Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Berettyóújfalui börtönkórház: működik, de nem úgy

| 2021. 04. 20. | 15:10:00
Átmenetileg más szerepet szántak az intézménynek.
Berettyóújfalui börtönkórház: működik, de nem úgy
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyelőre civil betegek ellátására használják a berettyóújfalui Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központot (BvEK) – tájékoztatta a Cívishírt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs főosztálya. E-mailben feltett kérdéseinkre válaszolva közölték: a beruházás az előzetes terveknek megfelelően határidőre elkészült, 2020. november elsején a BvEK létrejöttével egyidőben birtokba vették az épületet. Beszerezték továbbá az intézmény feladatainak ellátáshoz szükséges orvosi eszközöket és egyéb technikai berendezéseket is.

A börtönkórházban azonban jelenleg még nem kezelnek fogvatartottakat, a koronavírus-járvány miatt az épületet ideiglenesen a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház használja civil betegek ellátására. A fogvatartottakat egyelőre továbbra is az intézet tököli telephelyén gyógyítják  – írják.

A börtönkórházba 209 álláshelyet hirdettek meg, és eddig 181 dolgozót vettek fel, az üres pozíciók feltöltése pedig folyamatos. A munkatársak 98 százaléka helyi lakos, illetve Berettyóújfalu vonzáskörzetében vagy Hajdú-Bihar megyében él.

A BVOP honlapján jelenleg is elérhetőek azok a hirdetések, amelyekben a berettyóújfalui munkalehetőségekre hívják fel a figyelmet. E szerint szakápolót, biztonsági felügyelőt és körletfelügyelőt keresnek. A leendő munkavállalóknak a fizetés mellett cafetériát, lakhatási, szociális és utazási támogatást is biztosítanak.

A járványhelyzettől függ

Arra a kérdésünkre, hogy mikortól működhet az intézmény valóban börtönkórházként, konkrét választ nem kaptunk. Mint írják, ez a járványhelyzet alakulásától függ, és az Operatív Törzs által meghatározott ütemterv szerint történik majd. A fogvatartottak egészségügyi ellátásában a BvEk dolgozói mellett a Gróf Tisza István Kórházzal kötött együttműködési megállapodás alapján az ottani szakemberek is részt vesznek majd – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszban.

Parázs hangulatú lakossági fórumok, népszavazás

A börtönkórház építésének híre megosztotta a berettyóújfalui közvéleményt. A beruházással kapcsolatban több lakossági fórumot is tartottak, amelyeken nem egyszer magasra csaptak az indulatok. A kórház építésének ellenzői attól tartottak, hogy a városban romlik majd a közbiztonság, támogatói pedig többnyire azzal érveltek, hogy a hátrányos helyzetű térségbe új munkahelyeket hoz a fejlesztés. 2017 októberében helyi népszavazást is tartottak a kérdésben. Ez azonban érvénytelen és eredménytelen lett. A 12 342 választásra jogosult állampolgárból mindössze 3035-en éltek a szavazati jogukkal, ami 24,6 százalékos részvételt jelentett. A népszavazáson 1953-an szavaztak arra, hogy az önkormányzat vonja vissza azt a határozatát, ami alapján ingyenesen átadnak az államnak egy használaton kívüli területet börtönkórház megépítésére. A határozat visszavonása ellen 1068-an szavaztak. Akkor Muraközi István polgármester az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a népszavazás eredményéből világosan látszik, hogy a berettyóújfalui emberek elfogadták a képviselő-testület korábbi döntését, tehát elbukott a beruházás megakadályozására tett kísérlet.

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés