Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy ukrán kórház kérését teljesítette a Debreceni Egyetem

| 2022. 03. 07. | 14:26:00
A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány is fontosnak érzi a segítségnyújtást.
Egy ukrán kórház kérését teljesítette a Debreceni Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentős mennyiségű egészségügyi adományt, elsősorban műtétekhez szükséges egyszer használatos anyagokat juttatott el a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány és a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az ukrajnai Tarnopoli Nemzeti Egyetem és a 2. számú Ternopoli Városi Önkormányzati Kórház képviselőihez március 7-én.

Az adománnyal az alapítvány és a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az intézmények idegsebészeti ellátásában nyújtanak segítséget. 

Az eredeti tervek szerint az adományt személyesen adták volna át a küldöttségnek, azonban a delegáció nem érkezett meg az előzetesen egyeztetett helyszínre. Kiderült, egy adminisztratív változás miatt az ukrán hatóság nem fogadta el a küldöttek iratait. Emellett a határ magyar oldalán bombariadót jelentettek be, így az a kamion, ami elszállíthatta volna az egészségügyi felszerelést, szintén nem léphette át az országhatárt. Végül Magyarország ungvári főkonzulátusának munkatársai szereztek egy furgont Beregszászból, így biztonságban célba ért a felajánlás.

Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, Hajdúnánás polgármestere a záhonyi sajtótájékoztatón elmondta, az egyetem szolidáris a háború sújtotta ukrán néppel, és olyan megoldásokat keresnek, amit az Ukrajnában maradtak is éreznek. Közölte, a szállítmány egyszer használatos sebészeti eszközöket tartalmaz, praktikusan használható felszerelés van benne, amit a tarnopoliak kértek. Felidézte, a Debreceni Egyetem és az azt fenntartó alapítvány jelentős létszámú menekültet fogadott be a kollégiumaiba. – A továbbiakban is keressük,  hogy milyen módon,  milyen eszközökkel tudjuk az ukránokat segíteni – zárta szavait.

Balatoni Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ koordinációs alelnöke felsorolta, hogy a dobozokban kötszerek, műtőben használható ruhák, törlők, varróanyagok, vérzéscsillapítók, infúziós szerek vannak. – Kötelességünknek éreztük, hogy ebben a formában segítsünk az intézménynek. A szállítmányt ők kérték,  konkrét megkeresést küldtek – mondta.

– Az Ukrajnában kialakult helyzetre való tekintettel a Debreceni Egyetem közvetlenül a ternopoli kórháznak nyújt humanitàrius segítséget – jelentette ki Csizmadia Alexandra, Magyarország külgazdasági attaséja. Kiemelte, Kárpátalján "egyelőre még nem olyan rossz" a helyzet, hozzátéve, a megye vezetőségével nagyon jó együttműködést ápolnak a humanitárius segélyek terén is. Tudatta, Ukrajna beljebb eső részein, ahol a háborúk dúlnak, valóban rossz állapotok uralkodnak. – Minden adományt,  ami Magyarországról jön, azt az ukrán hatóságok koordinálják. Itt, Záhonyban is jó az együttműködésünk a polgármesterrel, több ponton gyűjtik a humanitárius segélyeket – mondta. Végezetül tudatta, elsősorban tartós élelmiszerre, higiéniai és babaápolási termékekre, matracokra és takarókra van szükségük az ukránoknak.

Helmeczi László, Záhony polgármestere elmondta, a város négy pontján tárolják az adományokat; a segélycsomagokat kamionnal juttatják el Ukrajnába. A településre naponta kilenc szerelvény érkezik, mindegyiken több száz menekült, akiket forró teával, meleg élelemmel fogadnak.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lezárják a nagymacsi vasúti átjárót
Lezárják a nagymacsi vasúti átjárót
Ne megszokásból közlekedjenek!
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.