Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így oszlik meg az EU-s pénzeső Hajdú-Biharban 2027-ig

| 2021. 08. 09. | 19:40:00
Legalábbis ami a helyi fejlesztések, erőforrások uniós támogatását illeti.
Így oszlik meg az EU-s pénzeső Hajdú-Biharban 2027-ig
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Terület- és településfejlesztési beruházásokra Debrecen 43, Hajdú-Bihar többi települése összesen 73 milliárd forintra számíthat a 2021-2027-es európai uniós fejlesztési ciklusban; az erről szóló dokumentumot (az úgynevezett integrált területi programot) a közelmúltban elfogadta az előkészítés-végrehajtásban illetékes megyei közgyűlés. Ez a koncepció lényegében háromfelé osztotta a  hajdú-bihari településeket. Debrecen és szoros környezete az első, a „dinamizálódó északnyugati kaputérség” és a helyi természeti-kulturális potenciálú fejlesztési térség a második, a határmenti és a felzárkóztatásra váró peremtérség pedig a harmadik „kalap”. 

A különféle témakörökben esedékes pályázati felhívásokat várhatóan az idei harmadik és negyedik negyedévben írja ki a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a települések számára. A pályázatokat egy 7 pontos, előzetesen ismert kritériumrendszeren szűrik át. Itt olyan feltételekre kell gondolni, mint például a klímasemlegességet és a digitalizációt célzó fejlesztések előnyben részesítése, a megyei területfejlesztési programhoz való illeszkedés, vagy éppen az adott projekt előkészítettsége.

  • A legnagyobb pályázati szelet a Debrecent érintő 41,6 milliárd forint. Hasonló célból a Bocskaikert, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúsámson, Téglás által alkotta kör 10,7 milliárd forintra, a Derecskét, Ebest, Hajdúbagost, Hajdúszoboszlót, Hajdúszovátot, Hosszúpályit, Mikepércset, Monostorpályit, Nagyhegyest és Sárándot magában foglaló agglomerációs térség 8,6 milliárd forintra pályázhat.
  • Az északnyugati kapu települései 7,7 milliárd forintra, a Balmazújváros és Nádudvar nevével fémjelzett csoportnak 4,5 milliárd jut.
  • A harmadik kalapból Ligetalja-Érmellék 8,6 milliárd, Bihar 9,4 milliárd, Sárrét 7,4 milliárd forint pályázati összegre jogosult.
  • A megyei önkormányzat 9,1 milliárd, a Magyar Közút Kft. 8,4 milliárd forint értékű fejlesztést koordinál közvetlenül (Debrecen valamennyit ezekből is profitál majd).

A hajdú-bihari települések 17 milliárdot költhetnek majd a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztésére, gazdaság- és turizmusfejlesztésre. Közel 32 milliárd forint jut belterületi utakra, kerékpárutakra, szociális városrehabilitációra, csapadékvíz-elvezetésre, a települések élhetőségének javítására. Fenntartható városfejlesztésre 24,4 milliárd jut.

Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését 7,2 milliárd forint fogja segíteni, míg az olyan, a „gondoskodást” homloktérbe állító projektekre, mint az óvoda- és bölcsődefejlesztés, a foglalkoztatás, vagy az egészégügyi alap-és szakrendelések, összesen 32,6 millárd forintot költenek.

Három nagy halmazra osztották a megyét

  1. Debrecen és szoros környezete: Bocskaikert, Derecske, Ebes, Hajdúbagos, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúsámson, Hajdúszoboszló, Hajdúszovát, Hosszúpályi, Mikepércs, Monostorpályi, Nagyhegyes, Téglás, Sáránd.  E települések legfeljebb 25 percre vannak a cívisvárostól közúton, a lakosság legalább 8 százaléka vagy több mint ezer fő eljár Debrecenbe.
  2. Észak-nyugati kaputérség: Görbeháza, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Polgár, Tiszagyulaháza, Újtikos. E települések Nyíregyháza, Miskolc és az M35/M3 sztráda közelségére, valamint a meglévő mezőgazdasági, élelmiszeripari, energiatermelési, turisztikai adottságaikra alapozva egyre dinamikusabban fejlődnek.
    Helyi természeti és kulturális potenciálra alapozott fejlesztések térsége: Balmazújváros, Egyek, Folyás, Hortobágy, Nádudvar, Tiszacsege, Újszentmargita. E településeket a Hortobágy és a Tisza vonzása, a helyi mezőgazdaság, élelmiszeripar és kézműipar alapján válogatották ki. 
  3. Határmenti és a felzárkóztatásra váró peremtérség: Ligetalja-Érmellék, Bihar, Sárrét. Elöregedés, elvándorlás, elszegényedés: ezeken a településeken ezek a leginkább megoldásra váró problémák. 
    Ligetalja-Érmellék: Álmosd, Bagamér, Esztár, Fülöp, Kismarja, Kokad, Létavértes, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyíradony, Nyírmártonfalva, Pocsaj, Újléta, Vámospércs. 
    Bihar: Ártánd, Bakonszeg, Bedő, Berekböszörmény, Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Bojt, Csökmő, Darvas, Furta, Gáborján, Hencida, Komádi, Konyár, Körösszakál, Körösszegapáti, Magyarhomorog, Mezőpeterd, Mezősas, Nagykereki, Szentpéterszeg, Tépe, Told, Újiráz, Váncsod, Vekerd, Zsáka.
    Sárrét: Báránd, Bihardancsháza, Biharnagybajom, Bihartorda, Földes, Kaba, Nagyrábé, Püspökladány, Sáp, Sárrétudvari, Szerep, Tetétlen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Hiába minden: hazánkban egyre kevesebb gyerek születik
Hiába minden: hazánkban egyre kevesebb gyerek születik
Megérkezett a KSH legújabb kimutatása.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.