Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezüstérmes lett a magyar női kosárlabda-válogatott Debrecenben

| 2018. 08. 29. | 23:22:00
Két hét múlva kezdődik az Európa-bajnokság.
Ezüstérmes lett a magyar női kosárlabda-válogatott Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyszerű hírrel indult a 3×3 debreceni eseményeinek első napja. Az eseményt felvezető szerdai sajtótájékoztatón Barcsa Lajos alpolgármester bejelentette,

 a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) két évvel meghosszabbította a World Tour Masters szerződést, így az elkövetkezendő két évben is lesz debreceni forduló.

Az alpolgármester egy másik fontos bejelentést is tett: a kiváló rendezések eredményeként ugyanis

a 2019-es felnőtt 3×3-as Európa-bajnokság után 2020-ban 3×3-as U18-as világbajnokságot rendeznek a cívisvárosban.

Becsky István, a szervezőbizottság elnöke elmondta, nagyon örömteli, hogy 2019-ben és 2020-ban is lesznek World Tour-események Debrecenben, s a továbbiakban azon fognak dolgozni, hogy a lányoknak is be lehessen indítani egy sorozatot. Jelenleg ugyanis csak férfiaknak van ilyen verseny. A FIBA elismerte a szervezők munkáját, olyanról ugyanis még nem nagyon lehetett eddig hallani, hogy valaki öt éven át ilyen sporteseményt tudjon rendezni.

Becsky István hozzáfűzte, nagyon büszkék erre a bizalomra és mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a következő években is emeljék az egyébként is magas színvonalat.

Julien Debove, a FIBA 3×3-as szenior kommunikációs menedzsere szerint Debrecen tökéletes helyszín a sorozat megrendezésére, a sportág igazi otthonára talált a megyeszékhelyen. Megjegyezte azt is, hogy

világszerte mintegy kétmillió ember követi figyelemmel a World Tour Masters sorozatot, így ezek a nézők már biztosan tudják, hogy pontosan hol is van Debrecen. 

Mint mondta, fontos üzenet az, hogy az U18-as világbajnokságot – amit 2015-ben már egyszer megrendeztek Debrecenben – ugyanabban az évben tér vissza a városba, amikor a 3×3-as kosárlabda olimpiai sportággá válik.

Fantasztikus magyarok

A női barátságos  torna első mérkőzését a magyar válogatott vívta, mégpedig a világelső Ukrajna ellen. A sérüléssel bajlódó Theodoreán Alexandra helyét Süle Krisztina vette át. Az ellenfél igazolta a jó hírét, Szabó Petráék pedig kicsit álmosan kezdték a találkozót, így a fizikai fölényben lévő ellenfél fokozatosan ellépett tőlük. A mérkőzés feléhez közeledve már 9-4-es hátrányban is voltak Károlyi Andrea tanítványai, ám ekkor sikerült ritmust váltani védekezésben és kiegyenlíteni. A rendes játékidőben nem született döntés, így jöhetett az első két pontig tartó hosszabbítás.

A debreceni Medgyessy Dóra magára vállalta a végső dobást, sikeres távolija pedig magyar győzelmet ért.

A második összecsapáson a világranglistán második Franciaországgal találkoztak a mieink. Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ezúttal sem kímélték egymást a hölgyek. Az utolsó percekig egyik csapat sem tudott jelentős előnyt kialakítani, két perccel a vége előtt még a magyar együttes vezetett 16-14-re.Sajnos a végjátékot az első meccsüket játszó franciák bírták jobban, és egy 6-0-s rohanással megnyerték a mérkőzést.

A csoportmérkőzések másik két meccse sem indult gördülékenyen, de az érződött, hogy a magyar lányok tartalékosan is komolyabb játékerőt képviselnek.

A románokat 22-9, az oroszokat pedig 17-12 arányban győztük le, így a veretlen franciák mögött bejutottunk a döntőbe.

Talán a szervezők sem számítottak rá, de csordultig megteltek a lelátók már az első napon. A magyar hölgyek „jó szokásuk szerint” beragadtak a rajtnál, két perc után már 4-1 volt oda. Hiába egyenlítettünk szempillantás alatt Süle Krisztina három pontjának köszönhetően, a franciák ismét elléptek három egységnyivel. Szinte végig futottak Medgyessy Dóráék az eredmény után, s bár többször is egyenlítettek, a végére elfáradtak, s megérdemelt francia siker született (19-12).

A magyar válogatott ezzel a második helyen végzett utolsó felkészülési tornáján, mely több, mint bíztató a két hét múlva kezdődő bukaresti Európa-bajnokság előtt.

Csütörtökön 13 órától már profi férfiakat láthatjuk a World Tour Masters keretein belül. A Team Budapest néven induló magyar válogatott 15 óra 40 perctől játszik a tavalyi győztes Limannal, és 17 óra 25 perctől a szerb Rajla csapatával.

Női felkészülési torna eredményei:

Magyarország – Ukrajna 13-11 hosszabbítás után
Románia – Oroszország 10-19
Ukrajna – Románia 17-12
Franciaország – Magyarország 20-16
Románia – Franciaország 2-21
Oroszország – Ukrajna 7-21
Franciaország – Oroszország 22-11
Magyarország – Románia 22-9
Oroszország – Magyarország 12-17

Ukrajna – Franciaország 16-18

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.