Hirdetés

Hiánycikk az egyik fontos oltóanyag

inforadio.hu

2017.10.10. 08:35

Hiánycikk az egyik fontos oltóanyag
Fotó: illusztráció

Egyre több szülő kéri a gyereknek.

Hirdetés

Hiánycikk az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni vakcina - írja az inforadio.hu.

A portálnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta: nem először fordul ez elő. Bár az oltóanyagért fizetni kell, az utóbbi időben egyre több szülő kéri háziorvosától.

A B törzs elleni védőoltás iránti igény – a magas ár ellenére – jelentősen megnövekedett, miután a szülők elfogadták, hogy ugyanannyira fontos, mint más vakcinák. Tavaly tél óta visszatérő probléma, hogy a védőoltás hiánycikknek számít, a megérkező újabb szállítmány gyorsan elfogy.

Ez a csecsemőkorú gyermekek szüleinek okoz a legnagyobb gondot, hiszen nekik sűrűbben kell beadni az oltóanyagot. Nagy baj nincs, ha kicsit csúszik a beadás, hiszen az első adagnál is kialakul az ellenállás, az ismétlésre biztonság kedvéért van szükség. Sokkal nagyobb probléma, ha nem kezdik el a vakcina adagolását, ahogy az is, ha később nem pótolják az megkésett oltást

– figyelmeztet a gyermekorvos. 

Magyarországon a megbetegedések 99 százalékáért – fele-fele arányban – a B és C törzs felelős”. Az utóbbi elleni vakcina régóta forgalomban van, és néhány éve ingyenessé is vált csecsemők számára.

A betegségre leginkább fogékonyak az újszülöttek és a tinédzserek – tette hozzá az egyesület elnöke.

védőoltáshiánycikkagyhártyagyulladás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.