Ezren nézték meg Debrecenben, mi a pálya

civishir.hu

2018.11.28. 17:37

Ezren nézték meg Debrecenben, mi a pálya

Egyre nagyobb a műszaki szakmák presztízse.

Hirdetés

A piac munkaerő-kereslet igényeire reagálva évről évre nő a műszaki pályát választó fiatalok száma. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület idén negyedik éve segíti a szakma népszerűsítését az országos „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivál szervezésével, és támogatja a tehetségek fejlődését az idén is meghirdetett „Működj!” pályázattal.

Egyre többen választják a műszaki pályát

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2018. áprilisi adatai szerint a műszaki és informatikai képzések a legnépszerűbb területek között foglalnak helyet az alap- és az osztatlan képzések között.

A 2018-as felsőoktatási felvételin a műszaki szakok közül egyértelműen

a gépészmérnöki kar volt a legnépszerűbb

(közel ötezren jelölték meg a jelentkezési lapon, közülük pedig 2 745-en sorolták az első helyre), ezt követték sorban a műszaki menedzser, villamosmérnök, mechatronikai mérnök képzések.

Évről évre felmerül azonban a kérdés, hogy a diákok, mennyire vannak tisztában azzal, hogy egy-egy szak mit takar valójában, mivel foglalkozhatnak a való életben az iskola befejezése után, és mennyiben kínál biztos életpályamodellt egy adott képzettség megszerzése.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) hosszú évek óta elkötelezett a pályaorientáció, a szakember-utánpótlás és a tehetséggondozás támogatásában. – Négy évvel ezelőtt indult útjára a "Mi a pálya?" műszaki pályaválasztó fesztivál, amelynek fő célja, hogy az ipari szereplők és az oktatási intézmények bevonásával látványos, vonzó, interaktív, élmény alapú bemutatók segítségével felkeltse az érdeklődést a pályaválasztás előtt álló diákokban a műszaki és informatikai pálya iránt, annak érdekében, hogy tudatosan válasszák ezt a hivatást. Ezáltal kívánunk megoldást adni az egyre növekvő műszaki szakember-igény kielégítésére – mondta Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke.

Pozitív változás azonban nemcsak a felsőoktatásban, hanem már a középiskolásoknál is tapasztalható. Az elmúlt négy évben érezhetően megnőtt az egyes régiókban a műszaki középiskolákba jelentkezők száma, köszönhetően a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivál és más pályaorientációs rendezvények, tevékenységek együttes hatásának.

A rendezvény hatodik és egyben idei utolsó állomása Debrecenben volt, ahol csaknem 1 000 diák volt jelen.
mi a pályaműszaki pálya

Szóljon hozzá!

Hirdetés