Hirdetés

Hirdetés

Brüsszelezés, Nagy-Magyarország matricák a Notre-Dame ügyében

civishir.hu

2019.04.18. 12:24

Brüsszelezés, Nagy-Magyarország matricák a Notre-Dame ügyében

De ami a lényeg, nem volt kérdés, hogy Debrecen 30 ezer eurót küld Párizsba.

Hirdetés

Hirdetés

Teljes egyetértésben megszavazta az önkormányzat közgyűlése azt a 30 ezer eurós adományt, amellyel Debrecen a tűzben megsérült Notre-Dame újjáépítését támogatja.

Azért volt egy kis piszkálódás, mely során a képviselői reakciókból ítélve Gondola Zsolt (Civil Fórum) vitte el a pálmát, mondván, a franciákkal szembeni esetleges történelmi sérelmeket nem ilyenkor, hanem az autóválasztásnál kell érvényesíteni, utalt a Nagy-Magyarország matricás Peugeot-okra.

A tüdőszűrőre bezzeg nem volt

A polgármesteri előterjesztésről írt már a Cívishír, ehhez Papp László (Fidesz–KDNP) annyit tett hozzá, hogy szívet melengető volt látnia a katedrális érdekében világszerte tapasztalható megmozdulást. Szerintem helyénvaló, ha a „kálvinista Róma”, a hazai kereszténység egyik központjának számító Debrecen nem marad ki az adakozásból, miközben Szeged, Székesfehérvár és Hajdúszoboszló is gesztust tett – közölte.

A polgármester előtt Ágoston Tibor (független) tamáskodott, mondván, „pénzeket adunk, de még azt sem tudjuk, hogy mi történt”. Számára a tüzet mutató képsorok „egy Isten nélküli világ állapotát mutatták”, s szerinte „nem téglajegyekkel lehet megváltani a helyzetet, hanem felhívni a franciák polgártársak figyelmét arra, hogy kizártátok azt a valakit, aki rendező elvként működik a világban”. Aztán Brüsszelt támadta „aljas kettős játékáért”, az EU a migránsokért milliárdokat mozdít meg, mondta, amikor az uniós polgárok hátrányt szenvednek, akkor nem lép. Bezzeg, amikor a debreceni tüdőszűrő állomáson kellett volna valamit megjavítani, arra nem volt pénz – szúrt oda.

Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) a felajánlás pártján volt, kiemelve, a magyar kormánynak is meg kellene tenni az együttérzést hangsúlyozandó, illetve azért, hogy hazánk is számíthasson nemzetközi segítségre hasonló katasztrófa esetén.

– A Notre-Dame az egyetemes emberi kultúra része, nekem is sokat jelent, pedig nem vagyok vallásos. A történelmünket kell megmenteni, s ha egy város segíteni tud ebben, tegye meg – reagált Varga Zoltán (DK), kérve, az adományozás fennköltségéből ne közösítsék ki a nem vallásos debrecenieket. Erre válaszul Papp László úgy fogalmazott, a vallási elköteleződés személyes ügy, azt is tisztelet illeti meg, aki nem hisz. Örömét fejezte ki azért, hogy egy újabb kérdésben egységes a debreceni közgyűlés.

Ágoston Tibor a hozzászólások végén 40 ezer forintot ajánlott fel a képviselői tiszteletdíjából a párizsi székesegyháznak.

RaL

közgyűlésDebrecenVarga ZoltánPapp LászlóÁgoston TiborGondola zsoltKőszeghy Csanád ÁbelNotre-Dame

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.