Hirdetés

Egyhangú támogatás Debrecen kulturális fővárosi pályázatának

Cívishír

2017.12.19. 10:43

Egyhangú támogatás Debrecen kulturális fővárosi pályázatának
Fotó: civishir.hu

Elkészült, már csak be kell adni.

Hirdetés

Kisebb aktuálpolitikai szóváltás követően ugyan, de a debreceni közgyűlés valamennyi jelenlévő (35-ből 32) képviselője támogatta, hogy Debrecen adja be pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre.

Papp László polgármester a keddi rendkívüli közgyűlésen elmondta: hosszú munka eredményeként jutottak el odáig, amíg elkészült a pályázat. Emlékeztetett: idén februárban a közgyűlés tagjai politikai hovatartozástól függetlenül elfogadtak egy közös nyilatkozatot, és támogatták a város pályázatát, amely

a polgármester szerint nem csupán 2023-ig, hanem az azt követő évekre is pozitív jövőképet ad a Debrecennek.

Hozzátette: a Future Hand Book címet viselő pályázati anyag valóban a jövő kézikönyveként szolgál, hiszen amellett, hogy a város hagyományaira támaszkodik, erős motívumként jelenik meg benne a fejlődéshez szükséges jövőbe tekintés is. A polgármester a pályázat fontos értékének nevezte a térségben gondolkodást, ennek alátámasztására elmondta:

Debrecen törekvését az egész Észak-Alföldi régió támogatja, Nyíregyháza, Miskolc, Szolnok és Tokaj önkormányzata is a pályázat mögé állt, sőt a határon túlról Nagyvárad, Szatmárnémeti, Ungvár és Beregszász is.

Varga Zoltán akcióban

Az alig több mint félóráig tartó közgyűlésen Varga Zoltán (Demokratikus Koalíció) hozzászólásában elmondta: a pályázatot támogatja, ugyanakkor azt mondta:

„az európai értékrend azt jelenti, hogy nem hazudunk a másik szemébe, nem uszítunk a másik ellen”. A politikus itt arra a hétfői sajtótájékoztatóra utalt, amelyen többek között Papp László polgármester is a Soros György által támogatott civil szervezet tevékenysége ellen emelt szót. „Nem megyünk neki a város polgárainak csak azért, mert egy hibbant politikai vezető ezt kéri tőlünk” – fogalmazott Varga, majd így folytatta: „Ne dobja oda Debrecent Orbán kénye-kedvének!”

Papp László válaszában hangsúlyozta: Debrecen nem Európába megy, hanem ott van, a pályázat pedig megerősíti Debrecen elkötelezettségét Európa mellett. A polgármester szerint Varga nyilatkozatának nem volt itt a helye, sajnálja, hogy a DK-s képtelen volt az aktuálpolitikai ügyektől elrugaszkodni.

Kőszeghy Canád Ábel (Jobbik) hozzászólásában megjegyezte: Varga Zoltán saját politikai ambícióihoz akarja felhasználni még azt a rendkívüli közgyűlést is, és képes volt elrontani ezt az ünnepi pillanatot. „Elnézést kérek ezért a debreceniektől”

– mondta.

Balázs Ákos a Fidesz frakcióvezetője azt a példanélküli összefogást emelte ki, amely a kulturális fővárosi pályázat ügyében megvalósult a közgyűlésben. Madarasi István (MSZP) többek között arról beszélt, hogy ez nem a pártok pályázata, hanem Debrecen közösségéé.

A pályázatot – miután mind a 32 jelenlévő támogatta - szerdán 18 órakor a MODEM-ben kezdődő ünnepi esemény keretében nyújtja be az önkormányzat.

DebrecenEurópa Kulturális FővárosaEKF 2023

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.