Hirdetés

Debrecenben fontos a magasvérnyomás-betegség kezelése

civishir.hu

2019.01.28. 11:49

Debrecenben fontos a magasvérnyomás-betegség kezelése
(Fotó: unideb.hu)

Családorvos, belgyógyász és gyógyszerész is részt vett a kongresszuson. 

Hirdetés

Hirdetés

A magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint a szív-és érrendszeri problémák legmodernebb gyógyszeres terápiáiról tartottak konferenciát január 26-án a Debreceni Egyetemen.

A rendezvényen ismertették a hipertónia kezelésének legújabb hazai ajánlását.

– Hazánkban a felnőtt lakosság 44 százalékának magas a vérnyomása. A betegek száma folyamatosan nő, 2025-re akár az 50 százalékot is elérheti – mondta a hirek.unideb.hu-nak Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének professzora a XVI. Regionális Hipertónia Napon.

A kongresszuson ismertették a magasvérnyomás-betegség kezelés új hazai ajánlását, amelyet a Magyar Hypertonia Társaság tavaly év végén fogadott el.

– A legnagyobb változás az, hogy minden kétséget kizáróan egy kombinációs kezelésben kell gondolkoznunk. A legkorszerűbb gyógyszerek az úgynevezett fix dózisú készítmények. Ez azt jelenti, hogy egyetlen tabletta két- vagy akár háromfajta hatóanyagot tartalmazhat. A betegek mindennapjait jelentősen megkönnyíti és az együttműködési készségüket is javítja, hogy a sok gyógyszer helyett elég egyet szedniük – fogalmazott Páll Dénes.

A szakember rámutatott, hogy a kezelés hiánya, vagy a nem megfelelő terápia olyan súlyos szív- és érrendszeri károsodáshoz vezethet, mint például a szélütés és a szívinfarktus. A hipertóniával kezelt pácienseknél sokszor zsíranyagcsere-zavar és diabétesz is észlelhető.

Páll Dénes a nem gyógyszeres kezelés fontosságára is felhívta a figyelmet, a hipertónia megjelenésének kockázata ugyanis megfelelő életmóddal csökkenthető. A rendszeres, dinamikus testmozgással, az ideális testsúly elérésével, a sófogyasztás csökkentésével évekkel, sőt akár évtizedekkel késleltethető a betegség kialakulása.

Az országos jelentőségű konferencián az utóbbi években a magasvérnyomás-betegség mellett már a diabétesz, valamint a szív-és érrendszeri betegségek korszerű gyógyszeres kezeléseiről is tartottak szakmai prezentációkat. A három területtel foglalkozó szakemberek körében évek óta nagy az érdeklődés az aktualitások iránt, így idén is több mint ezer családorvos, belgyógyász és gyógyszerész vett részt a kongresszuson. 

A rangos eseményen a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának szaktekintélyei mellett egyedülálló módon a négy meghatározó szakmai orvostársaság – a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Atherosclerosis Társaság – elnöke is előadást tartott.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.