Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három tipp a környezetbarát kertészkedéshez

| 2021. 08. 11. | 13:33:00
Elég néhány dolgot megváltoztatni.
Három tipp a környezetbarát kertészkedéshez
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki szeret kertet művelni, az általában szereti a természetet is; ugyanakkor sokan sajnos nem figyelnek arra, hogy kertészkedés közben is óvják a környezetet. Pedig elég lenne csupán néhány dolgot megváltoztatni ahhoz, hogy kertünk ne csak szó szerint, hanem átvitt értelemben is “zöldebb” legyen.

Műtrágya helyett komposzt

A növényeknek a víz és a napfény mellett tápanyagdús talajra is szükségük van ahhoz, hogy szépen fejlődhessenek. Sokan erre a célra a készen kapható műtrágyákat használják, hiszen kényelmes és egyszerű velük dolgozni. Ezeknek a zöme viszont mesterséges anyagokból áll, és ha hosszú távon használjuk, akkor a talaj károsodhat. 

Ennél sokkal környezetbarátabb megoldást kínál a komposztálás! Egy jó minőségű komposzt minden fontos tápanyagot tartalmaz, és mivel szerves anyagokból áll, így a talaj és a növények is hálásak lesznek érte. 

A komposztálás pedig nem igényel sok időt, szaktudást, sőt anyagi ráfordítást sem. Csupán egy komposztládát kell beszerezni, majd beletenni a háztartásban és a kertben keletkezett növényi hulladékot (levágott fű, zöldségek, gyümölcsök héja, elfonnyadt virágok, stb.), és pár hetente átforgatni. A lehető legjobb természetes tápanyag! 

Gépi helyett kézi fűnyíró

A fűnyírás az egyik, ha nem a leggyakrabban elvégzendő kerti feladat. Nyaranta akár minden héten szükség lehet rá, ha szeretnénk rendben tartani a pázsitot. A fűnyírógépekkel azonban több gond is van: egyrészt zajosak, másrészt benzint vagy áramot fogyasztanak, harmadrészt pedig a kisebb kertekben elég nehéz velük manőverezni.

A kézi, forgókéses fűnyírókat egyszer már kiszorították a motoros készülékek a piacról, manapság azonban ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek! A használatuk ugyanis az emberi erőn kívül nem igényel semmiféle energiaforrást, ráadásul teljes csendben lehet velük dolgozni, így a szomszédok sem fognak panaszkodni amiatt, hogy ellehetetlenítjük a hétvégi pihenésüket a zajongásunkkal. További előnyük, hogy a kisebb méretük miatt a szegély vagy a járda mentén is egyszerűbbé válik a fűnyírás.

Kétségkívül ez a pázsit karbantartásának legkörnyezetkímélőbb, legcsendesebb módja, amit mi is megtapasztalhatunk, ha rendelünk egy kézi fűnyírót a finnshop.hu-tól.

Hálózati helyett kút- vagy esővíz

A tudósok szerint a jövőben egyre gyakoribb probléma lesz majd a vízhiány, nem véletlen, hogy az aszályos időszakban előfordul, hogy a locsolást sem engedélyezik. Egyébként sem ajánlott öntözésre pazarolni az ivóvizet, ha a kert locsolását másképp is meg lehet oldani.

Szerezzünk be például egy tartályt, amibe összegyűjtjük az esővizet, ugyanis ez a víz öntözésre kiváló! A másik megoldás egy saját kút kifúratása, amivel ivóvíz helyett a talajvizet használhatjuk fel a kert meglocsolására - ezekkel a módszerekkel ráadásul nem csak bolygónknak teszünk jót, hanem a pénztárcánknak is, hiszen nem kell egy kisebb vagyont kifizetni a vízszámlákra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
A magyar kardcsapat a harmadik helyen végzett.
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.