Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Adorján Zoltán nagyra tör, de másban, mint a legendás édesapja

| 2018. 08. 21. | 14:25:00
A debreceni motoros fia mindenkinek megoldást kínál, akinek fedél van a feje fölött.
Adorján Zoltán nagyra tör, de másban, mint a legendás édesapja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Adorján Zoltán – van, ki e nevet nem ismeri? A dinamikusan fejlődő tetőszigetelő cég, az Adorján Renova elegáns irodájában ülünk a Határ úton, és a salakmotorozás szakmai rejtelmeiről nem esik szó. Interjúalanyom ugyanis nem a halhatatlanságot is elérő motoros legenda, hanem a saját lábon álló fia, az ambiciózus, fiatal üzletember, ifjabb Adorján Zoltán.

Ha valaki meghallja az Adorján nevet Debrecenben, akkor hirtelen érezni kezdi a kipufogógázt, a metanol szagát. Valami azonban azt súgja, hogy ebben a szép irodában nem a gázt húzzák, hanem más fronton köttetnek a komoly üzletek…
Nagyon büszke vagyok édesapámra, aki talán a mai napig a legsikeresebb motorversenyző Magyarországon. Nekem is volt közöm a salakmotorozáshoz egy versenyrendezés erejéig és supermoto kategóriában versenyeztem is egy keveset, de korán rájöttem, hogy édesapámhoz méltó eredményeket a sportban nem tudok elérni. Márpedig mindig is az volt a célom, hogy valami kiemelkedőt alkossak. Így aztán a technikai sportban rám ragadt tudást és tapasztalatokat most a vállalkozásomban kamatoztatom.

Az Adorján név kötelez?
Abszolút! Így aztán magasra tették a lécet, és azon dolgozom, hogy megugorjam, majd még fentebb emeljem.

Kereskedhetnél, mondjuk, salakmotoros cucokkal, kiegészítőkkel. Magyarázatra szorul ez az éles váltás!
Édesapámat versenyző korában több sikeres vállalkozó segítette. Némelyek már csapattagnak is számítottak, hetente többször találkoztunk, összejártunk, együtt néztük a versenyeket, közöttük nőttem fel. Nagyon sokat beszélgettünk, így már gyerekfejjel láttam az esélyt a sporton kívül is, és miután nem lettem versenyző, egyenes út vezetett a vállalkozói életbe. Azért a tetőszigetelést és tetőfelújítást választottam, mert mindig is lenyűgözött, ha valami csúnya gyorsan megjavul és megszépül. Ehhez a vállalkozáshoz immár megvannak a szuper eszközeink Nyugat-Európából és Amerikából. Néhány nap alatt újjávarázsolunk egy méretes tetőt, mégpedig bontás nélkül. Az esztétikai élményen túl természetesen azt is garantáljuk, hogy nem ázik be a tető, elvégre az a legfontosabb. Jelenleg a legmodernebb technológia áll a rendelkezésünkre a lapos tető szigetelés terén is.

Apropó, Nyugat-Európa! Ott a tetők is tisztábbak, mint nálunk!
Ez igaz, de ennek, jól tudjuk, gazdasági okai is vannak. Meg kell azonban jegyeznem, hogy az utóbbi időben hatalmasat fejlődtünk ezen a téren, és én nagyon büszke vagyok a magyarokra. Egyre többen előrelátóak, nem várják meg azt, hogy a nyakukba szakadjon a tető, hanem idejében felújíttatják. Sokat változott a mentalitás, és segítik ezt a különböző állami programok is.

Laikus szemmel azt gondolja az ember, hogy korlátlan lehetőségek kínálkoznak az Adorján Renova előtt, hiszen – néhány nehéz sorsú polgártársunkat leszámítva – mindenkinek van tető a feje fölött.
Ez ugyanakkor nagy felelősséget is jelent a piacon működő cégek számára. Volt dolgunk olyan százlakásos társasházzal, amelyben húsz szoba ázott, és testközelből átérezni ezen emberek, gyerekek nyomorúságát, kiszolgáltatottságát, nagy empátia kell. Olyankor nem a profitot számolja fejben az ember, hanem segíteni akar mielőbb.

