Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Célegyenesben Hajdúszoboszló újabb nagy dobása

| 2021. 05. 17. | 12:30:00
Jövőre helyreállhat a járvány előtti rend.  
Célegyenesben Hajdúszoboszló újabb nagy dobása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nehéz időszakot tudhat maga mögött a döntően a turizmusra és vendéglátásra építő Hajdúszoboszló. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai érzékenyen érintették a fürdővárost, a május eleji újraindítást követően azonban talán mégsem veszett el teljesen az idei szezon. Ráadásul hamarosan elkészül a Hungarospa Zrt. újabb nagy dobása, ami további tízezreket csalogathat a városba. Czeglédi Gyula polgármesterrel beszélgettünk.     

A közösségi médiában is beszámolt róla, hogy a fürdőt üzemeltető társaság közgyűlése a közelmúltban elfogadta a 2020-as évi gazdálkodásról szóló beszámolót. Nem ez volt a legjobb éve a fürdőnek, az biztos… Mekkora veszteséget szenvedtek el?
Czeglédi GyulaValóban nem úgy emlékszünk majd vissza a tavalyi évre, mint ami a Hungarospa Zrt. életében sikertörténet, de a járvány miatt ez sajnos elmondható az egész szektorra, a turizmus valamennyi szereplőjére. Tavaly a Hungarospa Zrt. mérleg szerinti vesztesége 221 millió forint volt. Csak, hogy érzékelhető legyen a visszaesés mértéke: a járvány előtti utolsó teljes évben, 2019-ben ötmilliárd forint árbevétel mellett 468 millió forint volt a mérleg szerinti eredmény. Ehhez képest 2020-ban a vendégforgalom és az árbevétel mindössze ötven százalékát sikerült elérni. 

Ezen a közgyűlésen elfogadták az idei üzleti tervet is. Mit lehet még „kihozni” ebből az évből?
Czeglédi Gyula: A részvénytársaság közgyűlése egyensúlyi üzleti tervet fogadott el, ami azt jelenti, hogy a bevételek és kiadások egyensúlyával számol. Az első öt hónapra eleve úgy kalkuláltunk, hogy zárva lesznek a létesítményeink. Örülünk, hogy májusban kinyithatott a strand, a gyógyfürdő,  az Árpád Uszoda és az Aqua-Palace Élményfürdő is. Ez lehetővé teszi az eredeti üzleti terv túlteljesítését.  

Tegyük fel, hogy minden jól alakul, és 2021-ben a járványt végre magunk mögött tudhatjuk. Milyen év lehet a 2022-es a Hungarospa életében?
Czeglédi Gyula: Arra számítok, hogy jövőre a járványügyi korlátozásokat teljesen fel lehet majd oldani. Ha ez így lesz, akkor remélem, hogy a piacaink a környező országokból gyorsan visszaépülnek, és újra a pandémia előtti látogatottságot tudja hozni a fürdő. A Magyar Turisztikai Ügynökség prognózisával szinkronban 2022-ben már elérhető lesz a 2019-es vendégforgalom. 

(Fotó: Hungarospa)

Napi hány látogatóra lenne szükség ahhoz, hogy a cég gazdaságos működjön?
Czeglédi Gyula: Ehhez a 2019-es forgalom kétharmada már elégséges. Ha a nyári főszezonban, júliusban és augusztusban egyenletesen napi tízezer fő igénybe veszi a szolgáltatásokat, azzal már a gazdaságos működés elérhető. Ugyanakkor ezt erősen befolyásolja a határok nyitása Lengyelország, Szlovákia és Románia irányából, hiszen a legtöbb külföldi vendég ezekből az országokból érkezik. A gazdaságos működés függ még attól is, feltételezve, hogy a jelenlegi szabályok érvényben maradnak, hogy a következő hetekben itthon hányan oltatják be magukat, hiszen jelenleg csak azok vehetik igénybe a szolgáltatásainkat, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.  

Nézzünk egy kicsit a számok mögé! Mekkora költségvetéssel dolgozik a fürdő, és hány alkalmazottat foglalkoztat a cég?
Czeglédi Gyula: A Hungaropsa idei üzleti terve 3,9 milliárd forint költséggel számol. Ennek csaknem fele, 1,8 milliárd forint a személyi jellegű kiadás. Május elején 427 dolgozóval nyitott a fürdő. A költségvetést 2021-re 488 fős átlagos állományi létszámmal tervezte meg a társaság. 

A több mint egy éve tartó járvány a cégeket komoly kihívás elé állította. A legfőbb kérdés az volt, és még mindig az: hogyan tartsák meg a dolgozókat egy olyan gazdasági környezetben, amelyben szinte minden leállt. A turisztikai szektorra ez különösen igaz. Sikerült-e megtartani az alkalmazottakat?
Czeglédi Gyula: A munkavállalók több mint nyolcvan százalékát igen. A társaságnál nem volt létszámleépítés, ugyanakkor a lejáró munkaszerződéseket nem hosszabbították meg, továbbá kevesen a szektoron kívül kerestek maguknak új munkahelyet. A gyors nyitást éppen az tette lehetővé, hogy a dolgozók nagy részét sikerült a cégnek megtartania, így a már jól bevált, rutinos csapattal indulhatott a szezon, és nem azzal kellett foglalkozni, hogy az egyes pozíciókra megtaláljuk a megfelelő embereket.  

