Hirdetés

Hajdúböszörményben terjeszkedett a Debreceni Egyetem

unideb.hu

2018.12.17. 17:31

Hajdúböszörményben terjeszkedett a Debreceni Egyetem
Az új intézet átadóján (Fotók: Debreceni Egyetem)

Elkészült az új Gyógypedagógiai Intézet, mert bővíteni kellett a campust.

Hirdetés

Több száz hallgató és oktatóik vették birtokba a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi karának új Gyógypedagógiai Intézetét. A 21. század kihívásainak megfelelően kialakított intézet – írja az unideb.hu –mind a gyógypedagógia szakos hallgatók, mind a már gyakorló szakemberek oktatási és továbbképzési központja lesz.

– Az elmúlt években robbanásszerű fejlődés következett be a kar életében. 2016-ban indítottuk el a gyógypedagógia alapszakunkat, a két évfolyamon jelenleg csaknem 500 hallgató tanul, de két év múlva várhatóan ez a létszám megduplázódik. Többek között azért volt égető szükség a campusunk bővítésére, hogy a gyógypedagógus szakmát választó hallgatóink számára is a legmodernebb körülmények között biztosítsuk az oktatást

– hangsúlyozta Bálint Péter dékán. Az infrastrukturális fejlesztéshez Hajdúböszörmény önkormányzata a korábban általános iskolaként működő Rákóczi utcai épületét adta át 99 évre a Debreceni Egyetem számára.

– Demográfiai okok miatt sajnos kiürült az egyik általános iskolánk, de szerettük volna, ha továbbra is oktatási célokat szolgálna az épület. Ötven éve folyik felsőoktatás a városban, és kiváló kapcsolatot ápolunk a Debreceni Egyetemmel – fogalmazott Kiss Attila polgármester.

A gyógypedagógus szakma és a képzés speciális igényeit is kielégítő épület 8 tantermével, 2 terápiás szobájával, 40 munkaállomásos számítástechnikai laborjával, valamint 250 fős nagy előadójával áll január 14-étől a hallgatók és oktatók rendelkezésére. A beruházás több mint 200 millió forintba került, melyet a Debreceni Egyetem biztosított saját forrásból.

A december 15-i rendezvényen leplezték le a magyar gyógypedagógia egyik nemzetközileg is elismert képviselője, Náray-Szabó Sándor portrészobrát az épület előkertjében. Az alkotást Lestyán-Goda János szobrászművész készítette korabeli fotók alapján.

Szóljon hozzá!

Hirdetés