Az elavult panellakásokkal van a legnagyobb gond?
A panellakásokkal ugyanúgy, mint a múlt század elején épült, polgári stílusú házakkal, vagy éppen a szocialista időkből maradt közintézményekkel. Az idő vasfoga folyamatosan dolgozik, és senkit sem kímél. Idén például már hat iskola tetőszigetelését végeztük el. Nem túl kellemes, amikor óra közben ömlik a víz az iskolapadra, de sajnos előfordul. Azért is vagyok büszke a csapatomra, hiszen rengeteg ember komfortérzetén javítunk, tehát van súlya annak a munkának, amit végzünk.

Beszéljünk a „piszkos anyagiakról” is! Milyen terhet jelent egy családnak a tetőfelújítás?
Sok fajta tető van, de vegyünk egy 150 négyzetméteres családi házat! Ha fel tudjuk újítani bontásmentesen, akkor mintegy 8 -900 ezer forint közé esik a költség. Tehát érdemes idejében felújíttatni a tetőt, mert sokkal olcsóbb, mint a teljes tetőcsere, ami súlyos milliókra rúg.

Debrecenben a gazdasági élet szereplőitől nap mint nap azt halljuk, hogy súlyos munkaerőhiánnyal küzd a város. Az Adorján Renovára ez milyen hatással van?
Minket nem érint, jó szakemberek alkotják a csapatot. Én azt tapasztalom, hogy inkább a cégeknek kellene jobb körülményeket teremteni, és nem elsősorban az anyagiak tekintetében, bár kétségkívül az is fontos. El kéne jutnunk oda, és szerencsére vannak erre utaló tendenciák, hogy egy munkavállaló ne tehernek élje meg a munkáját, hanem sikerrel csinálja. Nincs jobb, mint amikor egy cégben munkatársak vannak, nem pedig munkások. Azt tapasztalom, hogy a piacon most sok munka van. Sokkal több, mint amennyi munkavállaló. A mi céges politikánk eleve arra épült, hogy elégedett kollégákkal dolgozzunk, és ne kizsigerelt, céltalan arcokkal fárasszuk egymást nap mint nap.

Az EU-s fejlesztési forrásoknak köszönhetően rengeteg közintézményt újítanak fel. Pályáznak ezekre a munkákra?
Természetesen kihasználjuk ezt a lehetőséget, jellemzően fővállalkozóként bonyolítunk le egy-egy projektet, de előfordul, hogy alvállalkozóként szállunk be egy munkába. Amint azt korábban is említettem, idén már hat iskola tetőszigetelését végeztük el.

Mit lát a lelki szemei előtt?  Milyen lesz tíz év múlva az Adorján Renova?
Elsődleges célom egy olyan cégcsoport létrehozása, amely az egész országban jelen van. Már most is országos cégnek minősülünk, hiszen egész Magyarországon vannak munkáink, de egyelőre a debreceni telephely a bázis. Szeretném elérni, hogy minél gyorsabbak legyünk, konkrétan azt, hogy Magyarország bármely pontjának 80-100 kilométeres körzetében jelen legyünk önálló telephelyen. Így a megrendelőink sokkal gyorsabb szolgáltatást kaphatnak, kollégáim pedig minden este az otthonukban térhetnek nyugovóra.

Foglaljuk keretbe a beszélgetést, térjünk vissza a salakmotorhoz! Az Adorján Renova üzleti sikereiből mit profitál majd salakszórás?
Bár nem lettem versenyző, azért engem azóta is izgat a salakmotoros élet, családi örökség. Elkeserít a sportág jelenlegi állapota, ezért vannak komoly terveim, céljaim, de ez még a jövő zenéje.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
A második fordulóban sorsdöntő volt.
Hirdetés
Hirdetés
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.