Hirdetés

Hirdetés

Olyan Szent Istvánt sem látott még, amilyen Debrecennek lesz

Cívishír

2018.12.20. 23:33

Olyan Szent Istvánt sem látott még, amilyen Debrecennek lesz
Szanyi Borbála alkotásában a kőtömbök a stabilitást, a megbízhatóságot jelképezik, írja a zsűri (Fotók: Fogarasi Renáta, Cívishír)

Nem a hadvezér, nem a katolicizáló uralkodó. Hanem a nép pásztora.

Hirdetés

Hirdetés

A miskolci Mancs-szobor alkotója készítheti el Szent István király debreceni szobrát, amelyet a Dósa nádor téren állítanának fel és jövő augusztus 20-án lepleznének le.

Az ügy meglehetősen nagy sebességgel futott végig: augusztus 20-án bejelentették a szoborállítás szándékát, amelyet néhány nap múlva meg is szavazott a közgyűlés. Az, hogy az alkotás egyáltalán melyik belvárosi térre kerüljön, a tartalmi és pénzügyi feltételekkel együtt majd a szeptemberi ülés napirendje volt. Ekkor döntöttek arról is, hogy a szobor az egyébként is átépítendő Dósa nádor térre kerüljön, igaz, a belváros ezen területének átalakítása évek óta húzódik. A szobor megvalósítására kiírt pályázat november végi határidővel már le is futott, 16 alkotó 17 pályamunkát nyújtott be. A költségek tekintetében a város legfeljebb nettó 68 millió forintot szánt a műre, 5 milliót pedig a pályázatok díjazására tettek félre. További nettó 4,7 millió forintba kerül az elhelyezés a műszaki tervtől a befejezésig.

A szakmai zsűri egyhangúan Szanyi Borbála szobrászművész pályamunkája mellett tette le a voksát, véleményük szerint művészi koncepcióban, kidolgozottságban, történeti hitelességben és újszerűségben a 39 éves alkotó Szent Istvánja a legjobb. Így Szanyié az első helyért járó 2 millió forint, míg Győrfi Ádám és Makoldi Sándor Gyula pályázata szintén nyert 1,5-1,5 millió forintot.

Győrfi Ádám elképzelése a „debreceni” Szent Istvánról

Nem aratott osztatlan tetszést

A december 20-i önkormányzati közgyűlésen a szobor-ügyben megszólaló Herpergel Róbert (Jobbik) úgy nyilatkozott, „minimalista remeket nem nagyon szeretne látni közterületen”, de Ágoston Tibor (Mi Hazánk) sem volt odáig a Szanyi-féle Szent Istvántól, mondván, az „olyan pásztoros, papos”.

Makoldi Sándor Gyula pályázata

Mazsu János (Fidesz–KDNP) védelmébe vette a zsűri által megvalósításra javasolt pályázatot, hozzátéve, éppen arról győzködik Szanyit, hogy a kettős kereszt helyett az államalapításra inkább utaló lándzsa kerüljön az alak jobb kezébe (a művész hajlik az elfogadásra). – Ez a szobor nem István harciasságát, hanem a befogadó uralkodót, az országát védelmező, a nemzetét magához ölelő királyt jeleniti meg, ami közelebb áll Debrecen szellemiségéhez – érvelt a tanácsnok.

Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester tetszését szintén a Szanyi-mű nyerte le. – Nem a katolicizáló és nem a hadvezér István megformálása volt a feladat, hiszen a „kálvinista Rómában” vagyunk, amely nem egy erődítménynek, nem a fegyveres erejének köszönhette a megmaradását – jelentette ki, hozzátéve, a kettős kereszt a bizánci császár jelvénye volt, ezért látnák inkább a lándzsát a szobor kezében. 

A mű pásztor jellegét Komolay Szabolcs (Fidesz–KDNP) alpolgármester segített megfejteni, rámutatva, István egyben a népének pásztora is volt.

Madarasi István (MSZP) kérdésére (elkészül-e a kívánt határidőre a Dósa nádor tér) a polgármester úgy válaszolt, 2019 áprilisában megkezdenék a munkát, de „valóban ki van centizve” a dolog. Amennyiben megcsúsznak (emlékeztetnénk, mélygarázs nem épül a tér alatt), úgy a városvezetés részéről 2020. augusztus 21. a következő szóba jövő időpont a leleplezésre.

RaL

szoborközgyűlésDebrecenMadarasi IstvánPapp LászlóÁgoston TiborHerpergel RóbertSzent IstvánMazsu János

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.