Hirdetés

A debreceni szelfisztár ősei távol-keletiek

civishir.hu

2018.05.17. 13:04

A debreceni szelfisztár ősei távol-keletiek
Tényleg szép (fotó: civishir.hu)

Turisták és helyiek is szívesen kapják lencsevégre

Hirdetés

A főtér egyik éke a két gyönyörű rododendronbokor. Turisták és helyiek is szívesen fotózkodnak vele, a magnólia mellett a másik kedvenc. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint ezek a példányok mintegy 10 éve, 2008 óta díszítik a főteret.

A rhododendron (magyarul: havasi rózsa, havasszépe) virágos, fásszárú cserje, tudományos neve a görög rodón (rózsa) és dendron (fa) szavakból képződik. A növény a Távol-Keletről származik, de napjainkra a kertészeti, kertápolási kultúra hatására elterjedt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is. A legtöbbje természetes körülmények között a Himalája lejtőin él. Európában azokon a helyeken telepedett meg, ahol a tél nem túlságosan zord, a tavasz hűvös és nedves, a nyár pedig meleg, de párás. A fajok és fajták száma több ezerre tehető és minden évben számtalan új fajtát nemesítenek. A virágok a kék kivételével szinte bármilyen színűek lehetnek, de legjellemzőbb a bíbor, a húsvörös, a napsárga és a fehér. Egyes példányai az 5 méteres magasságot is elérhetik.

Magyarországon legnagyobb állományai a Jeli és a Kámoni arborétumokban találhatók.
Debrecenben a Piac utca és a Rózsa utca sarkán lévő Rhododendron catawbiense (ketaba havasszépe) egy örökzöld alapfaj, mely a virágzás kezdetén mély rózsaszín színnel pompázik és díszíti Debrecen főutcáját. A növények május elejétől virágoznak mintegy egy hónapig a tőzegben gazdag dézsákban.

turisztikaszelfirododendron

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.