Hajdúszoboszlón sokak megélhetése függ a turizmustól. A helyi vendéglátósoknak, szállásadóknak sikerült-e átvészelni valahogy az elmúlt több mint egy évet, amelynek nagy részében nem sok bevételhez juthattak?
Czeglédi Gyula: Úgy tudom, hogy minden vendéglátóegységet vagy szálláshelyet működtető vállalkozás folytatni fogja a tevékenységét. Többen igénybe vették a kormány munkahelymegtartó támogatását, az önkormányzat pedig az újraindulást követően gyors és rugalmas ügyintézéssel segíti a szolgáltatók ingyenes közterületi igényeit, a teraszok bővítését.

Több milliárd forintból újabb fejlesztések valósulnak meg a fürdőben. Hogy áll a beruházás, és egyáltalán milyen új attrakciókra számíthat majd a nagyközönség? 

Czeglédi Gyula: Hamarosan a végéhez érünk a fejlesztésnek. Június közepén várható a Prémium Zóna használatba vétele. A strand kiegészítő szolgáltatásaként egy élményövezetet alakítunk ki, amely az ország legújabb szabadtéri wellnessfürdője lesz. A Prémium Zóna különleges látványelemeivel és kényelmi szolgáltatásaival ötcsillagos minőségi igényeket elégít majd ki. A medencék vízfelülete meghaladja a 2500 négyzetmétert, és egyszerre 1000 vendéget tud fogadni az új részleg. A látogatók tulajdonképpen úgy érezhetik majd magukat, mintha egy nagy világutazáson vennének részt. Hatalmas sziklás vízesés, beépített masszázselemek, pezsgőágyak, sodrófolyó, külön gyermekmedence és még számtalan élményelem várja őket. A kulináris élvezetekről pedig egy önkiszolgáló étterem gondoskodik. A beruházás csaknem három és félmilliárd forintból valósul meg, ebből a magyar állam másfél milliárddal támogatta a projektet. 

Előzetesen nyilván felmérték, hogy ez a fejlesztés mit hozhat a konyhára. Mekkora forgalomnövekedést várnak? 

Czeglédi Gyula: A beruházás jelentősen növeli Hajdúszoboszló turisztikai vonzerejét. A szabadtéri fürdőzésben a minőségi igények kiszolgálását célozza meg a létesítmény. Nem túlzás, ha azt mondom, évente több mint 30 ezer látogatóra számítunk a Prémium Zónában. 

A közgyűlési előterjesztésben szerepel, hogy ipari parkhoz vásárolna területet az önkormányzat. Hol tart ez a folyamat, és mekkora területről van szó?
Czeglédi Gyula: A már jelenleg is önkormányzati tulajdonú kéthektáros terület mellé folyamatban van a déli városrész külterületén, a Szováti út mellett újabb öt hektár megvásárlása. Az ipari övezet környezetében a későbbiekben egyébként további bővítésre is lehetőség lesz. Elsősorban kisebb beszállítói tevékenységet végző cégek, logisztikával, mezőgazdasági termékek feldolgozásával foglalkozó vállalkozások betelepedésére számítunk, de a város belterületén tevékenykedő társaságok telephely-bővítéséhez is kiváló lehetőséget teremt az új terület. 

(Fotó: Czeglédi Gyula/facebook)

Mivel tudja az önkormányzat elősegíteni azt a folyamatot, hogy turizmus mellett a gazdaság más területein is erősödjön Hajdúszoboszló?
Czeglédi Gyula: Bár Hajdúszoboszlón hagyományosan a turizmus és a vendéglátás a gazdaság húzóágazata, fontosnak tartjuk, hogy minél „több lábon álljon” a település. Az új városvezetés ezért felmérést készített a helyben működő vállalkozások problémáiról, igényeiről, fejlesztési elképzeléseiről. Ez alapján született meg egy vállalkozásfejlesztési koncepció. Soron kívüli ügyintézéssel támogatjuk a cégek fejlesztési elképzeléseit, továbbá készül egy befektetésösztönzési honlap és egy kiadvány is. Az előttünk álló európai uniós pénzügyi ciklusban, 2021 és 2027 között számos fejlesztést szeretnénk megvalósítani a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásainak igénybevételével. A 4-es számú főút kiviteli tervei már készülnek. Az, hogy négysávossá alakítják át az utat, a következő évtizedben hatalmas változásokat hoz majd a város életében. Fel kell készülnünk egy még élhetőbb, tisztább és modernebb település kialakítására is. Ennek fontos elemei a belterületi csapadékvíz elvezetése, a közlekedésfejlesztés és még több szabadidő eltöltésére alkalmas zöldterület kialakítása. 

Olvashattunk arról, hogy a Volánbusz és a város között nézeteltérés van 5 millió forint sorsát illetően, és nem is elégedettek a cég javaslataival a buszközlekedés költséghatékonyságát illetően. Tárgyaltak nemrég, jutottak valamire?
Czeglédi Gyula: A Volánbusz működésével kapcsolatban az az elvárásunk, hogy a lakossági igényeknek megfelelően  kialakított kapacitással és szolgáltatással álljon rendelkezésre, a  felesleges költségektől és környezetterheléstől mentesítve városunkat. A cég 2020-as beszámolójában szereplő vitatott tételekről a Volánbusz és az önkormányzat pénzügyi szakemberei tovább egyeztetnek. 

A focicsapat megnyerte a megyei bajnokságot. Irány az NB III.? Ez lehet a végső állomás, vagy vannak merészebb céljaik is esetleg?
Czeglédi Gyula: Mivel jelenleg még nem tudjuk, hogy a megyei csapatok közül hány juthat fel, ezért most csak azt tudom nyilatkozni, hogy szeretnénk, ha Hajdúszoboszlónak egy stabil NB III-as csapata lenne. Ennek érdekében már megkezdtük az egyeztetéseket. 

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés