Hirdetés

Péntekre is jutott egy sokmilliárdos kapavágás Debrecenben

Cívishír

2017.05.12. 15:20

Péntekre is jutott egy sokmilliárdos kapavágás Debrecenben
Fotók: Dorcsák Nikolett

Papp László szerint másfél év alatt összességében közel 100 milliárd forint működő tőke érkezett a városba.

Hirdetés

Hirdetés

Azok után, hogy csütörtökön letették az új FAG-üzemcsarnok alapkövét, pénteken az első jelképes kapavágással megkezdődött a Thyssenkrupp közel 11 milliárd forint értékű zöldmezős beruházása Debrecenben. A német vállalat új, több mint 18 ezer négyzetméter alapterületű üzemében rugókat és stabilizátorokat gyártanak majd. Az építési munkálatok megkezdését Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, Karsten Kroos, a Thyssenkrupp alkatrész-technológiai üzleti területének vezérigazgatója, Matthias Koll, a Thyssenkrupp rugó és stabilizátor üzletágának vezérigazgatója, Papp László, Debrecen polgármestere és Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Hungary ügyvezetője jelentette be.

A debreceni gyár 2018-tól kezdődően évente több mint hatmillió magas minőségű csavarrugót és stabilizátort állít elő

ismert európai OEM-ek (Original Equipment Manufacturer, vagyis autóipari összeszerelő üzemek) számára. A beruházással 2020-ig a Thyssenkrupp 250 új munkahelyet teremt Debrecenben. Ezek betöltéséhez a konszern már megkezdte a felvételt, mert a csúcstechnológiát alkalmazó gyáregység minden dolgozóval szemben magas igényeket támaszt, így a Magyarországon és Németországban is zajló képzéseket időben meg kell kezdeni.

„A város elmúlt másfél esztendeje a mögöttünk álló 25 év legsikeresebb korszaka a város gazdaságának fejlődése szempontjából. E rövid idő alatt összességében közel 100 milliárd forint működő tőke érkezett a városba, s több mint 3000 új álláshely jött létre. Úgy vélem, reális esélyünk van arra, hogy az új álláshelyek száma 2022-2024-re elérje a 15 ezret. Stratégiai célunk, hogy a 21. század közepére városunk népessége a jelenlegi 210 ezer körüliről 250 ezerre nőjön. Ehhez mindenképpen szükséges az, hogy az itt élő, itt tanuló fiatalok számára vonzó legyen Debrecen, itt vállaljanak munkát, itt telepedjenek le. A bővülésnek pedig két fontos pillére van: a gazdaság és az oktatás”

– mutatott rá Papp László, Debrecen polgármestere.

A Thyssenkrupp alkatrész-technológiai üzleti területe mintegy 30 ezer munkatársával high-tech komponenseket állít elő világszerte az autóipar és a gépipar számára. Az autóipari termékskála felöleli a vezérműtengelyeket, hengerfejbe integrált vezérműtengely egységeket, forgattyús tengelyeket, kormányrendszereket, lengéscsillapítókat, rugókat, stabilizátorokat, valamint teljes futóművek összeszerelését. A gépipari szektorban a thyssenkrupp alkatrészeket kínál az építőipari gépek és szélerőművek területén, valamint számos általános mérnöki alkalmazást. Az alkatrész-technológiai üzleti terület a 2015/2016 üzleti évben 2100 milliárd forint árbevételt ért el.

Galéria

gazdaság

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.