Hirdetés

Hirdetés

Balla Irma-gyilkosság: a DNS és a vallomás nem elég

civishir.hu

2018.07.18. 12:12

Balla Irma-gyilkosság: a DNS és a vallomás nem elég
D. Lajos 2007-ben saját lakásában verte agyon Balla Irmát. (Fotó: internet)

A debreceni önkormányzati képviselőnő erőszakos halált halt.

Hirdetés

Hirdetés

Tizenegy év után sincs meg a gyilkos és ősszel szabadulhat D. Lajos, akit Balla Irma meggyilkolásával vádolnak.

Balla Irma, debreceni fideszes képviselőnő

A férfi ügyvédje állítja, hogy védence korábbi beismerő vallomását drog hatása alatt tette.

A tervek szerint július 18-án pszichológus szakértők és igazságügyi elmeorvos meghallgatásával folytatódott volna a tárgyalás a Nyíregyházi Törvényszéken. A bíróság a tárgyaláson meghallgatta az elmeorvos-szakértőket, akik megállapították, hogy a vádlott nem kóros elmeállapotú.

A pszichológus szakértő viszont külföldi távolléte miatt nem tudott a tágyaláson megjelenni, így azt elnapolták októberre. 

A szakértőknek arra is választ kellett volna adniuk, hogy D. Lajos tetteit, illetve a nyomozás során tett két beismerő (majd visszavont) vallomásait mennyire befolyásolta, hogy a férfi abban az időszakban drogfüggő volt. A védelem szerint a két vallomás a kábítószerezés miatt nem használható fel az eljárásban, a vádhatóság azonban ezzel ellentétes állásponton van. Korábban Zacher Gábor toxikológust kérte fel a rendőrség, hogy elemezze azt a videót, amely a vádlott kihallgatásán készült.

A szakértő szerint nem lehetett igaz Balla Irma gyilkosának azon állítása, hogy drog hatása alatt vallotta be a bűncselekményt.

A védelem továbbra is azt hangsúlyozza, hogy a DNS-azonosságon kívül nincs más bizonyíték D. Lajos ellen, és az sem egyértelmű. A vádlott a gyilkosság idején az elhunyt háza mellett dolgozott egy építkezésen segédmunkásként. Az igazságügyi szakértők a nő alsóneműjén megtalálták a férfi DNS-hordozó anyagmaradványát.

Ez alapján vádat emeltek különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt.

A legutóbbi tárgyaláson új szakértőt rendelt ki a bíróság, miután a genetikai szakértők elmondták, hogy a bűntett helyszínén talált DNS-profilt tartalmazó anyagok vizsgálatakor kiderült, hogy azok származhatnak a vádlott D. Lajostól is. A bíróság indokoltnak találta új genetikai szakértő kirendelését a szükséges tényállás teljes felderítése érdekében.

A vádlottat 2012-ben vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt összesen kilenc év három hónap szabadságvesztésre ítélték, azonban előreláthatólag 2018 őszén szabadul.

A fideszes önkormányzati képviselőnőt 2007-ben, húsvétkor ölték meg lakásán, testét 21 erőbehatás érte. Halálát arckoponya- és nyaksérülései okozták.

Schönstein Sándor 5 évet ült rács mögött, majd felmentették.
Az asszony megölésével korábban fiát, Schönstein Sándort vádolták, akit 2008-ban letartóztattak, majd elítélték. Miután kiderült ártatlansága, 2013-ban felmentették a bűncselekmény elkövetésének vádja alól.
nyíregyházagyilkosságDebrecenBalla Irma

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.