Hirdetés

Akik a nyaralásnál is jobbat találtak Debrecenben

2018.07.02. 16:01

Akik a nyaralásnál is jobbat találtak Debrecenben
(Fotók: unideb.hu)

Idén is többszörös volt a túljelentkezés.

Hirdetés

Az ország 40 középiskolájának mintegy 100 diákja választotta a nyaralás helyett a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának nyári táborát. A középiskolások egy hétig ismerkednek a kutatói munkával a kar laboratóriumaiban.

Kozmikus müon detektor adatainak feldolgozása, vékonyrétegek tömeg spektrométeres elemzése, folyóvizek mederfejlődésének modellezése, alapvető hidrogeológiai paraméterek vizsgálata, meteorológiai mérések, a Sebes-Körös halközösségének elemzése, a városi ízeltlábúak viselkedése, a kriptográfia története, geometriai szélsőérték problémák, műanyagok, illetve szerves molekulák vizsgálata – a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának valamennyi intézete kínál kutatási témát a nyári tábor résztvevőinek.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is többszörös volt a túljelentkezés a TTK táborába. A környező megyék mellett az ország északi és déli részéről, illetve a fővárosból is nagy számban érkeztek diákok, összesen 40 középiskolából. Kun Ferenc dékán szerint a hozzájuk érkezők többségének már határozott elképzelése van a jövőről.

Azt már világosan tudják, hogy természettudományokkal szeretnének foglalkozni, de hogy pontosan mivel, abban még bizonytalanok. A tábor abban segíti őket, hogy eldöntsék: a matematika, fizika, kémia, biológia, földtudomány érdekli jobban őket. A kutatási projektek mellett a kar mind az öt intézménye bemutatkozik a tábor egy-egy napján, így az intézmény teljes oktatási-kutatási kínálatára rálátnak a diákok

– hangsúlyozta Kun Ferenc. Hozzátette: a tábor célja, hogy minél több diák válassza továbbtanulása helyszínéül a kart, ami teljesül is, mivel a kisebb létszámú szakoknál – például matematika, fizika – a sikerrel felvételizők harmada kerül ki a korábbi táborozók közül.

Debreceni Egyetemközépiskola

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.