Hirdetés

Felavatták egy nagy magyar szobrát Debrecenben

2018.05.15. 15:01

Felavatták egy nagy magyar szobrát Debrecenben
Balog Zoltán miniszter (j3), Papp László polgármester (j2), Szilvássy Zoltán rektor (b), Bodnár István Ádám, a DEHÖK elnöke (b2) és Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője (b3) leleplezi Klebelsberg Kunó szobrát (Fotó: mti)

Múlhatatlan érdemeket szerzett a Debreceni Egyetem fejlesztésében.

Hirdetés

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is Debrecenbe látogatott a Klebelsberg Kunó szobrának avatására. Az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter szobra a Debreceni Egyetem épülete előtt kapott helyet. A szobor Juha Richárd szobrászművész alkotása.

Klebelsberg Kunó munkássága során múlhatatlan érdemeket szerzett a Debreceni Magyar Királyi Tisza István Tudományegyetem fejlesztésében. Neki köszönhető, hogy az I. világháborút követően folytatódhatott a klinikatelep félbe maradt építkezése, és jelen volt a zárókőletételi ünnepségen is. Ahogy az Orvostudományi Kar első, 1923. szeptember 23-i diplomaosztó ünnepségén fogalmazott:

„…egy valóban modern egyetemvárost építettünk…”.

Kezdeményezésére született az az 1924-es törvénycikk, amely alapján a debreceni Tisza István Tudományegyetemen is megszervezhették a Bölcsészettudományi Kar mellett az 1925-ben életre hívott debreceni Országos Magyar Királyi Középiskolai Tanárképző Intézetet is.

A miniszter jelen volt a Főépület alapkőletételénél is 1927. június 3-án, ő tette az egyik első, jelképes kalapácsütést az építkezésen a „Törhetetlen hittel a vallás, az erkölcs és a művelődés nevében” mondat kíséretében. Gondolatait az alapkőbe zárt szöveg is őrzi.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a keddi szoboravatón  (Fotó: mti)
 

Balog Zoltán avató beszédében azt mondta, Klebelsberg Kuno öröksége "a nemzet szolgálatát hivatásul választó ember számára mérték, példa és biztatás".

Klebelsberg Kuno számára a kultúra tétje a nemzet élete, nemzet megmaradása és gyarapodása volt. Ez az az irány, amelyet követnünk kell - tette hozzá az ügyvezető kormány minisztere.

Kósa Lajos, a leköszönő kormány tárca nélküli minisztere örömét fejezte ki, hogy a volt kultuszminiszter szobra annak a gróf Tisza István egykori miniszterelnöknek a szobra mellett áll, amelyet 1927-ben - még egy másik helyszínen - Klebelsberg Kuno avatott fel.

Debreceni Egyetemszoboravatás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.