Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fiataloknak is adott el drogot a hajdúböszörményi nő

| 2021. 10. 15. | 09:58:00
Jogerősen elítélték a 37 éves asszonyt.
Fiataloknak is adott el drogot a hajdúböszörményi nő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 és közügyektől eltiltásra ítélték azt a nőt, aki „herbállal” és „kristállyal” kereskedett Hajdúböszörményben. A Debreceni Törvényszék október 14-én a két rendbeli új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Hajdúböszörményi Járásbíróság 2021. június 7-én meghozott ítéletét helybenhagyta.

Az elsőfokú bíróság közel két és félmillió forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt, amit a törvényszék szintén helybenhagyott.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 37 éves nő 2017 januárja és 2018 novembere között a hajdúböszörményi lakóhelyén herbállal kereskedett, amiből rendszeres haszonra tett szert. A vádlott az új pszichoaktív anyaggal való kereskedést közel egy évig felfüggesztette, majd 2019 decemberétől 2020 júniusáig – amikor is őt a rendőrség őrizetbe vette – ismét folytatta a bűnös tevékenységet. A nő ekkor a herbálon kívül árult úgynevezett „kristályt” is, ami szintén új pszichoaktív anyagnak minősül. A nyomozóhatóság 10 vásárlót is azonosított, akik Debrecenből, Polgárról, Hajdúnánásról, Hajdúszoboszlóról és Balmazújvárosról érkeztek a nőhöz, akitől többször vettek herbált és kristályt. Nem mindenki tudott készpénzben fizetni, volt olyan vásárló, aki a drog ellenértékeként tűzifát, ruhaneműt, műszaki cikkeket és egyéb háztartási árukat adott át a vádlottnak.

Volt azonban olyan vásárló is, aki összesen 560 ezer forint értékben vásárolt az évek során a vádlottól 560 adag új pszichoaktív anyagot.

Az elsőfokú bírósági eljárás során az egyik vásárló beszámolt arról is, hogy 2018. december 5-én Balmazújvárosból egy ismerősével gépkocsival mentek át Hajdúböszörménybe, hogy „vicces cigit” vegyenek. A két férfi a hazafelé tartó úton balesetet szenvedett, a tőlük lefoglalt kábítószergyanús növényi származékról az igazságügyi vegyészszakértői vélemény megállapította, hogy az új pszichoaktív anyagot tartalmazott. A vádlott a bűncselekmény révén összesen 2,4 millió forint bevételre tett szert, azonban az értékesített új pszichoaktív anyagok együttes mennyisége nem érte el a csekély mennyiség felső határát.

A bíró indokolásában elmondta, hogy a végrehajtandó szabadságvesztést a bűncselekmény tárgyi súlya indokolta. A bíróság a büntetést úgy szabta ki, hogy azáltal elérhetőek legyenek annak céljai, és szem előtt tartotta a büntetéskiszabási elveket. A törvényszék egyetértve a járásbíróság ítéletével súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott egy korábbi ügyében 2020. április 7-én tárgyaláson kívül a Hajdúböszörményi Járásbíróság büntetővégzést hozott, melyben a nővel szemben új pszichoaktív anyaggal visszaélés büntette miatt 2 év börtönbüntetést szabott ki, annak végrehajtását pedig 5 év próbaidőre felfüggesztette. Ez akkor nem emelkedett jogerőre, mert a nő és védője tárgyalás tartását kérték a szankció enyhítése érdekében. A büntetővégzést 2020. május 5-én vette kézhez a vádlott, azt követően azonban az új pszichoaktív anyaggal történő kereskedést tovább folytatta, amely körülmény arra engedett következtetni, hogy a büntetővégzésben alkalmazott 5 év próbaidőre felfüggesztett 2 év szabadságvesztés semmilyen visszatartó erővel nem bírt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.