Hirdetés

Debrecen nincs az egyetem nélkül, az egyetem nincs a város nélkül

unideb.hu

2019.01.19. 13:13

Debrecen nincs az egyetem nélkül, az egyetem nincs a város nélkül

Gazdasági évindító partnertalálkozót tartottak.

Hirdetés

Elegáns külsőségek között látta vendégül partnereit a Debreceni Egyetem vezetése az immár hagyományosnak számító gazdasági évindítón január 18-án. A köszöntők és ünnepi beszédek lényege a város és az egyetem hosszú múltra visszatekintő szerves, egyre gyümölcsözőbb együttműködése volt, ami a folyamatos fejlődés záloga. A többek között politikusok, városi elöljárók, üzletemberek, sportvezetők köréből kikerülő vendégek hatalmas számokról, látványos, egyben értékes beruházásokról és nagy tervekről hallhattak.

– A Debreceni Egyetem az elmúlt években a felhalmozott tudástőkéből a környező iparvállalatok számára képes volt átadni, ezzel tudott értéket termelni. Ennek a tevékenységnek négy fontos eleme van: az egyetem hallgatóival és oktatóival, a Debrecenhez fűződő 500 éves tradíció, a város és az egyetem tudatos gazdaságpolitikai aktivitása, valamint az iparkamarával 150 éve meglévő kapcsolat –  emelte ki Szilvássy Zoltán rektor.

Papp László polgármester szintén a sikerekre tért ki: – Az elmúlt esztendőben a Debrecenbe áramló működőtőke meghaladta a 400 milliárd forintot. Ez óriási bizalmat mutat Debrecen iránt. Ez a bizalom nagyon jelentős részben köszönhető a város oktatási rendszerének, a Debreceni Egyetem létének és jövőképének.

Ahogy arról korábban már írtunk a Cívishíren címzetes egyetemi tanári címet kapott Szepsy István mádi borász, akivel több mint húszéves szakmai kapcsolatot ápol az intézmény és elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal is, hogy – a Debreceni Egyetem közreműködésével – támogatja a Mádi Bor Akadémia létrehozását.

A felsőoktatás szerepe az innovációban és a gazdaság fejlesztésében címmel György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára tartott előadást. Hangsúlyozta, olyan tudásközpontokat hoznak létre, amelyek vonzóak a multinacionális vállalatok számára.

Gazdasági tények és tervek a Debreceni Egyetemen címmel Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja mutatta be a Debreceni Egyetem elmúlt évi gazdasági eredményeit és jövőbeni terveit. Örömmel nyugtázta a 116 országból érkező külföldi diákok számának emelkedését, a a betegellátáshoz kapcsolódó, a szolgáltatás színvonalának emelését szolgáló intézkedéseket, a műszaki képzés szintlépését. Beszámolt tovább az Ótemető és az Egyetem téri épületek korszerűsítésének tervéről és az idén 100 éves DEAC remek sporteredményeiről is.

 

Galéria

Debreceni EgyetemGazdasági évindítópartnertalálkozó

Szóljon hozzá!

Hirdetés