Hirdetés

Közeleg egy rég várt debreceni fejlesztés

Cívishír

2018.04.13. 08:23

Közeleg egy rég várt debreceni fejlesztés
A Bem téri városrész megújítására 300 millió forint uniós pénz jut (Fotó: Cívishír)

A lepukkant Bem tér az egyik következő állomás.

Hirdetés

Megjelent április 12-én, vagyis csütörtökön a debreceni önkormányzat által kiírt tervdokumentációs pályázat a Bem tér megújításával összefüggésben.

Az elhasználódott közterületet 300 millió forintból fejlesztené a város európai uniós forrásból (Új Főnix Terv).

Az önkormányzat most kiválasztaná azt a céget, amelyik elkészíti a megvalósításhoz szükséges engedélyezési-, valamint kiviteli tervdokumentációt, az árazatlan és árazott tervezői költségbecsléseket, költségvetéseket.

Sokat jelenthetnek a kamerák

A 100 százalékos támogatottságú program során nem csak a Bem tér újulna meg, hanem a Simonyi út, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár előtti tér, a Péterfia utca, a Serház és Ókút utcák közötti tömb és az Őszirózsa köz is. Rendeznék továbbá a Füredi út 14. és az Egyetem sugárút 1. szám előtti zöldterületeket.

– A Bem téri városrészben található zöldfelületek, sportpályák teljes mértékben felújításra szorulnak. A balesetveszélyes lépcsők, járdák, parki sétányok részleges rekonstrukciója is szükséges – állapítja meg a kiírás, amely az említett utcák, terek zöldfelületi fejlesztése mellett a sportpályák megújításáról, parki berendezések beszerezéséről, akadálymentesítésről, intelligens kamerarendszer telepítéséről ír. Az érintett TOP-os forrás egyébként a városi területek környezettudatos megújítását, a vállalkozásbarát, népességmegtartó, s közben fenntartható településfejlesztést hangsúlyozza.

A Bem tér és környezetének megújulása rég várt beruházás Debrecenben, hiszen a Péterfia utca a Simonffy, a Csapó és a Piac utcák mellett több szórakozóhellyel, kiskocsmával rendelkezik. Az anyagilag kevésbé tehetősek kedvelt kikapcsolódási pontja, hiszen egy korsó sört harmadával kevesebb pénzért mérnek arrafelé. A köztéri kamerák felszerelése éppen az ittasan elkövetett garázdaságok, rongálások, rosszabb esetben testi sértések miatt kifejezetten örömteli, de a szükségszerűség is ezt diktálja. Főleg, hogy a városrészt előszeretettel látogatja a diákság, akik ittasan sokkal könnyebben válnak mind szabálysértővé, mind bűncselekmények elkövetőivé, áldozataivá.

A Bem tér és a Péterfia utca környékéhez két megrázó bűncselekmény is kötődik a utóbbi évekből.

2016 októberében egy huszonéves éves lánnyal próbált erőszakosan közösülni egy férfi, míg 2016 februárjában egy tizenéves lányt meg is erőszakoltak egy Darabos utcai lépcsőházban fiatalok. A kamerák csak növelhetik a biztonságot.

RaL

DebrecenÚj Főnix TervBem tér

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.