Hirdetés

17 millió forintos adományt kaptak debreceni mérnökhallgatók

civishir.hu

2017.12.13. 12:15

17 millió forintos adományt kaptak debreceni mérnökhallgatók

Az NI Hungary Kft. és az egyetem példaértékű együttműködése is enyhíti a mérnökhiányt.

Hirdetés

Az ipar és a felsőoktatás együttműködésének gyümölcsöző példájaként december 12-én az NI Hungary Kft. harmadéves villamosmérnök hallgatókat jutalmazott meg a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetében.

– Az NI Hungary Kft. 2016-ban 17 millió forint értékben adományozott új műszereket a DE TTK Villamosmérnöki Tanszéknek azért, hogy az iparban jártas mérnökök tudását is hasznosítva, minél kedvezőbb körülmények között indulhasson el az NI ipari alkalmazást támogató laboroktatása – hangsúlyozta a rendhagyó laboratóriumi órán a sajtó képviselői előtt dr. Ábrahám László. A National Instruments debreceni leányvállalatának ügyvezetője elmondta, hogy a kurzus rövid idő alatt népszerűvé vált a hallgatók körében, olyannyira, hogya 2018-as tanévre meghirdetett helyek már be is teltek. Hozzátette, hogy az NI Hungary Kft. elkötelezett partner abban, hogy bővítse az egyetemen az ipari képzést, valamint egyetemi szakdolgozati témavezetéssel erősítse az ipar és egyetem együttműködését és a hosszú távú egyetemi gyakornoki programot. A vállalat célja, hogy minél hamarabb csökkenjen az országban tapasztalható súlyos mérnökhiány. Ez az együttműködés is hozzájárul ahhoz, hogy a Debreceni Egyetem villamosmérnök szakán az egyetemi tanulmányok befejezését követően idegennyelveket beszélő, megoldás-centrikus és piacképes mérnöki gondolkodású friss pályakezdők azonnal munkába állhatnak.

– Napjainkban nem lehet magas színvonalú mérnökképzést folytatni megfelelő ipari partner nélkül” - jelentette ki Prof. Dr. Kun Ferenc. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja szerint példaértékű, ahogy a National Instruments részt vesz a kar mérnökképzésének fejlesztésében. Kun Ferenc kiemelte, hogy az NI az egyik legfontosabb partner a TTK villamosmérnöki duális képzésében, hiszen már az indulás óta részt vesz az oktatásban, évfolyamonként 5 hallgató foglalkoztatásával. Az NI egyedülálló módon a duális képzés mellett a tantermi oktatás során is átadja a cégnél felhalmozott tudást. A hallgatók ipari példákon keresztül tudják elsajátítani azt az ismeretet, amelyre egy mérnöknek szüksége van. „A szabadon választható kurzus népszerűségét mutatja, hogy ma már egymásnak ajánlják a hallgatók – tette hozzá a kari vezető.

A szabadon választható tantárgy bemutatása kapcsán Héjja Ferenc, az NI kutatás-fejlesztési tesztfejlesztés csoportvezetője elmondta, hogy a laboroktatáson a hallgatók ipari alkalmazás szinten sajátíthatják el a méréstechnikát, a LabVIEW programozást, az elektronika és digitális technikát, valamint a mikrokontrollerek alkalmazástechnikáját. Ennek nagyon nagy jelentősége van a villamosmérnök alapszakon, mert a hallgatókat az NI olyan gyakorló mérnökei oktatják, akik naprakész, azonnal konvertálható tudással vértezik fel a fiatalokat. Héjja Ferenc rámutatott, hogy a gyakorlat során minden észrevételt, visszajelzést hasznosítottak. A hallgatók például értékelték az oktatók teljesítményét. A 13 hétből álló oktatási félév végén, a rendhagyó óra keretében az NI Hungary Kft. hat diák kiemelkedő teljesítményét ismerte el összesen több százezer forint értékű teszt- és mérőeszközökkel, amelyeket a hallgatók szabadon felhasználhatnak, akár otthoni körülmények között is. 
National Instrumentsvillamosmérnök

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.