Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ítéletet hoztak a nyírábrányi emberrablók ügyében

| 2022. 03. 03. | 12:27:00
Az egyik nő 4, a másik 5 évet kapott.
Ítéletet hoztak a nyírábrányi emberrablók ügyében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék február 28-án hirdetett ítéletet annak a két nyírábrányi nőnek az ügyében, akik a házukba csalták a sértetteket, majd fogva tartották és bántalmazták őket – közölte a Debreceni Törvényszék. A bíróság a vádlottakat mint társtetteseket két rendbeli emberrablás bűntettében, testi sértés bűntettében és hét rendbeli okirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra, míg a másodrendű vádlottat 5 év 4 hónap börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet szerint a két nő közeli hozzátartozók, anya és lánya, akik a sértettek bizalmába férkőztek, majd a nyírábrányi lakásukba hívták őket, onnan pedig csak azt követően akarták elengedni, ha pénzt adnak nekik. A fiatalabb vádlott Debrecenben prostituált volt és a lánytestvére által, egy ideiglenes szálláshelyén ismerkedett meg a férfi sértettel, akit az elsőrendű vádlott 2019. augusztus 13-án ott ismert meg, mivel ő akkoriban a lányait azon a szálláshelyen látogatta.

Az anya az egyedülálló, beteg, támogatásra szoruló sértett bizalmába férkőzött és felajánlotta neki, hogy költözzön hozzájuk Nyírábrányba. Ezt azzal indokolta, hogy az egyik lánya terhes és az idős férfi a születendő gyermek apja. A hiszékeny, érzelmileg befolyásolható, magányos, betegeskedő sértett az elsőrendű vádlott állítását elhitte és elment az elsőrendű vádlottal annak nyírábrányi házába.

Az elsőrendű vádlott magához vette a férfi kézitáskáját, amelyben a személyes okmányai, valamint a bankkártyája volt és lányával együtt közölték vele, hogy azokat addig nem adják neki vissza, amíg a nyugdíját fel nem tudják venni. A sértett nem akarta megadni a bankkártyájához tartozó PIN kódot, a nyírábrányi házból el is akart menni, ezért az elsőrendű vádlott őt kétszer pofon ütötte.

A vádlottak a sértettet 2019. szeptember 6-ig az ingatlan nyári konyhájában lakott, onnan nem engedték ki, a férfire az ajtót is rázárták. A vádlottak a nehezen mozgó sértettel rendszeresen kiabáltak, az elsőrendű vádlott bántalmazta is, a fenyegetések és az erőszak hatására a férfi még egy olyan okiratot is aláírt, amelynek tartalmát nem ismerte.

A férfi 2019. szeptember 6-án a reggeli órákban ki tudott mászni a nyári konyha ablakán, majd a település polgármesteri hivatalába ment segítséget kérni, ahol az esetről értesítették a rendőrséget. A vádlottak lakóhelyén történt rendőri intézkedés során a sértett nevére kiállított okiratokat és bankkártyát megtalálták, lefoglalták, majd azokat kiadták a részére.

Korábban a vádlottak pénzszerzés miatt 2019. augusztus 13-át követően egy nőismerősüket is a nyírábrányi lakásukba csalták. Pár nap múlva az idősebb vádlott elkérte a sértettől a személyes okmányait és a bankkártyáját. A nő bízott a vádlottakban, ezért megadta nekik a bankkártyájához tartozó azonosító kódot is. Másnap az idősebb vádlott azzal gyanúsította meg a sértettet, hogy ellopott tőlük 25 ezer forintot, majd megfenyegette, hogy addig nem fogja elengedni a házból, ameddig a pénzt vissza nem adja.

A fiatalabbik vádlott ezt követően rátámadt a megrémült nőre és egy vascsővel testszerte ütlegelte, majd a későbbiekben egy bőr nadrágszíjjal ütötte az asszonyt, követelve tőle a pénzt. A fiatalabb vádlott ugyanezen a napon este a sértettet a nyári konyhába vitte és egy műanyag pohárból forró vizet locsolt a combjára, majd egy seprűnyéllel ütlegelte, azonban ekkor már a vádlottak 500 ezer forintot követeltek tőle. A sértett végül 2019. szeptember 11-én tudott elmenekülni a házból és helyi lakosoktól kért segítséget.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lezárják a nagymacsi vasúti átjárót
Lezárják a nagymacsi vasúti átjárót
Ne megszokásból közlekedjenek!
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.