Hirdetés

Digitálisan is fejlődnie kell az oktatásnak

Cívishír, Magyar Távirati Iroda

2018.04.13. 16:26

Digitálisan is fejlődnie kell az oktatásnak
Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár (Fotó: Cívishír)

A helyettes államtitkár szerint soha nem volt ennyire pozícionált a szakképzés és a felnőttoktatás.

Hirdetés

Korszerű tankönyvek, digitális tartalmak kialakításával, a felnőttképzés rugalmasabbá tételével (rövidebb, vállalati igényekre reagáló oktatás), online, naprakész munkaerő-előrejelző rendszer létrehozásával, valamint pályaorientációs portál fejlesztésével is vonzóvá kell tenni a szakképzést – emelte ki Pölöskei Gáborné pénteken a Debreceni Szakképzési Centrum konferenciáján. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a szakképzésnek a valós gazdasági igényeket kell szolgálnia.

Pölöskei Gáborné arról beszélt, hogy Magyarország az ipar 4.0 stratégiával megalapozta az összehangolt tervezés lehetőségét a képzés területén is. – Ami kihívás a gazdaság számára, egyre inkább kihívás az oktatás számára is: képzett munkaerőre van szükség. Soha nem volt ennyire pozícionált a szakképzés és a felnőttoktatás mint most, amikor olyan humán erőforrást kell biztosítani, ami nélkül a gazdaság nem tud fejlődni. Folyamatosan új munkaformák jelennek meg, amire úgy lehet felkészülni, ha szélesebb alapokra helyezzük az oktatást, a képességek átadását – mondta. A helyettes államtitkár bővítendőnek nevezte a ma középfokon 50 ezer diákot felvonultató duális képzést, megjegyezve, hogy a nagyvállatok mellett egyre több kis- és közepes vállalkozásnak (kkv) is segítenie kellene a képzést. Pölöskei Gáborné „a pályaorientáció fontos eszközeként” jelölte meg a pénteken – azaz ma – este tartandó szakmák éjszakáját. Ennek során 4500-nál több rendezvényt tartanak 166 településen. 2017-ben a szakmák éjszakája programjain 46 ezren vettek részt.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen oktatásért is felelős alpolgármestere köszöntőjében a városi oktatási tanács szerepét hangsúlyozta. – Debrecen fejlődésének záloga a gazdaságfejlesztéshez illeszkedő oktatási-képzési rendszer működtetése.

Bár az önkormányzat már nem iskolafenntartó, oktatási tanácsot hozott létre, amely koordinálja a város legfontosabb céljait a területen – közölte.

A Kölcsey Központban rendezett szakmai találkozón a visegrádi négyek digitális szakképzésben követett jó példáival ismerkedhettek a résztvevők. Az előremutató helyi megoldásokat a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója, Tirpák Zsolt ismertette, míg dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformról tartott előadást.

Galéria

DebrecenDSZCDebreceni Szakképzési CentrumszakképzésPölöskei Gáborné

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.