Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szegény segít szegényen: már termel a brikettüzem Toldon

| 2019. 03. 01. | 12:36:00
Se iskola, se bolt ebben a hajdú-bihari zsákfaluban.
Szegény segít szegényen: már termel a brikettüzem Toldon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Igazgyöngy Alapítvány az UniCredit Bank „Lépj Velünk!” programjának egyik nyerteseként újabb esélyteremtő projektet indított Toldon.

Korábban kézi erővel, 2019-től pedig már gépesített formában készül magas fűtőértékű brikett Toldon, Kelet-Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű falujában. Az Igazgyöngy Alapítvány által megálmodott társadalmi vállalkozás hiánypótló megoldás: a legszegényebb családoknak biztosít a hideg téli hónapokban életmentő segítséget helyben előállított, olcsó fűtőanyaggal. A program munkát és sikerélményt nyújt a faluban élőknek:

szegény emberek segítenek egymáson.

Told egy nehéz helyzetben lévő, lakhatási szegénység által érintett 350 fős kis zsákfalu: rossz a közút, nincs élelmiszerbolt, nincs iskola, csupán egy egycsoportos tagóvoda, a lakóépületek jó része rossz állapotú. Ennek ellenére egy komplex integrációs program keretében az Igazgyöngy Alapítvány nap mint nap harcol az ott lakókért, és azért, hogy életre alkalmas körülményeket teremtsen a településen. Az alapítvány a helyi Tanodában segít a gyerekeknek az iskola utáni tanulásban, fejlesztésben, a legjobbak ösztöndíjat is kapnak; a határban jövő nyáron édesburgonyát, málnát termesztenek, az asszonyok pedig lekvárfőzéssel, kézműves munkákkal keresik meg a kenyérre valót, míg a férfiak az Igazgyöngy által létrehozott asztalosműhelyben tanulnak szakmát és dolgoznak, alkotnak.

Az Igazgyöngy Alapítvány legújabb társadalmi innovációja,  a toldi brikettüzem az UniCredit Bank „Lépj Velünk!” programjának díjazott projektje. Az alapítvány 15 ezer euro vissza nem térítendő pénzügyi támogatást nyert el, mely a megálmodott üzem elindításában, a brikettgyártás gépesítésében és hosszú távú működtetésében segíti őket.

„A Lépj Velünk! program egyik fontos célkitűzése, hogy olyan kezdeményeseket támogasson, amelyek  a helyi közösségek problémáira hosszú távú megoldást keresnek.  Az Igazgyöngy Alapítvány pontosan ilyen elvek mentén dolgozik: a „képessé tevés” jegyében széles spektrumú programokkal, türelemmel segíti a részvételi demokrácia felépülését a hátrányos helyzetű településeken.” – mondja Tóth Laura, a Lépj velünk! program szakmai partnere, a NESsT Magyarország programvezetője.

Az UniCredit Bank nem először segíti az Igazgyöngy Alapítvány munkáját, a toldi fóliaházak (ahol hagyma, cékla, paradicsom termesztése folyik) szintén banki támogatásból épültek.

– A lakhatási szegénységben a fűtés a legégetőbb kérdés mind közül. A toldi gyártósoron készülő napi több zsák brikettel nemcsak olcsó fűtőanyaghoz juttatjuk a falu lakóit, hanem munkahelyet is teremtünk, és – mivel eddig mindenki fűtött, amivel bírt –, ki tudjuk küszöbölni a régi kályhákba tömködött háztartási hulladékok okozta életveszélyt és környezetszennyezést – mondja L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. – Mivel itt a faluban nincs munkalehetőség, és a térségben is ritka a szakképzetlen, alacsony munkavállalói kompetenciájú emberek munkaviszonyos foglalkoztatása, fontos hangsúlyozni, hogy itt a valódi termék nem a brikett, hanem az ember, akit képessé teszünk a munkára és az öngondoskodásra.

Eddig is készítettek alternatív fűtőanyagot a faluban, de mostanáig kézi erővel préselték az áztatott papírból és napraforgótörekből készült brikettkockákat, évente mintegy 30 ezer darabot. Hosszú út és kísérletezés és számos nehézség leküzdése vezetett ahhoz, hogy a gépesített gyártás elindulhasson és megtalálják a legmagasabb fűtőértékű alapanyagot – meséli Seres Sándor, az üzem helyi vezetője, aki szerint gyakorlatilag egy új szakmát tanultak az elmúlt hónapokban. Többféle helyi mezőgazdasági hulladékból is próbáltak brikettet létrehozni, de a kukoricához nagy teljesítményű aprítóra lett volna szükség, a napraforgónak nem volt egyenletes a pormennyisége, az érésgyorsítóval kezelt növények viasztartalmuk miatt nem voltak alkalmasak brikettkészítésre, ha pedig 50 kilométernél távolabbról szerzik be az alapanyagot, akkor az a magas szállítási költségek miatt már nem kifizetődő.

A legjobb fűtőértéket végül – helyi termelők mezőgazdasági hulladékaként fennmaradt – szalmával sikerült elérni, 100 kiló szalmából mintegy 60-70 kiló brikettet lehet előállítani. A számok biztatók: egy család napi brikettszükséglete 20-30 kiló, a Toldon most üzembe helyezett kétsajtolós csigás brikettgyártó-gép óránként 80 kiló szalmabrikett előállítására alkalmas. Az így termelt brikett ráadásul tovább ég: a fűtőértéke mintegy másfélszerese a fáénak. A termék nem csak a falubeliek számára jelenthet megoldási lehetőséget, mivel a többletgyártás a környéken élők számára is értékesíthető.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Iroda- és csempeházat mutatott be a Kiker Building Kft.
Hirdetés
Hirdetés
Amerikai miniszter járt a Debreceni Egyetemen
Amerikai miniszter járt a Debreceni Egyetemen
Funkcionális élelmiszerek fejlesztéséről is szó esett.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.