Hirdetés

Nagyon menő a Debreceni Egyetem

unideb.hu

2018.04.10. 08:40

Nagyon menő a Debreceni Egyetem
Fotó: unideb.hu

Még többen akarnak az intézményben tanulni.

Hirdetés

Megőrizte vezető helyét a Debreceni Egyetem a hazai felsőoktatási intézmények között. Az országos adatokat túlszárnyalva az idén tovább nőtt a DE-re jelentkezők száma. Az intézményt csak az ELTE előzi meg.

Nyilvánosságra hozták a 2018-as felvételi jelentkezési adatokat, több mint 107 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ami nagyjából megfelel a korábbi évek adatainak.

A Debreceni Egyetemen tovább emelkedett az első helyes jelentkezések száma, több mint két százalékkal. 

A ma bejelentett adatok szerint 8804-en szeretnének a debreceni intézményben tanulni szeptembertől. Ezzel az eredménnyel a jelentkezések száma alapján a második legnépszerűbb hazai egyetem a debreceni.

A Debreceni Egyetem vonzereje az idei jelentkezési adatokban is megmutatkozik. Az elmúlt években rendre jobb eredményt érünk el az országos átlagnál, így folyamatosan erősítjük jelenlétünket a hazai felsőoktatási intézmények élvonalában

– hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Ezek a legnépszerűbbek

Jelentősen növekedett a felvételizők aránya a Gazdaságtudományi, az Informatikai, valamint a Műszaki Karon, ahol a növekedés meghaladta a 10 százalékot. Ennek megfelelően alakultak a legnépszerűbb képzési területek is: a hagyományosan közkedvelt orvos- és egészségtudományi mellett a gazdaságtudományi, a műszaki képzéseket, a pedagógusképzés szakjait jelölték meg a legnagyobb számban.

A legtöbben idén az általános orvos, a gyógypedagógia, az ápolás betegellátás, a gazdálkodási és menedzsment, a  programtervező informatikus, a pszichológia szakokra jelentkeztek, de sokan jelölték meg az óvodapedagógus, a gépészmérnök, a gazdaságinformatikus, mezőgazdasági mérnök, illetve a pénzügy és számvitel képzést is. Egy év alatt több mint 10 százalékkal emelkedett a jelentkezők száma az osztatlan tanárképzésre is, amely idén az olasz szakkal bővült. Emellett kiugróan magas, 60 százalékos növekedés a jelentkezők arányában az új típusú kiegészítő képzésekre, amelyek között már az agrármérnöktanár és közgazdásztanár is elérhető. 

A jelentkezések e-ügyintézése április 19-én indul. Ekkortól az E-felvételiben lehet nyomon követni a rögzített adatokat, ellenőrizni a feltöltött dokumentumok feldolgozottsági státuszát, valamint itt lehet majd látni a vizsgaeredményeket, a felvételi pontokat, majd pedig a besorolási döntésről szóló határozatot. A még rendelkezésre nem álló dokumentumok másolatának, valamint az egyszeri sorrendmódosításnak a határideje július 11.

A ponthatárokat várhatóan július 25-én hirdetik majd ki.

Debreceni Egyetemfelvételifelsőoktatás

Hirdetés

Hirdetés

.