Hirdetés

A sikeres pályaorientáció nélkülözhetetlen láncszeme a pedagógus

civishir.hu

2018.05.30. 18:18

A sikeres pályaorientáció nélkülözhetetlen láncszeme a pedagógus

Remélik, minél több debreceni és nem debreceni általános iskola bevonásával folytatódik a program.

Hirdetés

Hirdetés

A Magyar Közlöny idei kiadványában olvasható azoknak a hiányszakmáknak a listája, amelyre 2018-ban a legnagyobb az igény Magyarországon. Óriási a munkaerőpiaci kereslet a képzett mérnökök, informatikai szakemberek, szoftverfejlesztők és műszaki technikusok iránt. Az NI Hungary Kft. a Debreceni Tankerületi Központtal és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve ennek szellemében szervezett május 25-én általános pályaorientációs napot, elsősorban 7. évfolyamon tanító osztályfőnökök, vagy pályaorientációval foglalkozó tanárok számára. Ma már ugyanis általános az a tendencia, hogy nem a friss diplomások versengenek a jó állásokért, hanem a legnagyobb gyártók minél hamarabb próbálják megszólítani őket – legalábbis a műszaki pályákon.

Reményi Gábor szakképzési kapcsolati koordinátor elmondta, hogy az NI Hungary Kft. elsőként azért hirdette meg a pedagógusoknak szóló pályaorientációs napját, mert a továbbtanulás koordinálásában nélkülözhetetlen láncszem a jól tájékozott tanár. Ezért

a National Instruments debreceni leányvállalatának célkitűzése, hogy minél jobban bemutassa az elektronikai iparral, illetve az irodai területek munkájával kapcsolatos szakmákat.

A rendszeresre tervezett és fokozatosan egyre több iskolát érintő szakmai eseményre (elsőként) 30 debreceni tanár fogadta el a meghívást. A rövid előadásokkal, cégprezentációval, gyárlátogatással és egy kötetlen beszélgetéssel megszervezett eseményen a résztvevők elmondták, hogy valóban hasznos információkat tartalmazott a program és remélik, hogy minél több debreceni és nem debreceni általános iskola bevonásával folytatódik a tájékoztatás.

Az is elhangzott, hogy az okos szakmaválasztás egyenlő lehet a jó megélhetéssel és karrier lehetőséggel. Ezek a feltételek pedig az NI-nál adottak. Valamelyik műszaki szakra jelentkezés az egyik legjobb döntés, amit ma egy fiatal hozhat, mert egy jól megválasztott munkaterület stabil anyagi és egzisztenciális lehetőséget teremthet számára.

Egy országos tanulmányból, a diplomások pályakövetési rendszerét (DPR) vizsgáló felmérésből kiderült, hogy a friss diplomások hét százalékos munkanélküliségével szemben a műszakiak átlaga négy százalék. Ráadásul az, aki elhelyezkedett, jó eséllyel (60 százalék) a tanult szakterülete szerinti munkát végezhet. A fizetés is kimagasló: a diplomás átlaghoz képest a műszaki területen végzettek jobban kereshetnek.
National Instruments

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.