Hirdetés

Ügyesen nyakon csípte az ágazati szereplőket Debrecen

Cívishír

2018.07.06. 17:05

Ügyesen nyakon csípte az ágazati szereplőket Debrecen
A fővárosban vették az elismerő oklveleket (Fotó: Pénzügyminisztérium)

A Debreceni Egyetemhez kötődő klaszterek közül három is elismerő címet kapott.

Hirdetés

Három, a Debreceni Egyetemhez kapcsolódó klaszter kapta meg az Akkreditált Klaszter címet a Pénzügyminisztérium pályázatán. A minősítésről tanúskodó oklevelet július 5-én adták át Budapesten – tájékoztat az unideb.hu. A Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszterről, a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszterről és a Termál-Egészségipari Klaszterről van szó. Az Akkreditált Klaszter címet ma Magyarországon 27 ilyen szervezet birtokolja.

Mint írják, a Debreceni Egyetem a magyarországi klaszterszerveződés úttörője és a felsőoktatási intézmények között az egyik olyan egyetem, amely a legnagyobb részt vállal azok létrehozásában és fenntartásában. Az elmúlt 8-10 évben az egyetem körül öt klaszter szerveződött, ezek mindegyike akkreditált klaszter, közülük kettő nemzetközi akkreditációval is rendelkezik.

A Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter negyedjére nyerte el az említett címet, ez a térség legnagyobb múltú, valamint a régió első innovatív klasztere, ami azért jött létre, hogy összefogja az ágazatban tevékenykedőket a sikeres fejlesztések érdekében, és nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kutatás-fejlesztési együttműködései során új, innovatív termékeket hozzanak létre. A huszonnégy tagot – köztük a Debreceni Egyetemet és Richter Gedeon Gyógyszergyárat is – tömörítő szervezet elnöke Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter második alkalommal nyerte el az akkreditált klaszter címet, melyet a klasztermenedzser Dékán Tamás vett át. A klaszter fő célkitűzése a verseny- és utánpótlássport hátterének fejlesztése, az egészséges táplálkozás, életvitel és sportok népszerűsítése. A 2011 májusában 30 taggal alakult klaszter elnöke Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

A Termál-Egészségipari Klaszter második alkalommal nyerte el a minősítést. Az akkreditációról szóló oklevelet a szervezet elnöke, Fazekas Lajos és Gurzó Andrea klasztermenedzser vette át. A 2013-ban létrejött szervezet célkitűzése, hogy elősegítse az Észak-alföldi régió termál-, gyógy- és egészségturizmusának fejlődését. A Debreceni Egyetem közreműködésével vizsgálják a termálvíz jótékony hatását az egészségre, illetve keresik a további hasznosítási lehetőségeket az energetikában és a mezőgazdaságban.

A most elnyert címet 2020. január 24-ig használhatják a klaszterek.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.