Hirdetés

Hirdetés

Mától minden bankkártyás élete megváltozik

civishir.hu

2019.09.14. 09:46

Mától minden bankkártyás élete megváltozik
A kép illusztráció.

Többször kell a PIN-kódot beütni.

Hirdetés

Hirdetés

Bár a szolgáltatók haladékot kaptak az online fizetéseknél az erős ügyfélhitelesítés teljesítésében, szeptember 14-től életbe lép a PSD2 szabályozás, és emiatt több változást tapasztalhatnak a bankkártyás fizetéseknél. A Portfolio összeszedte, mi mindenre érdemes figyelni.

Érintéses bolti fizetés – PIN-kód 5 ezer alatt is
Szeptember 14-e után a bolti bankkártyás vásárlásoknál előfordulhat, hogy akkor is PIN-kódot kér a terminál, ha 5 000 forint alatt vásárolunk érintéses fizetéssel. A szabályozás szerint ugyanis 5 tranzakció után, vagy a korábbi vásárlásaink összesített, legfeljebb 150 eurós (kb 48 ezer forintos) összeghatár felett mindenképpen meg kell adni a PIN-kódot a kasszánál, ezeket a határértékeket a banki rendszerek folyamatosan nyomon követik majd. A számláló nullázódik, ha közben valahol mégis PIN-kód megadásával fizetünk.

Számlainformációs szolgáltatók
Szabályozott keretek között az engedéllyel rendelkező szolgáltatók hozzáférhetnek a banki adatainkhoz, és fizetési tranzakciókat is indíthatnak, persze csak akkor, ha az ügyfél erre engedélyt ad nekik.

Fizetéskezdeményezési szolgáltatók
A PISP, azaz a fizetéskezdeményezési szolgáltatók mobilos vagy éppen online – a kártyatársaságokat az értékláncból kihagyó - pénzküldési megoldásokat fejleszthetnek. Utóbbira a legkézenfekvőbb példa a személyek közötti (mobil)fizetés, ami a pénzforgalom egyik leggyorsabban fejlődő területe, de online fizetéseknél is alkalmazható alternatíva lehet a bankkártyákra és az átutalásra.

bankkártya

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.