Hirdetés

Őrült ötlet: Trabanttal az Északi-sarkra

civishir.hu

2018.06.16. 09:44

Őrült ötlet: Trabanttal az Északi-sarkra
Bella izgatottan várja az indulást. (Fotók: Fogarasi Renáta)

Több mint 7 000 kilométer vár a debreceni fiatalokra.

Hirdetés

Bella, Barbi, Peti és Maki jó barátok. Ők azok, akik régóta rajonganak a Trabantokért. Most úgy döntöttek, hogy belevágnak életük egyik nagy kalandjába, és 7 000 kilométert utaznak a járgányaikkal, hogy megmutassák: két ütemmel és négy kerékkel is el lehet jutni 12 országba.

Debrecen belvárosából, a népszerű romkocsmából indul július 28-án a két 601-es Trabi és terveik szerint augusztus 30-án érkeznek vissza.

Hatalmas buli közepette búcsúztatják Bolhát és Bodobácsot, hogy bejárják Skandináviát, és magyarországi Trabantokként először érintsék kerekeikkel az északi sarkkört. Szlovákián, Lengyelországon, Litvánián, Lettországon, majd Észtországon keresztül utaznak a fiatalok Finnországba. Helsinkibe komppal kelnek át a Finn-öblön keresztül. Finnországot keresztülszelve jutnak majd Lappföld fővárosába, Rovaniemibe - itt érik el az északi sarkkört. Aztán autóznak tovább észak felé, és ellátogatnak Norvégiába, a lenyűgöző szépségű Lofoten szigetcsoporthoz, ez lesz túrájuk legészakibb pontja. Visszafelé Svédországon kocsikáznak majd végig, útba ejtik Dániát, és természetesen a Trabant hazájában, Németországban is megállnak. Innen Csehország felé indulnak, és Szlovákián keresztül újra kis hazánkba érkeznek.

Be szeretnék bizonyítani, hogy a sokak által legrosszabbnak vélt kisautó bárhová elviszi az embert. Egy finnországi ismerős invitálta Makit Helsinkibe.

Kissé félve mesélte az ötletet Bellának, aki lazán rávágta, hogy indulhatnak.

Így kezdődött a kaland körülbelül három éve. Aztán tervezgették az utat, hatalmas lelkesedéssel bújták a térképeket. Az akkori útvonal jócskán eltért a véglegestől, mert csak Helsinki volt az úti cél. Izgatottan jártak utána a külföldi környezetvédelmi előírásoknak, a nevezetességeknek, és ezerszer elképzelték, ahogy megteszik az első kilométereket, ahogy az ablakon lábakat kilógatva kocsikáznak, és hogy Tallinn-nál felgurulnak a Helsinkibe tartó kompra.

Ekkor ismerkedtek meg Petiékkel. Barbi és Peti is "trabantos pár". Az első pillanattól érezték, hogy jó barátokra leltek egymásban. Elmesélték a tervüket, ők pedig hatalmas lelkesedéssel fogadták azt. Immár teljes lett a csapat: két autó és négy fő. Az útvonal innentől kezdve csak nőtt. Többször átbeszélték a tervet és úgy döntöttek, ha már útra kelnek, akkor menjenek el Norvégiába is. De ha már ott vannak, akkor ne maradjon ki a sarkkör sem!

Most ott tartanak, hogy Rovaniemitől körülbelül 500 kilométerre lesz a túra legészakibb pontja.

És hogy miből telik erre a fiataloknak? Természetesen szponzorok támogatásával. Emellett folyamatosan forog majd a kamera. Nem kizárt, hogy egy kalandfilmet vagy roadshow-t készítenek a felvételekből.

Youtube-csatornán terveik szerint naponta többször is tartják a kapcsolatot az érdeklődőkkel és a magyarországi trabantos Facebook-oldalon is nyomon lehet követni útjukat.

Sőt, a csapat úgy döntött, hogy a túra során fel nem használt anyagi támogatásokat a túra végén felajánlja egy debreceni alapítvány részére.

Fogarasi Renáta

DebrecenTrabantÉszaki-sark

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.