Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2023 az átadások éve lesz Hortobágyon

| 2023. 01. 05. | 08:53:00
Több neves évfordulóra is emlékeznek a puszta falujában az idén.
2023 az átadások éve lesz Hortobágyon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ebben az évben 190 éves a hortobágyi Kilenclyukú híd, és e jeles évforduló mentén szervezi 2023-ban eseményeit a hortobágyi önkormányzat. Jakab Ádám polgármester még egy fontos dologra hívta fel a Cívishír figyelmét: 2023 a szalagátvágások éve lesz a puszta falujában. Ez utóbbit leginkább arra alapozza, hogy a Hortobágy, valamint a falu megismertetésére, a turizmus fejlesztése érdekében több beruházást is megvalósítottak pályázati forrásból, melyek átadás előtt vannak.

Befejeződött a Hortobágy folyó Kilenclyukú híd körüli mederrészének tisztítása, megtörtént a műszaki átadás-átvétel.

Elkészült az úgynevezett déli elkerülő út, amelyen a vásárteret egy biztonságosabb, kevésbé zsúfolt kerülőúton lehet megközelíteni. Még tart a Pásztormúzeum szekérállássá alakítása, a Körszín épületéből Tourinform iroda lesz. Utóbbi kettő a Hortobágyi Nemzeti Park tulajdonában van, így a fejlesztés megvalósítása is az ő feladatuk. Az önkormányzat teendője a vásártér térkövezése, a részvétel a tájépítészetben. Mindezzel a mostani kor igényeinek megfelelő környezetben tudják fogadni a vendégeket.

Jakab Ádám elmondta, idén fesztiválsorozattal készülnek a magyarság szimbólumaként is ismert Kilenclyukú híd 190. évfordulójának méltó megünneplésére. A hídfesztivál egy többnapos kulturális és gasztronómiai esemény lesz történelmi előadásokkal színesítve. 

Nem hortobágyi ugyan, de Hortobágyhoz, a pusztához kötődik Petőfi Sándor költő is, aki 200 évvel ezelőtt, 1823. január 1-jén született. Ebből az alkalomból ez az esztendő Petőfi-év, és a Nemzeti Kulturális Alap pályázatot írt ki a megemlékezés eseményeinek finanszírozására. Hortobágy önkormányzata szavalóversenyt rendez május elején, továbbá igyekszik összehozni egy street food találkozót, amelynek célja egyfajta fúzióteremtés a Petőfi korabeli és a modern gasztronómia között.

– A 2022-es év a rendezvények viszonylatában is nagyon termékeny és gyümölcsöző volt. Ez a pandémia kirobbanása óta az első olyan év, amit teljes gőzzel végig tudtunk csinálni. Sok rendezvény van mögöttünk – kezdte a múlt év értékelését Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere, aki természetesen a településfejlesztési pályázatokon elért eredményekről is szívesen tájékoztatott. – Közbeszerzés alatt van a külterületi utak felújítása, több mint valószínű, hogy az útjavítás 2023-ban megvalósulhat. Hortobágy sajátságos helyzete, hogy számos külterületi lakott helye van, és az odavezető utak többségükben nemzeti parki fenntartásúak. Ezt figyelembe véve Kónya belső részét, az úgynevezett Kiflisor útját, továbbá Szásztelken egy frekventált útszakaszt tudunk felújítani. Belterületi utak fejlesztése pályázatunkon két nagy forgalmú, frekventált helyen lévő és nagyon rossz állapotú, hosszú utca aszfaltburkolatát újítjuk fel, de a projekt része a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése is. Mindez a Számadó és a Czinege János utcán történik majd meg. A Magyar Falu Programban sikeresen pályáztunk tanyagondnoki busz beszerzésére. A jármű gyártás alatt van, várhatóan január közepén vagy végén tudjuk átvenni. Az óvodába új játékokat sikerült beszereznünk, amivel az intézményben egy komplett játszóteret hoztunk létre.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Völner-Schadl-ügy: megszólalt az ügyészség
Völner-Schadl-ügy: megszólalt az ügyészség
Hangsúlyozzák, nem lettek tények kihúzva a vádiratból.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés