Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosítanák az emberrabló anya-lánya páros büntetését

| 2022. 04. 27. | 11:47:00
A debreceni főügyészség szerint a vádlottak büntetése nem áll arányban gátlástalan tettükkel.
Súlyosítanák az emberrabló anya-lánya páros büntetését
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Büntetésük súlyosítását indítványozta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség annak a két hajdú-bihari nőnek, akik a házukba csaltak, és ott fogva tartottak két érzelmileg befolyásolható, kiszolgáltatott helyzetben lévő embert – olvasható a főügyészség közleményében. A Debreceni Törvényszék felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntettében, súlyos testi sértés bűntettében és okirattal visszaélés vétségében találta bűnösnek az anyát és lányát, akiket 4 év 6 hónap, valamint 5 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélt.

Az anya-lánya páros egy Hajdú-Bihar megyei településen nehéz anyagi körülmények között éltek, ezért elhatározták, hogy a környezetükben megforduló, könnyen befolyásolható, támogatásra szoruló személyeket használnak ki, így jutva anyagi javakhoz.

A fiatalabb vádlott prostituált volt, akinek a testvérébe – aki szintén prostitúcióból biztosította megélhetését – beleszeretett egyik alkalmi partnere. Ezt a vonzalmat, valamint a férfi hiszékeny, érzelmileg befolyásolható természetet és idős korából adódó betegségeit használták ki a vádlottak.

Átverték a betegeskedő férfit

2019 augusztusában az idősebb vádlott azt hazudta a férfinak, hogy a lánya tőle vár gyermeket. Erre hivatkozással rögtön elvették a férfi akkor felvett 144 ezer forintnyi nyugdíját, majd rábeszélték, hogy költözzön hozzájuk, mert ott együtt lehet szerelmével. A magányos, betegeskedő, önálló életvitelre képtelen férfi elhitte a nő állítását, és a házába költözött.

A vádlottak ezután önkényesen magukhoz vették a férfi kézitáskáját, amelyben személyes okmányait és bankkártyáját tartotta, majd közölték vele, hogy addig nem adják vissza okiratait, amíg a nyugdíját fel nem tudják venni.

A férfit egy melléképületben tartották fogva, rendszeresen kiabáltak vele, az idősebb vádlott pedig többször arcon is ütötte a sértettet azért, mert az nem mondta meg a bankkártyája PIN kódját. A félelemben tartott férfi végül a melléképület ablakán menekült el, majd a polgármesteri hivatalban kért segítséget. Iratait rendőri segítséggel kapta vissza.

Időközben a fiatalabb vádlott egy kapcsolati válságban lévő női ismerősében találta meg az újabb áldozatot. A lakhatási problémákkal küzdő nőnek segítségnyújtást színlelve és ígérve ajánlotta fel az
ingatlanukat szállás gyanánt.

Odaköltözése után néhány nappal azonban tőle is elvették az iratait, bankkártyáját, majd a következő napon elkezdődött a nő testi-lelki kínzása. Azzal vádolták, hogy nagyobb összeget lopott el tőlük, és a pénz visszaszerzése érdekében napokig vascsővel, nadrágszíjjal ütlegelték, fenyegették, forró vízzel locsolták a lábát.

Három napi kínzás után szeptember közepén – kihasználva a vádlottak figyelmetlenségét – koszosan, mezítláb, meleg ruházat nélkül menekült el az ingatlanból. Egy közeli réten a helyiek figyeltek fel rá, akik értesítették a rendőrséget. A nő a bántalmazás következtében 34 rendbeli zúzódásos és 2 rendbeli égési sérülést szenvedett.

A vádlottak tagadták a bűncselekmény elkövetését. Állításuk szerint a sértettek csak kitalálták az egészet, ők jószívűségből fogadták be, és tartották el őket, egyiküket sem bántalmazták.

Az ítélet ellen az ügyészség mindkét vádlott terhére fellebbezést jelentett be a büntetésük súlyosítása végett, míg a vádlottak és védőik elsősorban felmentés, másodsorban a büntetés enyhítése miatt jelentettek be perorvoslati kérelmet.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést fenntartotta. A vádlottak egy 61 éves beteg férfi és egy 28 éves, élethelyzete miatt ugyancsak kiszolgáltatott nő sérelmére követték el a bűncselekményeket.

Az elkövetők erőszakkal és lelki terrorral visszaélve akadályozták a velük szemben védtelen sértettek szabadságát, a megfélemlített és fogva tartott sértettek hosszútávú kizsákmányolására törekedtek. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a rendkívül gátlástalan vádlottak büntetése cselekményeik súlyával nem áll arányban, mivel a Büntető törvénykönyv az emberrablás elkövetőjét 5-15 év közötti fegyházzal fenyegeti.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.