Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kósa Lajosnak üzent a sikeredző

| 2018. 10. 02. | 14:31:00
Avagy az első debreceni világverseny története.
Kósa Lajosnak üzent a sikeredző
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kiváló debreceni atlétaedző, Suba László, aki az elmúlt évtizedekben számos nagy bajnokot nevelt ki a debreceni sportéletnek, újabban pedig az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes, idén Gyémánt Liga-versenyen is bemutatkozott Kozák Luca gátfutó edzője, a Facebookon idézett fel egy régi, de annál érdekesebb sztorit. A szakembert az Oláh Gábor utcai stadion futópályájának felújítása ihlette meg.

Emlék a stadion felújítás kapcsán!
A felújított stadion avatásán arra emlékeztünk, hogy Szilágyi László barátommal és Halász D János alpolgármesterrel 1999-ben az első ifjúsági vb-re kiutaztunk Lengyelországba, hogy Gyulai Miklós főtitkár úr és Lamine Diack elnök úrral tárgyaljunk a 2. ifjúsági világbajnokság megrendezéséről. A tényszerűség kedvéért: az ötletben Kovács Gyula barátom is benne volt, ő már nincs közöttünk. Haza fele azon gondolkodtunk, de jó lenne, ha támogatást kapna az álmunk. Sikerrel jártunk, persze kellett hozzá Kósa Lajos polgármester úr sportszeretete is. Aki azt mondta, rendben fiúk, de ha nem lesz sikere, akkor ne kerüljetek a szemem elé. Akkor mi se gondoltuk, hogy mit indítottunk el. Azóta 20 nagy nemzetközi verseny színhelye volt Debrecen és számos hazai országos bajnokság színtere.
Akkor újabb 17 év és újabb 20 világverseny. Szerintem mindenki benne van. Mi meg majd jelentkezünk Kósa Lajos képviselő úrnál, megkérdezzük, hogy az ötletünk életszerű volt-e?

- írta Suba László a közösségi portálon.

Usain Bolt
 

Múltidéző

2001 nyarán a világ 160 országa küldte el Debrecenbe a legjobb ifjúsági korú atlétáit. Olyan későbbi világsztárok száguldoztak a nagyerdei rekortánon, mint a nyolcszoros olimpiai bajnok Usain Bolt, a négyszeres olimpiai bajnok Allison Felix, a világ- és olimpiai bajnok Birmin Kipruto, a háromszoros olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok Kerron Stewart. Érdekesség, hogy a jamaicai világklasszis, világcsúcstartó Bolt Debrecenben még döntőbe sem jutott, igaz, akkor mindössze 15 évesen a legfiatalabb sprinter volt a 18 év alatti mezőnyben. A cívisvárosban a sprinterkirálynak a trinidadi Darell Brown bizonyult a világbajnoki rekordot jelentő 10.31-gyel, és két év múlva Párizsban – immár a felnőtt világbajnokságon – ezüstérmet szerzett 100 méteren. Később 10 másodpercen belül is futott százon.

Minden idők legnépszerűbb és legkiválóbb atlétája, Usain Bolt a debreceni "betli" után egy esztendővel, 2002-ben már megnyerte a junior világbajnokságot 200 méteren hazai pályán, a jamaicai Kingstonban, de a felnőttek között az igazi áttörést a 2008-as pekingi olimpián érte el, amikor 100-on, 200-on és a 100-as váltóban is nyert.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Az országos versenyen a legjobbak között voltak.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.