Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Energiaválság: Kabán és Földesen termálvízzel fűtenek

| 2022. 10. 08. | 11:20:00
Bodó Sándor szerint azok a települések állhatnak jobban, ahol a termálvízre, napelemre, épületek hőszigetelésére költöttek a korábbi időszakban.
Energiaválság: Kabán és Földesen termálvízzel fűtenek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahány önkormányzat, annyiféleképpen oldhatja meg az energiatakarékoskodást. A lényeg, hogy az előttünk álló hónapokra jelentősen ésszerűsíteni kell a közintézmények fűtését, világítását. Utóbbi vonatkozhat a közterületekre is. Ugyanakkor a lehető leggyorsabban meg kell oldani a helyben lévő alternatív energiaforrások, például a napenergia szolgálatba állítását – összegezhetők Bodó Sándor országgyűlési képviselő gondolatai. A politikust azzal a kérdéssel kerestük meg, hogy a kormányzati törekvés mellett, miszerint segíteni kell az önkormányzatokat az energiaválságban, vannak-e már konkrét javaslatok, intézkedések, ami mentén el kell indulniuk a települések vezetőinek. A többi országgyűlési képviselőhöz hasonlóan Bodó Sándor is tájékozódott választókörzete polgármestereinél a jelenlegi és a várható energiaköltségekről.

Ez alapján a politikus három, igen beszédes számadattal kezdte a tájékoztatását: a választókörzete településeiről eddig beérkezett adatok alapján a gáz és az elektromos energia egységnyi időre vetített összes bekerülési költsége augusztus 1-ig 160 millió forint volt, ez a szám augusztus 1. és december 31. között 250 millióra nőtt, míg 2023-ra már 760 millió forint.

– Beérkeztek az adatok az önkormányzatok többségétől, és azok elég ijesztőek. Nem is feltétlen az ősz miatt, hanem a januárral kezdődő időszakra nézve. Az esztendő hátralévő közel három hónapjára még vannak áthúzódó szerződések, ezért az energiaárak egy erős takarékoskodás mellett még fedezhetőek. Persze itt is vannak olyan települések, ahol nagyobb a probléma, és vannak, akik meg tudják oldani saját erőből. Az igazi kihívás januártól kezdődik. Látszik, hogy akkortól olyan mértékű energiaár-növekedés várható, amit az önkormányzatok nem fognak tudni saját erőből megoldani – beszélt a várható tendenciákról Bodó Sándor, aki azt is elmondta, hogy

minden település az adott szolgáltatáson túl válságmenedzselést is végez; megnézi, melyek azok a létesítmények, feladatok, amelyeket nem feltétlen kell a korábbi színvonalon működtetni.

– Az egészségügynek és a bentlakásos idősek ellátásának zavartalanul kell folynia. Azt, hogy az egyes településeken hol tudnak, hol fognak takarékoskodni, azt a falu, a város saját településvezetése, képviselő-testülete tudja meghatározni – vélekedett a politikus, aki felsorolt néhány példát. – Lesz olyan, ahol a művelődési ház nagytermét csak teljes költséggel tudják majd kiadni. Szerintem a tendencia inkább az lesz, hogy kevesebb lesz a zárt termi rendezvény. A civil szervezetek tagjainak sem szükséges feltétlenül találkozniuk minden héten, lehet ritkábbra szervezni az összejöveteleket. Karácsony közeledtével a szabadtéri programok oldanak majd valamelyest a helyzeten. A sportlétesítményeknél egy jócskán alacsonyabb hőfokot biztosítanak majd, ami egyébként szerintem nem egy eretnek gondolat. A közvilágítás elég macerás, mert közlekedésbiztonsági és közbiztonsági szempontokat is figyelembe kell venni, és műszaki szempontból is meg kell vizsgálni a kérdést. De már hallottam rá példát, hogy a hivatalokban vagy akár a közvilágításban úgy szeretnének takarékoskodni, hogy csak minden második lámpatest világít. És persze ott van még a munkaszervezésben rejlő lehetőségek. Egy-egy önkormányzatnál vagy önkormányzati intézménynél esetleg csökkenteni lehet a nyitvatartási időt. A könyvtárban el tudom képzelni azt az állapotot, hogy nem lesz az egész könyvtár nyitva, hanem csak egy könyvkölcsönző pult, amit a koronavírus alatt nagyon sok helyen alkalmaztak. Valaki leadja a könyvrendelést, amit egy óra alatt összeszednek, és át tudják venni. A home office is szóba jöhet, a járványban erre rákényszerített bennünket az élet. Ezzel azért egyelőre óvatosan kell bánni, mert szerintem a lakosság ebben a helyzetben igényli azt, hogy az önkormányzatnál, kormányhivatalnál mindig legyen elérhető szakember – fogalmazott. 

