Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bárányhimlő szövődményébe halt bele egy hajdúsámsoni gyerek

| 2019. 01. 18. | 16:10:00
Tragédia Debrecenben. Kiderül-e, ki hibázott?
Bárányhimlő szövődményébe halt bele egy hajdúsámsoni gyerek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt Debrecenben elhunyt egy hajdúsámsoni kislány, aki a közelmúltban bárányhimlőn esett át. Miután azonban a 4 éves gyermek bőrén több helyen újabb elváltozások jelentek meg, szülei a helyi ügyeletre vitték, ahonnan a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába irányították, ahol rosszul lett, és bár újraélesztették, már nem tudták megmenteni. A Cívishír nem hivatalos információi szerint halálához tüdőembólia és vérmérgezés vezetett.

A tragédiát követően a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen, szakértők bevonásával indított nyomozást. Ennek az állásáról – mivel a sajnálatos eset csak pár napja történt – egyelőre nyilván semmit nem lehet tudni.

Hajdúsámson polgármestere január 16-án meglátogatta a családot, és a helyi önkormányzat támogatásáról biztosította a három gyermeke közül a középsőt elveszítő szülőket.

Minden tizedik

Mint ismeretes, a cseppfertőzéssel terjedő bárányhimlő közösségben az egyik legragályosabb gyermekbetegség. A járványok időszaka jobbára télre és tavaszra tehető, főként 3 és 10 éves kor közöttiek szokták elkapni. Okozója a herpeszvírus egy fajtája, a varicella-zoster, ami ha egyszer megfertőzött valakit, az általában egy életre védetté válik, hiszen a vírus a gyógyulás után megmarad a gerincoszlop melletti idegdúcokban – másodlagos fertőzés többnyire akkor fordul elő, ha az első túl enyhe lefolyású volt vagy túl korán történt. A betegség alapvetően könnyen gyógyul, hiszen az amúgy egészséges szervezet képes megbirkózni vele.

Szövődmények minden tizedik esetben kialakulhatnak – célzott antibiotikumos kúrával ezek jó hatásfokkal gyógyíthatók. Az érintett kislánynak azonban ilyen jellegű kezelést nem írtak elő. Beoltva sem volt.

Oltani? Nem oltani?

A legyengített vírust tartalmazó bárányhimlő elleni oltás Magyarországon 1998 óta elérhető. A 9 hónapos kortól adható vakcina minden korosztály számára két adagból áll, ez az úgynevezett oltási sor; a két injekció beadása között legalább 6 hétnek el kell telnie. A Varilrix receptköteles, ampullánkénti ára több mint 11 ezer forintba kerül, ebből kell a teljes védettséghez ugye kettő, ami egy középosztálybeli család számára nagy anyagi tehertétel, főleg, ha több gyereket is nevelnek.

Épp a napokban röppent fel a hír, hogy ingyenessé válhat az oltás a 2 évesnél fiatalabb gyerekek számára (), az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében ugyanis megjelent a vakcinatender, miszerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ 185 ezer adag oltóanyag beszerzésére vár ajánlatot. Mindez azonban még idő… Az is lehet, hogy sok. Az oltás ajánlott, de nem kötelező – meg is osztja a közvéleményt. Ezt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kérdésünkre azzal egészítette ki, hogy azokban az országokban, ahol bevezették a védőoltást, radikálisan csökkent a megbetegedések, illetve a betegséghez kapcsolódó szövődményes, kórházi kezelésre szoruló esetek aránya.

A hajdúsámsoni kislányt immár semmi nem hozza vissza. Fontos viszont ebben a dermedt gyászban minden szó, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy soha többé ne történjen hasonló eset.

Bereczki-Csák Helga

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
KSH: egyre több külföldi látogat Debrecenbe és térségébe
A belföldi- és a külföldivendég-éjszakák száma is emelkedett országosan.
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
Navracsics Tibor: 2030-ra az EU legélhetőbb tagállamai között lehet Magyarország
Három ütemben újítja meg Polgár a járdáit
Akár a lakosok is segíthetnek a több mint 50 kilométeres járdahálózat korszerűsítésében.
Devizahitelesek: a Jobbik szerint a kormány „lepaktált” a bankokkal
A kabinetnek biztosítania kellene az elsétálás jogát – mondják.
Gondozási központot alakítanak ki Hajdúhadházon
Napelem és akadálymentesítés is lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.