Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Romániából érkező vendégekre is számítanak Újfaluban

| 2022. 08. 23. | 10:00:00
Gyógyfürdővé, később pedig gyógyhellyé válhat a Bihar Termálliget.
Romániából érkező vendégekre is számítanak Újfaluban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A turizmus, az idegenforgalom fellendülését is várják Berettyóújfaluban attól, hogy az egykor „elfeledett” kisvárost az autópályán ma már igen gyorsan el lehet érni. Ez azonban még önmagában kevés az utazni szeretőknek, akik programokra, különlegességekre, no meg pihenésre, nyugalomra, adott esetben pedig akár gyógyulásra is vágynak.

Mindez megvan Berettyóújfaluban és környékén is, és ezek „fogyaszthatóvá, látogatóbarátabbá tételére” nem kevés gondot, munkát és pénzt fordított a város vezetése.

Muraközi István

Kezdjük sétánkat a belvárosban, ahol a Bihari Múzeum megújult épületét és kiállításait mind többen keresik fel. Innen nem messze az országos viszonylatban is különlegesnek számító zsinagóga vonz sok látogatót. A kívül-belül felújított, eredeti patinájába visszaállított épületben állandó kiállítás mutatja be a helyi zsidóság történetét a XX. század elejétől a vészkorszakig. Nemzetközileg is ismert művészek részvételével zajlik a zsinagóga koncertsorozat. Az épületben kávézó is működik. A zsinagóga új állapotba történő visszaállítása része volt Bihar három településének, Berettyóújfalunak, Zsákának és Bakonszegnek egy-egy nagyjelentőségű épülete felújítását szolgáló projektnek. Zsákán a Rhédey-kastélyt, Bakonszegen a Bessenyei-házat állították vissza eredeti állapotába, valamint rendeztek be kiállításokat.

Az egymástól néhány kilométerre lévő három települést a Berettyó gátján kerékpárral is kényelmesen el lehet érni.

Térjünk azonban vissza Berettyóújfaluba, mégpedig a település északkeleti részén, a 42-es főúthoz közel fekvő Csonkatoronyhoz. Az Árpád-kori templomrésznél tervezett turisztikai beruházásokról Muraközi István polgármester tájékoztatta a Cívishírt. Elmondta, az 1960-1970-es években mintegy 70 százalékban újraépített, éppen ezért ma már építészetileg véglegesnek tekinthető Csonkatorony mellett – pályázati támogatásokra alapozva – parkolót, továbbá bemutató termet, abban interaktív kiállítást és szociális helyiségeket is tartalmazó épületet hoznak létre. A fejlesztéssel a térség régmúltját mutatják majd be. Ehhez kapcsolódóan a Csonkatorony és a közel lévő Fehér templom között tanösvényt alakítanak ki.

Mindehhez meg kellett vásárolniuk a szóban forgó területet.

A leglátogatottabb turisztikai célpont azonban természetesen a város strandja, azaz a Bihar Termálliget és városi uszoda. A gyógyászati rész azonban jelenleg átépítés alatt áll. A mintegy 30 éves épületet valamivel több mint egymilliárd forintból tervezték bővíteni és kívül-belül felújítani. Ám az építkezés közben előre nem látható kivitelezési akadályokba ütköztek, továbbá az építőanyagok ára is jelentősen drágult, így póttámogatásokkal kiegészítve, mintegy 2,5 milliárd forintból az eredeti, 2022 márciusi határidő helyett 2023. január végére készül el a létesítmény, amit február végére kell megnyitni a vendégek számára. – Ezzel – beszélt a beruházás jelentőségéről Muraközi István – minden vizes gyógyszolgáltatás meglesz, így gyógyfürdővé válhat a Bihar Termálliget. Később, további beruházások elvégzése után pedig gyógyhely is lehet.

A gyógyászati épület a Gróf Tisza István Kórház egyik telephelye lesz. Hátra van még egy 50 szobás gyógyszálló építése.

Az építkezést, majd a strandot már Zámbori Péterrel, a fürdőt is üzemeltető Herpály Team Kft. ügyvezetőjével jártuk be.

Zámbori Péter

– Az átalakítás alatt lévő épület alsó szintjén lesz a szaunavilág, az udvaron a kemping, az emeleten a gyógyászati rész. Lenti részben egy új termálvizes medencét es egy tanmedencét építettünk, a régi medencét újraburkoltuk. A gógyászat a vizes-, valamint a szárazföldi részből áll. Tornaterem és nappali szanatórium is tartozik a megújuló épülethez. A gyógyászat lényege, hogy azok a berettyóújfaluiak és környékbeliek, akik eddig eljártak akár Szoboszlóra, akár Debrecenbe gyógyászati kezelésre, azt helyben megkapják. Piaci alapon a határ túloldaláról is jöhetnek gyógyulni vágyók – sorolja a változásokat, majd a hétköznap ellenére is pezsgő életet mutató strandra megyünk át.

– Egy termál- és egy gyógyvizes kutunk van. A mélyből 62 fokos víz jön, ezt hűtjük vissza 28-36 fokra. A meglévő hat medencénk mellé jövőre saját erőből egy babapancsolót tervezünk építeni. A berettyóújfalui strand bölcsője az idén 95 éves Levente-medence. Emögött a most kultúrházként működő Levente-ház van. A leventemozgalom az 1920-as években volt divatban, a fiatal fiúkat próbálták katonai képzésre, testük nevelésére fogni. Végső soron utánpótlást jelentettek a magyar hadseregnek. A Levente-medence a Levente-házhoz épült. Akkori előírások szerint kedden a hölgyek, szerdán az urak jöhettek, vasárnap délelőtt pedig a leventék használhatták. A medencében fokozatosan mélyül 2 méterig a víz, most a víz hőfoka 28-30 fokos, ideális a melegben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.