Kulcs a szerződés időpontja

Bodó Sándor felhívta a figyelmet arra az érdekes helyzetre, hogy az önkormányzatoknak különböző időpontokban járnak le a korábban megkötött gázszerződései. Talán azok vannak most a legjobb helyzetben, akik, ha nem is annyira alacsony áron, de a jövő év nyaráig terjedő szerződéssel bírnak. Ők egy kicsit könnyebben vészelhetik át a telet, mert látják, hogy milyen fix áron fogják megvenni a következő hónapokban a földgázt.

Akiknek viszont a napokban jár le a szerződése, ők nehéz helyzetben vannak, mert a szolgáltató sem nagyon tudja, milyen áron kössön szerződést velük.

– Azért vannak jó hírek is, mert a korábbi időszakban nagyon sok önkormányzati épületet felújítottunk, és a hőszigetelés már látható megtakarításokat jelez. Ennek pedig most lesz jelentősége. Nagyon sok intézménynél van napelem, ezek most már dolgoznak. És ami szerintem a mi térségünknek egy menekülő út lehet, az a geotermikus energia hasznosítása. A választókörzetben Kabán és Földesen például a közintézmények jelentős részét a termálvízből nyert energiával fűtik. Hajdúszoboszlón és Püspökladányban a melegvízzel érkező gáz felhasználásával lehet áramot termelni. Tehát az, amit hallani itt-ott, hogy a szoboszlói vagy a ladányi fürdő bezár, már csak emiatt sem reális forgatókönyv. Nyilván még nagyon sok intézmény van, ahol biztosítani kell az energiát. A kabai önkormányzat például még egy utolsó hajrában napelemeket telepít az intézményeire. Máshol a korábban használt vegyes tüzeléses rendszerüket újítják fel. A mezőgazdasági hulladék helyi hasznosítása egyébként valamikor egy külön program volt a településeken; ennek folyományaként számos helyen működnek az úgynevezett bálás vagy fabrikettes kazánok – sorolta.

Bodó Sándor úgy látja, az energetikai megtakarításról szóló korábbi egyeztetések eredményesek voltak.

A kormányzat kér egy nagyon jelentős megtakarítást az önkormányzatoktól. Erről a politikus számadatokkal nem tudott szolgálni, mivel minden település helyzete más és más. Az önkormányzatok megnézik, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket nagyobb szívfájdalom nélkül még el tudnak engedni, mert ott van lehetőség spórolásra. Bodó Sándor elmondta azt is, hogy a Fidesz-KDNP frakcióülésén eljutottak odáig, hogy kormányzati akarat is van megsegíteni azokat, akik már magukon is segítettek, de még mindig nem értek célba. Ennek koordinálására, az önkormányzatokkal való tárgyalás megkezdésére Balla György frakcióigazgatót kérték fel.

Szigetelt épületek

– Azok a települések állhatnak jobban, ahol a termálvízre, napelemre, épületek hőszigetelésére költöttek a korábbi időszakban. A szigetelés egyébként majdnem minden önkormányzati épületre jellemző már. Akik a középületek fűtésében a termálvizet be tudták iktatni, ők könnyebben fogják átvészelni az előttünk álló időszakot. A mi térségünkben majdnem minden településen volt vagy van fürdő, tehát van használaton kívüli kút. Ezeket elő kell venni, mert nem gondolom, hogy csak ez a tél lenne kritikus a fűtés szempontjából. És hogyha itt van alattunk ez a kincs, akkor szerintem ennek a térségnek egy kitörési pontja lehet a geotermikus energiával való fűtés. Hiszen könnyebben tudunk hozzáférni, mint egy távoli országból érkező földgázhoz vagy kőolajhoz – hangsúlyozta a termálvíz jelentőségét Bodó Sándor.

Feltettük a kérdést Bodó Sándornak, hogy a mostani energiaválság közelebb visz-e bennünket a fosszilis energiaforrásoktól való függetlenedésünkhöz.

Lehet-e úgy fogalmazni, hogy most előrébb kell hoznunk azt, amit esetleg 10-20 év múlva kellene meglépnünk? – Ebben egészen biztos vagyok. Van olyan példa, ahol az előző évben megépült a hőszivattyú, de még nem indították be, így most ezt villámgyorsan meg kell tenni. Tehát nyilván közelebb került a fosszilis energiahordozók kiváltása hozzánk; én ezért nem jósolnék arra tizen-, huszonévet, ezt szerintem hamarabb kellett volna megcsinálni. Most azonban SOS a helyzet ezen a területen.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.