Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megvertek és megaláztak egy lányt Nádudvaron – elítélték a támadókat

| 2021. 05. 18. | 18:22:00
Tettüket videóra is vették.
Megvertek és megaláztak egy lányt Nádudvaron – elítélték a támadókat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság május 18-án elítélte azt a három fiatalkorú vádlottat, akik megvertek egy idős férfit, valamint Nádudvaron bántalmaztak és megaláztak egy fiatal lányt. A bíróság az elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és két rendbeli testi sértés bűntett kísérletében, a másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és testi sértés bűntett kísérletében, míg a harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntett kísérletében mondta ki bűnösnek.

Ezért az első- és másodrendű vádlott 1 év 6 hónap, valamint 1 év 2 hónap javítóintézeti nevelését rendelte el a bíróság, míg a harmadrendű vádlottat 100 óra közérdekű munka büntetésre ítélte és egy korábbi ítéletben kimondott próbára bocsátást megszüntetett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az akkor 15 éves vádlott 2018 augusztusában ismerőseivel az egyik nádudvari általános iskola udvarán tartózkodott. Az utcán elhaladt mellettük egy erősen ittas állapotban lévő 65 éves férfi, aki a kerékpárját tolta. A fiatalabb vádlott odament, belekötött a sértettbe, kiabált és szitkozódott, majd az arcán megütötte. A bűncselekmény közben a társaságában lévő fiatalkorú fiú mindvégig biztatta. Az ütéstől a földre esett férfit a lány kétszer megrúgta, a fejre mért rúgás miatt a sértett az eszméletét is elveszítette. A lány olyan erővel rúgta meg a sértettet, hogy a cipője elszakadt.

A helyszínen tartózkodó ismerősük mobiltelefonjával rögzítette a bántalmazást, majd azt egy ismeretlen személy feltöltötte az internetre.

A 15 és 17 éves vádlottak 2019. február 25-én, kora este ittas állapotban Nádudvaron, a buszvégállomáson tartózkodtak, amikor észrevették, hogy ismerősük és a sértett, valamint annak barátnője a közeli játszótéren, egy hintában ül. A vádlottak egy korábbi nézeteltérés miatt rátámadtak a fiatal lányra, akit többször megütöttek a fején és megrúgták a lábát. A támadók a sértettet trágár szavakkal illették és felszólították arra, hogy mindkettőjük cipőjét puszilja meg. A vérző orrú lányt, akit kutyának neveztek, önmagát megalázó kijelentések megtételére kényszerítették. A sértett a bántalmazás során el akart menni a helyszínről, azonban a vádlottak azzal fenyegették, hogy ha el mer menni, akkor még jobban megverik. Tettüket a vádlottak mindvégig mobiltelefonnal rögzítették, később pedig a felvételt az internetre is feltöltötték.

A sértett segélykérését egy járókelő észrevette, és telefonon értesítette a rendőrséget, közben a két vádlott a helyszínről távozott.

[Beillesztett cikk: Nádudvar sokkban: erőszak, bocsánatkérés, költözés – VIDEÓ]

A vádlottak a korábban megtartott előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését elismerték, amit a bíróság elfogadott. Tekintettel a fiatal korukra, továbbá a büntetés kiszabását, intézkedés alkalmazását befolyásoló tényezőkre a bíróság az eljárás során bizonyítást vett fel. Fontos szempont volt, hogy a bíróság a bűncselekmény elkövetésétől számítva lássa a vádlottakról szóló jellemzést. A fiatalkorúak büntetőeljárásában nagy jelentősége van annak, hogy milyen változáson mentek keresztül az elmúlt időszakban, ami befolyásolhatja a bíróságot a büntetés kiszabása és intézkedés alkalmazása körében.

A bíró az ítélet indokolása során elmondta, a bíróság súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a vádlottak cselekménye országos méretű közfelháborodást váltott ki, a videófelvételen indokolatlan brutalitás volt látható, ami az internetre is kikerült. Maga a gátlástalan elkövetési mód és a történtek a sértett fiatalkorú lányt a mai napig megviselik, bár megbocsátott a bántalmazóinak. A bíróság további súlyosító körülményként vette figyelembe azt is, hogy az első- és másodrendű vádlott ittas volt, és társtettesként követték el a bűncselekményt. A bíró hangsúlyozta, azért rendelt el javítóintézeti nevelést, mert úgy ítélte meg, hogy a fiatalkorúak eredményes nevelése érdekében ez elengedhetetlen. A bíróság nyomatékos súllyal vette figyelembe a vádlottak gátlástalan, agresszív viselkedésüket. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, azt, hogy a vádlottak beismerték a terhükre rótt bűncselekményeket, és megbánó magatartást tanúsítottak, a sértett fiatalkorú lány pedig elfogadta a bocsánatkérésüket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Hiába minden: hazánkban egyre kevesebb gyerek születik
Hiába minden: hazánkban egyre kevesebb gyerek születik
Megérkezett a KSH legújabb kimutatása.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
A Bem tér megújítására is pályázik Debrecen
A közgyűlés igent mondott, jöhet a papírmunka.
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.