Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem Debrecenben tárgyalják a helyi ügyész és NAV-os igazgató vesztegetési ügyét

| 2020. 02. 20. | 16:30:00
Több tízmillió forintért ígértek információkat és intézkedéseket. Már kirúgták őket.
Nem Debrecenben tárgyalják a helyi ügyész és NAV-os igazgató vesztegetési ügyét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogultság miatt kizárását kérte a Debreceni Törvényszék, így nem a cívisvárosban tárgyalják majd annak a volt helyi ügyésznek és társainak a büntetőperét, akiket hivatali vesztegetéssel vádol a Központi Nyomozó Ügyészség. 

Ez az a büntetőügy, amely a most 44 éves T. Ferenc kapcsán híresült el az országos sajtóban. A férfi a Debreceni Járási Ügyészség ügyészeként éveken át kábítószeres ügyekben képviselte a vádhatóságot, többször adott elő konferenciákon, tartott iskolai előadásokat a témában. Hozzá kapcsolódik az első – 2011-es – dizájner drog terjesztése miatt hozott bírósági ítélet is.

T. Ferencet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális bűnügyi igazgatóságának három hivatásos tagját és egy ügyvédet 2017 júniusában vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba. A gyanúsítás oka az volt, hogy bűnügyi információkat szolgáltattak ki és „hatósági védelmet” ígértek többeknek, esetenként több millió forint fejében.

A Központi Nyomozó Ügyészség az elfogásokat, kihallgatásokat és házkutatásokat követően arról számolt be, hogy a csoport mentesülést ígért különféle büntetőeljárások alól vagy enyhébb elbírálást már zajló jogi procedúrákban. A gyanúsítottak száma a nyomozás előrehalásával egyre nőtt: először hat személyről beszéltek, nem sokkal később már kilencről volt szó. Kiderült, hogy egy NAV-os bűnügyi igazgatóként dolgozott, ketten pénzügyőrként keveredhettek a bűncselekményekbe gyanúsítottként. Egyikük T. Ferenc felesége.

A Központi Nyomozó Ügyészség néhány héttel ezelőtt tájékoztatta a sajtót a vádemelésről. Akkori közleményükben azt írták, bűnszervezetben, hivatali kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtottak be vádiratot 14 személy ellen a Debreceni Törvényszéken. A vesztegetők – heten lehetnek – tízmilliós nagyságrendű összegeket fizettek T. Ferencéknek az említett előnyük érdekében. Két ügyvéd befolyással üzérkedés gyanújával kerül vádlottak padjára.

Tudható, hogy T. Ferenc és a volt NAV-osok eddig nem tettek vallomást, valamennyien szabadlábon védekeznek (hivatásos jogviszonyuk megszűnt). Costopulos Orestis, a Központi Nyomozó Ügyészség helyettes szóvivője a Cívishír vádirattal kapcsolatos kérdéseire – a vádhatóság érdekeire hivatkozva – nem kívánt többet megosztani a sajtóközleményben olvasható információknál.

A Debreceni Törvényszék szóvivője, Dobó Dénes úgy nyilatkozott, a bírói szerv valamennyi büntető ügyszakos bírája elfogultságot jelentett be. – A büntető kollégiumvezető által is bejelentett kizártság okán az ügy kiszignálásra sem került. A Debreceni Ítélőtábla kijelölő határozata dönti el, hogy melyik bíróság fogja tárgyalni az ügyet. A vádiratot a vádlottak és védőik részére az eljárást lefolytató bíróság fogja kiküldeni, azt követően ők jogosultak erről tájékoztatást adni – mondta.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kamion és személyautó ütközött a 35-ösön
Kamion és személyautó ütközött a 35-ösön
Hajdúböszörmény és Görbeháza között történt a baleset.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.