Hirdetés

A holokauszt áldozataira emlékeztek Debrecenben

civishir.hu

2019.02.14. 18:15

A holokauszt áldozataira emlékeztek Debrecenben
(Fotók: Fogarasi Renáta,Cívishír)

Magyarországon 2007 áprilisában helyezték el az első botlatókövet.

Hirdetés

Hirdetés

A debreceni botlatókövek nyomán tartottak emléksétát február 14-én, délután. Fohn György, az újra megalakult Debreceni Status Quo Ante Hitközség tagja megemlékezésében elmondta, a botlatókövek a hiányzó nyomokat teszik újra láthatóvá.

– Az elnevezés elsősorban nem a fizikai értelemben vett megbotlásra utal, hanem arra, amikor megakadunk, megállunk egy gondolatnál és nem tudunk továbblépni. A botlatókövek emberek tragikus sorstörténeteinek bemutatásával állítják meg a járókelőket. Egy embert akkor felejtenek el, ha a nevét is elfelejtik – tette hozzá.

A Szoboszlói út 27. szám alól elhurcoltak emlékére az eseményen megjelentek gyertyát gyújtottak, majd köveket helyeztek a botlatókövekre.

Az egybegyűltek Fekete László főkántor vezetésével a városban még 14 helyen (Széchenyi utca, Szív utca, Piac utca, Battyhány utca, Egymalom utca, Thaly K. utca, Hatvan utca, Pásti utca, Vár utca, Csapó utca) tették tiszteletüket.

A botlatókövek a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített 10×10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve.

Galéria

DebrecenholokausztBotlatókövek

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.