száma mind Magyarországon, mind a megyében csökken.

Idejében észlelve a rák sem mindig halálos

A daganatok kialakulását számos kockázati tényezőre lehet visszavezetni, így az életmódra (dohányzás, mozgásszegény életmód, túlzott alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás stb.),a környezeti, biológiai hatásokra és a genetikai hajlamra.

Hajdú-Biharban a férfiak az országosnál nagyobb, a nőknél alacsonyabb arányban halnak meg rákos megbetegedésekben.

A férfiaknál a halálozási kockázat csak a debreceni járásban maradt az országos átlag alatt (a legrosszabb a balmazújvárosiban), míg a nőknél sehol sem emelkedett az  átlag fölé. Helyes életvezetéssel, az embert védő munkakörnyezet biztosításával, az ivóvíz, a levegő és az élelmiszerek biztonságának növelésével mérsékelhető a rosszindulatú daganatok kialakulásának valószínűsége. Továbbá az egyes daganatok okozta halálozás csökkentésében – állapítja meg a beszámoló – elvitathatatlan szerepe van a szűrővizsgálatoknak (méhnyak, emlő, vastagbél, prosztata, szájüreg, melanóma). 

A teljes lakosságra vetített halálozási okok Hajdú-Bihar megyében (2013-2017)

Olyan légzőrendszeri betegségekben, mint az alsó légúti fertőzések, a tüdőgyulladás, a krónikus obstruktív légúti betegség (CODP), vagy az asztma, évente körülbelül 340-en vesztették életüket a vizsgált időszakban. Bár ez nem sok, mivel nagyrészt elkerülhető haláloknak számít, felértékelődik a súlya a jelentés szerint. A kialakulás leggyakoribb tényezői a környezeti ártalmak, a dohányzás, a különféle fertőzések és a genetikai hajlam. Bár a megye a nyíradonyi és a hajdúhadházi járást leszámítva az országos átlag alatt maradt, a megbetegedések száma emelkedik. 

A teljes lakosságra vetített halálozási okok Hajdú-Bihar megyében (2013-2017)

A máj-, a gyomor-, a belek-, és az epe betegségei évente átlagosan mintegy 270 életet követelnek Hajdú-Biharban. Ezen emésztőrendszeri rendellenésségek rizikótényezői lehetnek a helytelen táplálkozás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, a dohányzás, a bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek és a stressz. 
A nyíradonyi, a hajdúhadházi és a derecskei járásokban az országos átlagnál több férfi, a derecskei járásban több nő hal meg emiatt.

Ami a külső okokat (háztartási-, közlekedési- és munkabalesetek, erőszak, önsértés) illeti, a legmagasabb kockázatúnak a Hajdúhadházi járás bizonyult, amely e tekitnetben messze meghaladja az országos átlagot.

Ratalics László

halálegészségbetegségHajdú-Bihar

Szóljon hozzá!

Hirdetés