Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fogadjuk meg az egészséget az új évre!

| 2020. 01. 06. | 09:12:00
A HPV fertőzés bizonyos esetekben több évig is lappanghat a szervezetben tünet nélkül.
Fogadjuk meg az egészséget az új évre!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Van, aki minden évben megfogadja, de sose tartja be. Van olyan is, akit motivál az újévi fogadalmak sora, de a legtöbben mégis inkább butaságnak tartják, pedig igenis vannak olyan fontos dolgok az életben, amikre érdemes lenne jobban figyelni. Ilyen például az egészségünk is.

Statisztikák is kimutatták, hogy a szilveszteri fogadalmak mintegy 80 százalékát nem tartjuk be. Nagy részükről pedig az első két hónap alatt lemondunk. Ennek az az oka, hogy legtöbben hirtelenjében, a hangulat hevében fogadnak meg dolgokat, de nincs benne valódi elszántság, mert ezek általában nem átgondolt döntések, és tervek nélkül pedig nagyon nehéz végigvinni bármit. A legtöbben az új év kezdetével szembesülnek a nehézségekkel, és visszasüppednek a mindennapok forgatagába, amivel a szilveszter éjjelén megfogadottak el is veszítik a jelentőségüket.

A három leggyakoribb újévi fogadalom a rendszeres sportolás, az egészséges és változatos táplálkozás, valamint a káros szenvedélyek elhagyása. Ebből jól látszik, hogy általában életmódbeli változások szerepelnek a legfontosabb célok között. Azonban azt sokan elfelejtik, hogy az egészséghez vezető út nem csupán a megfelelő táplálkozásból és a napi sportolásból áll. Ehhez ugyanis az is hozzá tartozik, hogy minden évben ellátogatunk az orvosunkhoz egy teljes kivizsgálásra, vagy éppen szűrővizsgálatokra. Nőgyógyászhoz érdemes minden évben elmenni, akkor is, ha éppen nincs semmi panaszunk, pusztán azért, hogy tudjuk, minden rendben van. Főleg azért, mert vannak olyan betegségek, amelyeknek nincsenek különösebben érzékelhető vagy szemmel látható tünetei, de nagyon fontos, hogy időben észrevegyük, és kezeltessük.

A humán papilloma vírus (HPV) egy leginkább szexuális úton terjedő fertőzés, mely az esetek csaknem 80%-ában magától eltűnik.

A HPV fertőzés bizonyos esetekben több évig is lappanghat a szervezetben tünet nélkül, és csak akkor veszik észre, amikor már nagy a baj. Számos megbetegedés okozója, magas kockázatú típusai 95 százalékban okolhatók a méhnyakrák kialakulásáért. A vírus a legtöbb esetben szexuális úton terjed, az óvszer mégsem nyújt teljes védelmet a fertőzéssel szemben, mert az bőr- vagy nyálkahártya-felületek érintkezésével is terjedhet.

Még a rendszeresen szűrésre járók közül is kevesen tudják, hogy a negatív citológiai lelet ellenére is lehetnek HPV-fertőzöttek. Az általános nőgyógyászati vizsgálatok részeként végzett méhnyakrákszűrés ugyanis nem mutatja ki a HPV-fertőzés jelenlétét, csak a vírus által hosszabb ideje fennálló fertőzés eredményeként létrejött elváltozást. A CervicLife egy olyan komplex méhnyakrákszűrés Magyarországon, amely kombináltan, egyszerre kínál HPV- és méhnyak-szűrő vizsgálatot a nőknek.

A szűrés kettő, szükség esetén három kiegészítő tesztből áll, a vizsgálati eredményhez azonban egy mintavétel elegendő. A teszt igazán korszerű és megbízható, minimális hibalehetőséggel mutatja ki, hogy mekkora a betegség kialakulásának kockázata.

Az első teszt egy DNS vizsgálaton alapuló, magas kockázatú HPV kimutatás, a második egy citológiai kenet mikroszkópos vizsgálata, a harmadik teszt során pedig szükség esetén vizsgálható a méhnyaksejtek molekuláris összetétele rákmegelőző állapot kimutatása céljából.

Hogyan járhatunk sikerrel, hogy be is tudjuk tartani a fogadalmainkat? Mindig érdemes olyan célokat kitűzni magunk elé, amik viszonylag könnyedén megvalósíthatók, hiszen a sikerélmény majd újabb célok elérésére sarkall minket. Minden esetben kerüljük el azokat, akik visszatartanak a céljaink elérésében, és próbáljunk mindig pozitívan gondolkodni. Sose fukarkodjunk az önjutalmazással, ha elértünk egy új szintet a célunk felé vezető úton, mert ez csak még nagyobb löketet fog adni. A nehéz helyzetekre találjunk ki egy saját mantrát, amely kellő motivációt ad, ha már éppen feladnánk.

Jelentkezz szűrésre még ma!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
A második fordulóban sorsdöntő volt.
Hirdetés
Hirdetés
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.