Hirdetés

Egy férfias ügy mellé állt a debreceni elit

2018.04.24. 16:47

Egy férfias ügy mellé állt a debreceni elit
Kósa Lajos, Szilvássy Zoltán és Fodor András (Fotók: Cívishír)

Ősztől az összes látványsportágban élvonalbeli csapata lesz a cívisvárosnak.

Hirdetés

Gyerekkori emlékeit, a Balaton-parti települések közötti hoki-bajnokságot felidézve vezette fel Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a nagy bejelentést: a DEAC újraalakult jégkorong-szakosztálya ősztől csapatot indít a Kárpát-medencei csapatokat tömörítő Erste Ligában.

Ha valami férfias, látványos és dinamikus, akkor a jégkorong az!

- fogalmazott a keddi sajtótájékoztatón a rektor, aki az egyetem szerepvállalását azzal indokolta, hogy az intézménynek missziója a társadalmi szerepvállalás, és a gazdasági kapcsolatát kihasználva teremtik elő a versenyeztetés költségeit. Bár a leendő szponzorokat nem nevesítette, annyit elárult, hogy a támogatói körhöz – többek között - a gyógyszeripari és élelmiszeripari vállalatok csatlakoznak.

Papp László 
 

A DEAC hokicsapatának ügyét az önkormányzat is sajátjának érzi, mégpedig olyannyira, hogy az induláshoz 50 millió forintos támogatást nyújt, jelentette be Papp László, aki a város dicsőségének nevezte, hogy ősztől az összes látványsportágban lesz élvonalbeli csapata Debrecennek. Ez ugyanakkor jókora terhet is ró az önkormányzatra, tette hozzá a polgármester, aki példaértékűnek nevezte az egyetemmel történő „munkamegosztást” a csapataink fenntartásában.

Debrecen sport iránti elkötelezettsége abban érhető leginkább tetten, hogy 1,1 milliárdot költ a város a sportra évente

- mondta Papp László, mire Bács Zoltán kancellár ezt „megtoldotta” plusz egymilliárddal, amit még az egyetem áldoz a debreceni sportra. A kancellár hangsúlyozta, noha az egyetem két csapatot versenyeztet, magukénak érzik a város többi élvonalbeli csapatát is.

Ugyanúgy örülünk a DVSC győzelmeinek is, mint DEAC sikereinek, mert mi egy nagy család vagyunk.

Kósa Lajos miniszter Orbán Viktorra hivatkozva mondta el: a kormányzat támogatja, hogy a felsőoktatási intézmények a versenysportban is szerepet vállaljanak, és Debrecen esete példa nélküli az országban, hiszen a férfi kosárgárda mellett majd a jégkorongcsapata is egyetemi klubként vesz részt a bajnokságban.

Ez egy nagyon jó ügy!

- szögezte le a debreceni politikus, aki szerint Debrecen e két egyetemi együttesével megmutatja: a minőségi oktatás és a minőségi sport együtt jár.

Kósa Lajos
 

A DEAC jégkorong-szakosztályának vezetője, a leendő Erste Liga-csapat első embere, Fodor András a csapatépítés részleteiről annyit mondott el, hogy a mostani bejelentést hosszú hónapok munkája előzte meg, és már körvonalazódik a keret. Öt juniorkorú játékosnak kínáltak szerződést, illetve szóban már tucatnyi játékossal megegyeztek, olyanokkal is, akik a sportolás mellett a tanulást is a Debreceni Egyetem égisze alatt képzelik el. Reményei szerint május derekára az edző személye is publikus lesz, az idegenlégiósokról ezután döntenek.

Érdeklődésünkre a Bács Zoltán kancellár elmondta: 200 millió forintos büdzsével számolnak az első évben, és hosszabb távon tervezik a stabil, versenyképes csapat fenntartását. Papp László kiegészítette a kancellár mondandóját azzal, hogy a város segítségére továbbra is számíthat a jégkorong: míg idén 50 millió forintot biztosít a sportágra a városi büdzsé, jövőre várhatóan legalább 30 millió forint jut a jeges sportok királyának.

Cs. Bereczki Attila

Az Erste Ligában várhatóan tíz csapat szerepel a következő idényben:
DVTK-Jegesmedvék, MAC, Ferencváros, Újpest, Dunaújváros, Fehérvár, Csíkszereda, Brassó, Vienna Capitals, DEAC.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.